Διεθνή
Το Ισραήλ ισοπεδώνει με μπουλντόζες ολόκληρες πόλεις στη Γάζα για να αφήσει τους Παλαιστινίους χωρίς τόπο επιστροφής
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αγγελίες εργασίες που ζητούν εργάτες για οικοδομικές εργασίες στη Γάζα (και αν όλα αυτά δεν συνιστούν εγκλήματα πολέμου, τότε τι;).


Σοκαριστικές δορυφορικές εικόνες που φέρνει στο φως ρεπορτάζ του BBC αποδεικνύουν την κλιμάκωση των «ελεγχόμενων μαζικών κατεδαφίσεων» κτηρίων στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, ακόμη και σε κτήρια που ήταν άθικτα μετά τους βομβαρδισμούς.
Μεγάλα τμήματα αυτής της καταστροφής έχουν προκληθεί από προγραμματισμένες κατεδαφίσεις, τόσο σε ήδη κατεστραμμένα κτήρια όσο και σε κτήρια που φαίνονταν σε μεγάλο βαθμό άθικτα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το BBC. Πλάνα που έχουν τεκμηριωθεί ως μη παραποιημένα, καταγράφουν μεγάλες εκρήξεις, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν ελεγχόμενες κατεδαφίσεις σε πολυκατοικίες, σχολεία και άλλες υποδομές.
Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο BBC Verify ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, η οποία απαγορεύει σε μεγάλο βαθμό την καταστροφή υποδομών από μια κατοχική δύναμη. Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι λειτουργούσαν σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο καθώς «η Χαμάς απέκρυψε εκουσίως στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία σε περιοχές αμάχων» και ότι «η καταστροφή περιουσίας εκτελείται μόνο όταν απαιτείται επιτακτική στρατιωτική ανάγκη».
Τον Ιούλιο, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραήλ Κατζ, είχε περιγράψει τα σχέδια για αυτό που ο Νετανιάχου ονοματίζει ως «ανθρωπιστική πόλη» πάνω στα ερείπια της Ράφα, εκεί όπου στοιβάζονται πάνω από 600.000 Παλαιστίνιοι. Το σχέδιο αυτό έχει γνωρίσει διεθνείς αντιδράσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Όλμερτ, δήλωσε στο BBC ότι η πρόταση «θα εκληφθεί παρόμοια με τη δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης».
Το BBC αναφέρει πως οι Iσραηλινοί έχουν κατεδαφίσει ακόμη και «υγιείς» υποδομές στη γειτονιά Τελ αλ-Σουλτάν της Ράφα, όπου βρισκόταν το μοναδικό εξειδικευμένο μαιευτήριο της περιοχής και ένα κέντρο φροντίδας για ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά. Το νοσοκομείο είναι ένα από τα λίγα κτήρια που έχουν απομείνει όρθια, σημειώνεται ενδεικτικά.

Ισραηλινές κατεδαφίσεις είναι επίσης ορατές σε άλλα μέρη της Λωρίδας, τα οποία δεν είχαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια προηγούμενων βομβαρδισμών. Παράδειγμα είναι η αγροτική πόλη Khuza’a, μια κωμόπολη που αριθμούσε 11.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο και ήταν γνωστή για τις εύφορες γεωργικές εκτάσεις και τις καλλιέργειές της όπως ντομάτες, σιτάρι και ελιές.
Ο IDF αναφέρει επισήμως πως κατεδάφισε 1.200 κτήρια στη Khuza’a, τα οποία, όπως ισχυρίζονται, αποτελούσαν μέρος «τρομοκρατικών υποδομών» που διοικούσε η Χαμάς. Κάτι ανάλογο έγινε στην κοντινή πόλη Αμπάσαν αλ-Καμπίρα, όπου ζούσαν περίπου 27.000 άνθρωποι πριν από τον πόλεμο. Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 31 Μαΐου και στις 8 Ιουλίου δείχνουν ότι η πόλη έχει ισοπεδωθεί.
Το Ισραήλ έχει δημιουργήσει εκτεταμένες «ζώνες ασφαλείας» και «διαδρόμους» που χωρίζουν τμήματα της Γάζας και έχει καταστρέψει μεγάλο αριθμό κτηρίων κατά μήκος και κοντά σε αυτές τις διαδρομές. Ο τελευταίος «διάδρομος» χωρίζει στα δύο τη δυτική από την ανατολική Χαν Γιουνίς.
Επίσης, από την αρχή του πολέμου, οι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι το Ισραήλ προσπαθεί να δημιουργήσει βαθιές «ζώνες ασφαλείας» καταστρέφοντας κτήρια κοντά στα σύνορα, ωστόσο ορισμένες από τις περιοχές που έχουν διαλυθεί είναι βαθιά μέσα στη Γάζα. Στο Κιζάν Αμπού Ρασουάν – έναν αγροτικό οικισμό περίπου 7 χλμ. από τα ισραηλινά σύνορα – ό,τι είχε απομείνει όρθιο γκρεμίστηκε από τις 17 Μαΐου και μετά.
Το BBC Verify παρουσίασε στον Ισραηλινό Στρατό μια λίστα με μέρη στα οποία κατέγραψε κατεδαφίσεις, ζητώντας συγκεκριμένη στρατιωτική αιτιολόγηση. Ωστόσο ο IDF δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό.
«Όπως έχει τεκμηριωθεί ευρέως, η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις κρύβουν στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία σε πυκνοκατοικημένες περιοχές πολιτών», δήλωσε δημοσίως εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού. «Ο Ισραηλινός Στρατός εντοπίζει και καταστρέφει τρομοκρατικές υποδομές που βρίσκονται, μεταξύ άλλων σημείων, μέσα σε κτήρια σε αυτές τις περιοχές».
Εγκλήματα πολέμου στη Γάζα
Δικηγόροι που μιλούν στο BBC Verify υποστήριξαν ότι η εκστρατεία αυτή θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου. Ο Eitan Diamond – ανώτερος νομικός εμπειρογνώμονας στο Διεθνές Κέντρο Ανθρωπιστικού Δικαίου Diakonia στην Ιερουσαλήμ – δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρακτικά επαρκής αιτιολόγηση των πράξεων του Τελ Αβίβ βάσει της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, του εγγράφου που γενικά διέπει την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου.
«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει μια τέτοια ελεγχόμενη καταστροφή περιουσίας πολιτών κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης, εκτός από περιορισμένες συνθήκες απόλυτης στρατιωτικής επιχειρησιακής αναγκαιότητας», δήλωσε ο κ. Diamond. «Η καταστροφή περιουσίας λόγω ανησυχιών ή εικασιών σχετικά με την πιθανή μελλοντική χρήση της (για παράδειγμα, ότι θα χρησιμοποιηθεί για την έναρξη επιθέσεων στο μέλλον) εμπίπτει σε μεγάλο βαθμό εκτός αυτής της εξαίρεσης», είπε.
Η καθηγήτρια Janina Dill, συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Ηθικής, Δικαίου και Ένοπλων Συγκρούσεων της Οξφόρδης, δήλωσε ότι μια κατοχική δύναμη πρέπει να διοικεί μια περιοχή προς όφελος του πληθυσμού, κάτι που εν προκειμένω είναι μη συμβατό με όσα πράττονται. «Το Ισραήλ απλώς αφήνει περιοχές ακατοίκητες και δεν αφήνει τίποτα όρθιο».
Δεν υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης στον ρυθμό των κατεδαφίσεων. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ισραηλινός Στρατός Άμυνας είχε λάβει δεκάδες μπουλντόζες από τις ΗΠΑ, κάτι που είχε «παγώσει» επί κυβέρνησης Μπάιντεν. Δεκάδες διαφημιστικά μπάνερ – αναρτήσεις στο Facebook αναφέρουν πως προσφέρεται εργασία για «οικοδομικές εργασίες» στη Γάζα, με εργολάβους κατεδαφίσεων να ζητούν προσωπικό. Η πλειονότητα των αναρτήσεων έχουν κυκλοφορήσει από τον Μάιο και μετά.


Άλλοι αναλυτές λένε ότι οι κατεδαφίσεις θα μπορούσαν πράγματι να προετοιμάζουν το έδαφος για την ανάπτυξη της προτεινόμενης «ανθρωπιστικής πόλης» στη Ράφα. Ο Efraim Inbar – Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ – υποστήριξε ότι οι Ισραηλινοί ενδέχεται να προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν εντελώς τη Λωρίδα, «αυξάνοντας την επιθυμία για μετανάστευση».
Ο ίδιος ο Νετανιάχου δήλωσε σε ομάδα βουλευτών σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, τα πρακτικά της οποίας όμως κυκλοφόρησαν από τα ΜΜΕ, ότι ο IDF «καταστρέφει όλο και περισσότερα σπίτια» αφήνοντας τους Παλαιστίνιους «χωρίς τόπο για να επιστρέψουν». Κάτι που καταδεικνύει την κυνική λογική πίσω από τα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα.
Θυμίζουμε πως διεθνής κατακραυγή υπάρχει εναντίον του Ισραήλ το τελευταίο διάστημα και για τα χτυπήματα εναντίον αμάχων. Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρκέστηκε να δηλώσει πως λυπάται «βαθιά» για πρόσφατο πλήγμα σε εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας το οποίο είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.
Αυξάνεται ο αριθμός των Παλαιστινίων αμάχων που δολοφονούνται από ισραηλινά πυρά σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις ενώ περίμεναν να λάβουν επισιτιστική βοήθεια στη Ράφα έχει αυξηθεί σε 29, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.
Πηγές στα νοσοκομεία της Γάζας δήλωσαν στο πρακτορείο ότι 41 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των 29 αιτούντων ανθρωπιστικής βοήθειας. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί.
Εκτιμάται ότι 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ περίμεναν διανομή τροφίμων στη Γάζα από τα τέλη Μαΐου. Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν κοντά στις εγκαταστάσεις του αμφιλεγόμενου Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας για τη Γάζα.
Τα σημεία διανομής τροφίμων στη Γάζα έχουν γίνει επανειλημμένα εστίες έντασης. Το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας για τη Γάζα (GHF), που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη Μαΐου, μετά από περίοδο πλήρους αποκλεισμού της ανθρωπιστικής πρόσβασης. Την Τετάρτη, το ίδρυμα παραδέχτηκε ότι σε πρόσφατη διανομή στη νότια Γάζα, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω ποδοπατήματος, σε συνθήκες πανικού.
Στο μεταξύ, ο διευθυντής του κουβεϊτιανού νοσοκομείου εκστρατείας στην περιοχή Αλ Μαουάσι, Σοχάιμπ Αλ Χουμς, προειδοποίησε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εκτοπισμένων που καταφθάνουν με σημάδια σοβαρού υποσιτισμού. «Υποδεχόμαστε ασθενείς με γενικευμένη εξάντληση και ακραία αδυναμία. Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από news247, lifo, Al Jazeera