Ειδικοί επισημαίνουν δύο βασικά λάθη που κάνουμε όταν σταθμεύουμε το αυτοκίνητό μας και μπορεί να μας κοστίσουν

Ποιος να το φανταζόταν;

Article featured image
Article featured image

Καθημερινές συνήθειες που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούσαμε μέχρι σήμερα ότι διασφάλιζαν την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας, φαίνεται πως ήταν αβάσιμες και ίσως να έθεταν το αυτοκίνητό μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σχετικό δημοσίευμα αναφέρει πως κάποιες από τις πρακτικές που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι οδηγοί κατά τη διάρκεια τους παρκαρίσματος, κρύβουν παγίδες που μπορεί να τους στοιχήσουν ακριβά.

Όπως για παράδειγμα το να αφήνουμε ταχύτητα μέσα στο αυτοκίνητο αφού σταθμεύσουμε και το κλειδώσουμε. Αν και οι περισσότεροι θεωρούν πως αυτή η πρακτική προστατεύει το αυτοκίνητο από το να μετακινηθεί από τη θέση του, κάποιοι προειδοποιούν πως αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές φθορές στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Μια άλλη, εξίσου διαδεδομένη, αλλά προβληματική συνήθεια είναι η αναδίπλωση των καθρεφτών κατά το παρκάρισμα. Ο λόγος που αρκετοί οδηγοί τους κλείνουν είναι για να τους προστατέψουν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα ή από επιτήδειους που θα το βρουν απλά ‘διασκεδαστικό’ να τους σπάσουν στο πέρασμά τους.

Είναι μια λογική κίνηση, αφού, εκτός από το χρόνο που θα πρέπει να δαπανηθεί για την επίσκεψη στο συνεργείο, η επισκευή ή η αντικατάστασή τους, ειδικά στα σύγχρονα αυτοκίνητα με ηλεκτρική ρύθμιση και θέρμανση, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

Όμως, είτε τους αναδιπλώνουμε χειροκίνητα είτε το αυτοκίνητό μας το κάνει αυτόματα, οι αστυνομικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι αυτή η πρακτική μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.

Αρχικά, με ανοιχτούς τους καθρέφτες το πλάτος του αυτοκινήτου αυξάνεται. Με αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνονται οι διερχόμενοι οδηγοί να περάσουν κοντά από το όχημα, υπολογίζοντας υποσυνείδητα μεγαλύτερη απόσταση από αυτό ή, σε περίπτωση που έχετε σταθμεύσει κάθετα, να παρκάρουν πολύ κοντά στο αυτοκίνητο. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες κάποιος να ‘ξύσει’ το όχημα προκαλώντας φθορές στο αμάξωμα ή να το γρατσουνίσει κατά το άνοιγμα των θυρών.

Επιπλέον η χειροκίνητη αναδίπλωση αυξάνει τις πιθανότητες να ξεχάσουμε να τους ανοίξουμε ξανά πριν ξεκινήσουμε, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Στην τελική, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καθρέφτες είναι μια τεράστια βοήθεια ενώ οδηγούμε για να έχουμε μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει γύρω μας, ειδικά όταν βγαίνουμε από τη θέση στάθμευσης ή όταν κάνουμε ελιγμούς σε περιορισμένους χώρους.

Στα πιο μοντέρνα αυτοκίνητα, όπου οι καθρέφτες αναδιπλώνονται αυτόματα, πρέπει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η λειτουργία μπορεί να απενεργοποιηθεί. Ο τρόπος διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή και μπορεί να γίνεται είτε με ένα ειδικό κουμπί στις πόρτες είτε στο μενού της κεντρικής οθόνης.

Η απόφαση για το αν θα αναδιπλώνετε ή όχι τους καθρέφτες σας είναι τελικά δική σας. Ωστόσο, οι συστάσεις των αρχών είναι σαφείς: οι κίνδυνοι συχνά υπερτερούν των πλεονεκτημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ