Ζευγάρι κερδίζει δίκη για επιστροφή χρημάτων μετά την αγορά έπαυλης στο Λονδίνο αξίας 32 εκατομμυρίων λιρών που λυμαίνονταν από σκώρους. Η Ίγια Παταρκατσισβίλι και ο δρ. Γιέβχεν Χούνιακ μήνυσαν τον πωλητή του ακινήτου για την επίθεση των σκόρων που κατέστρεψε το κρασί και τα ρούχα τους, όπως μεταφέρει ο Guardian από το Λονδίνο.
Η κόρη ενός Γεωργιανού δισεκατομμυριούχου και ο σύζυγός της έλαβαν επιστροφή χρημάτων μετά την αγορά μιας έπαυλης 32 εκατομμυρίων λιρών στο Λονδίνο που είχε μαστίζονταν από σκώρους. Η Ίγια Παταρκατσισβίλι και ο δρ. Γιέβχεν Χούνιακ αγόρασαν το πρώιμο βικτοριανό σπίτι επτά υπνοδωματίων στο Notting Hill τον Μάιο του 2019. Διαθέτει πισίνα, σπα, γυμναστήριο, αίθουσα κρασιών, βιβλιοθήκη, κινηματογράφο και ένα «δωμάτιο ροχαλητού» σχεδιασμένο για ήρεμο ύπνο.
Λίγες ημέρες μετά τη μετακόμιση στη βίλα Horbury, το ζευγάρι εντόπισε σημάδια που θα κατέστρεφαν τα ρούχα και το κρασί τους. Έκαναν μήνυση στον πωλητή του σπιτιού, τον Γουίλιαμ Γούντγουορντ-Φίσερ, σε μια προσπάθεια να υπαναχωρήσουν στην πώληση.
Ο Τζον ΜακΓκι, που εκπροσώπησε το ζευγάρι στο δικαστήριο, δήλωσε ότι στο αποκορύφωμα ήταν όταν ο Χούνιακ σκότωσε περίπου 100 έντομα σε μια μέρα. Πριν από την αγορά του ακινήτου, το ζευγάρι και το προσωπικό του επισκέφθηκαν το σπίτι τουλάχιστον 11 φορές.
Άλλος άνθρωπος να μην πάθει τέτοιο κακό
Ο Χούνιακ, παιδοδοντίατρος που εργάζεται στο Τσέλσι, είπε στο δικαστήριο με δραματικό τρόπο ότι οι σκώροι προσγειώνονταν στις οδοντόβουρτσες, τα μαχαιροπήρουνα και τα γεύματα των παιδιών τους. Είπε ότι αναγκάστηκε να αναποδογυρίσει ποτήρια κρασιού αφού ανακάλυψε αιωρούμενους σκώρους λόγω της μόλυνσης της έπαυλης.
Τη Δευτέρα, ο ανώτατος δικαστής Τίμοθι Φάνκορτ έκρινε ότι ο Γούντγουορντ-Φίσερ, ένας εργολάβος ακινήτων για τους πολύ πλούσιους, είχε δώσει «ψευδείς» απαντήσεις σχετικά με την κατάσταση του ακινήτου στο δυτικό Λονδίνο και απέτυχε να αποκαλύψει «με ειλικρίνεια» τη «σοβαρή μόλυνση».
Ο Φάνκορτ αναγνώρισε ότι ο Γούντγουορντ-Φίσερ, ο οποίος παλαιότερα αγωνιζόταν για τη Μεγάλη Βρετανία ως κωπηλάτης, δεν είχε προσπαθήσει σκόπιμα να εξαπατήσει τους αγοραστές, αλλά πρόσθεσε ότι «απλώς ήθελε να πουλήσει το σπίτι και να προχωρήσει» και γνώριζε ότι η αποκάλυψη θα προκαλούσε την «αποτυχία» της πώλησης.
Ο δικαστής διέταξε την ακύρωση της πώλησης, με τον Γούντγουορντ-Φίσερ να υποχρεούται να επιστρέψει το τίμημα αγοράς, μείον περίπου 6 εκατ. λίρες για να αναγνωρίσει τη χρήση του ακινήτου από το ζευγάρι. Ο εργολάβος διατάχθηκε επίσης να καταβάλει στο ζευγάρι επιπλέον 4 εκατ. λίρες ως αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένων 15.000 λιρών για κατεστραμμένα ρούχα και 3,7 εκατ. λιρών που καταβλήθηκαν σε τέλη χαρτοσήμου.
Είχε ενημερώσει και στο παρελθόν
Ο Τζόναθαν Σέιτλερ, που εκπροσωπούσε τον εργολάβο, δήλωσε ότι ο Γούντγουορντ-Φίσερ ήταν ειλικρινής όταν αντιμετώπισε την έρευνα σχετικά με πιθανή προηγούμενη «προσβολή από παράσιτα», αφού είπε στον δικηγόρο του ότι το ακίνητο είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με σκώρους, για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι «οι σκώροι δεν είναι παράσιτα και επομένως δεν έχουν σχέση με την παρούσα έρευνα».
Ο Κρις Γουέμπερ, της Squire Patton Boggs, της εταιρείας που εκπροσώπησε το ζευγάρι, δήλωσε: «(Το ζευγάρι) Ελπίζει ότι η υπόθεση θα χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τους ασυνείδητους κατασκευαστές ακινήτων που μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την ενημέρωση του αγοραστή για να πουλήσουν ακίνητα αποκρύπτοντας γνωστά ελαττώματα».
Το δικαστήριο άκουσε προηγουμένως ότι ο Γούντγουορντ-Φίσερ αγόρασε το ακίνητο το 2011 και ζούσε εκεί με τη σύζυγό του, Κέρι, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων. Το σπίτι επεκτάθηκε και αναδιαμορφώθηκε ριζικά πριν πωληθεί στη γεωργιανή κληρονόμο.
Η Παταρκατσισβίλι είναι η κόρη του Μπάντρι Παταρκατσισβίλι, ολιγάρχη που ήρθε σε ρήξη με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2000. Πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια οκτώ χρόνια αργότερα.
ΠΗΓΗ