Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Catherine Russell, δήλωσε ότι κάθε παιδί στη Γάζα έχει υποστεί τεράστια ταλαιπωρία. Σύμφωνα με την ίδια, όλα τους θα αντιμετωπίσουν επιπτώσεις που θα διαρκέσουν σε όλη τους τη ζωή.
Κατά μέσο όρο, 28 παιδιά σκοτώνονται καθημερινά στη Γάζα και, σύμφωνα με τη UNICEF, ενώ πάνω από 17.000 παιδιά έχουν καταγραφεί ως νεκρά μέχρι τώρα.
«Τους τελευταίους 21 μήνες πολέμου, πάνω από 17.000 παιδιά φέρεται να έχουν σκοτωθεί και 33.000 να έχουν τραυματιστεί στη Γάζα. Κατά μέσο όρο, 28 παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα – ο ισοδύναμος αριθμός μιας ολόκληρης σχολικής τάξης», είπε η Russell.
«Σκεφτείτε το για μια στιγμή: μια ολόκληρη τάξη παιδιών σκοτώνεται κάθε μέρα επί σχεδόν δύο χρόνια. Αυτά τα παιδιά δεν είναι μαχητές – σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται την ώρα που περιμένουν για σωτήρια τρόφιμα και φάρμακα».
Πέθαναν περιμένοντας για νερό
Μια από τις πιο πρόσφατες αεροπορικές επιθέσεις της περασμένης Κυριακής είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι παιδιών και άλλων τεσσάρων ατόμων κοντά σε σημείο διανομής νερού στο κέντρο της Γάζας, όπως ανέφερε το Νοσοκομείο Al-Awda. Βίντεο από τη σκηνή έδειχνε αιμόφυρτους τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως η επίθεση στόχευε μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, αλλά η βόμβα έπεσε «δεκάδες μέτρα μακριά» από τον στόχο. Η υπόθεση εξετάζεται.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα drone εκτόξευσε έναν πύραυλο σε ένα πλήθος που περίμενε στην ουρά με άδεια δοχεία δίπλα σε ένα βυτιοφόρο νερού στον προσφυγικό καταυλισμό al-Nuseirat.
Παράλληλα, το BBC επαλήθευσε άλλο βίντεο από τη νότια Γάζα που καταγράφει τα δευτερόλεπτα κατά τα οποία πέφτουν πυροβολισμοί, πολύ κοντά σε μία από τις τοποθεσίες του αμφιλεγόμενου Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Γάζας (GHF) στη Ράφα (νότια Γάζα), το οποίο υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, στη Ράφα.