Μειωμένες κατά 39% οι ροές των μεταναστών στην Ευρώπη φέτος, λέει η Frontex

Τι αναφέρει η αναλυτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής.

Article featured image
Article featured image

Οι ροές των μεταναστών στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 39% το πρώτο οκτάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης που δημοσιοποίησε η Frontex, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής, την Παρασκευή. Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις διελεύσεις των μεταναστών, καταγράφηκαν στα Δυτικά Βαλκάνια και Δρομολόγια Κεντρικής Μεσογείου, με 77% και 64%, αντίστοιχα.

Η Συρία, το Μάλι και το Αφγανιστάν, είναι οι τρεις χώρες από τις οποίες σε μεγαλύτερο ποσοστό οι κάτοικοί τους προσπαθούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Καταγράφηκε αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2024, με 37.163 άτομα να διασχίζουν παράνομα τα σύνορα. Επίσης, η Ανατολική Μεσόγειος καταγράφει αύξηση κατά 39%, με συνολικά 37.163 άτομα να έχουν περάσει τα σύνορα κατά την ίδια περίοδο.

frontex_city.png



Η Frontex εξακολουθεί να βοηθά τα κράτη μέλη στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτοντας 2.900 αξιωματικούς και προσωπικό σε όλη την ήπειρο. Ωστόσο όπως επισημαίνει στην έκθεσή της, οι διακινητές αναπροσαρμόζουν τις τακτικές τους για να αποφύγουν τις αυστηρές περιπολίες της, χρησιμοποιώντας ολοένα και περισσότερο πιο σύγχρονα μέσα για να διαφύγουν της σύλληψης.

Frontex-Migratory_table_-_09.24.prop_750x.eb5c4067bd.png




Τα σημαντικότερα ευρήματα της Frontex για το μεταναστευτικό:

  • Η διέλευση μέσω της θάλασσας της Μεσογείου αν και παραμένει από τις κύριες μεταναστευτικές οδούς την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου περιορίστηκε κατά 64% το πρώτο 8μηνο του έτους, φτάνοντας τις 41.250. Η μείωση οφείλεται κυρίως στα μέτρα περιφρούρησης που έλαβαν οι αρχές της Τυνησίας, της Λιβύης και της Τουρκίας. Ένας άλλος παράγοντας που ενδέχεται να έχει μειώσει τις ροές παράτυπης μετανάστευσης σε αυτή την οδό είναι οι συμφωνίες που υπέγραψε η ΕΕ και τα επιμέρους κράτη-μέλη με τις κύριες χώρες τελευταίας αναχώρησης.

  • Η ανατολική Μεσόγειος, η οποία σημείωσε αύξηση 39% στις 37.163 διελεύσεις. Τα εγκληματικά δίκτυα είναι εξαιρετικά προσαρμοστικά και αναζητούν νέους τρόπους για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Στην ανατολική Μεσόγειο, με την αυξημένη μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία, οι διακινητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ταχύπλοα για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, τα οποία είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τα φουσκωτά.

  • Ο αριθμός των ανιχνεύσεων στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων συνέχισε επίσης να μειώνεται σημαντικά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, μειωμένος κατά 77%, φτάνοντας λίγο πάνω από τις 14.669 διελεύσεις.

  • Η δυτική αφρικανική οδός συνέχισε να καταγράφει πρωτοφανείς αριθμούς ανιχνεύσεων. Μέχρι το τέλος Αυγούστου, ο συνολικός αριθμός αφίξεων στα Κανάρια Νησιά ήταν πάνω από 25.500, αύξηση κατά 123% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

  • Τα ανατολικά χερσαία σύνορα συνέχισαν να καταγράφουν υψηλό αριθμό αφίξεων φέτος, αυξημένο κατά 193%, φτάνοντας περίπου τις 11.270 διελεύσεις.

  • Στη διαδρομή της Μάγχης, ο αριθμός των ανιχνεύσεων τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024 αυξήθηκε κατά 13%, φτάνοντας τις 41.078 διελεύσεις.




    Με πληροφορίες από Frontex και Πρώτο Θέμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ