Με 9 λέξεις ο Mohamed Salah ξεμπρόστιασε την υποκρισία της UEFA απέναντι στη γενοκτονία

Μια σπουδαία πολιτική πράξη από έναν κορυφαίο αθλητή.

Article featured image
Article featured image

Όταν δίπλα μας για σχεδόν δύο χρόνια συντελείτε μία οργανωμένη και στρατηγικά σχεδιασμένη γενοκτονία ή αν προτιμάτε ο αφανισμός ενός ολόκληρου πληθυσμού, το να μην παίρνεις θέση ή το να μένεις ουδέτερος, και πάλι αποτελεί θέση.

Όταν δίπλα μας σκοτώνουν παιδιά ή τα αφήνουν να πεθάνουν από ασιτία με πρόφαση ότι θα γίνουν μελλοντικοί τρομοκράτες. Το να μην παίρνεις θέση, αποτελεί θέση.

Όταν δίπλα μας δολοφονούνται συστηματικά άμαχοι, εξαθλιωμένοι άνθρωποι, με πρόφαση ότι παράλληλα σκοτώνεις και μέλη της τρομοκρατικής Χαμάς, το να μην παίρνεις θέση, αποτελεί θέση.

Την περασμένη Τετάρτη, σκοτώθηκε στη Γάζα ο 41χρονος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Παλαιστίνη Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (PFA).

Δύο μέρες μετά, η UEFA προχώρησε σε μία ανάρτηση στο «X» αποχαιρετώντας τον αλ-Ομπέιντ ως εξής:

«Αντίο στον Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, τον “Παλαιστίνιο Πελέ”. Ένα ταλέντο που έδωσε ελπίδα σε αμέτρητα παιδιά, ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές».


Η ημιτελής, σε σημείο υποκρισίας ανάρτηση της UEFA, προκάλεσε την αντίδραση του δημοφιλούς ποδοσφαιριστή Mohamed Salah, ο οποίος την επόμενη ημέρα απάντησε στην UEFA με ένα ερώτημα 9 λέξεων: «Μπορείτε να μας πείτε πώς, πού και γιατί πέθανε;».


salah-uefa.png



Ο αρχηγός της εθνικής Αιγύπτου και ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ έχει εκφράσει επανειλημμένα τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Γάζας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Το 2023 είχε δωρίσει χρήματα στον Αιγυπτιακό Ερυθρό Σταυρό για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Ο Αλ-Ομπέιντ είχε 24 συμμετοχές και δύο γκολ με την εθνική Παλαιστίνης, με πιο χαρακτηριστικό αυτό με ψαλιδάκι κόντρα στην Υεμένη στο πρωτάθλημα της Δυτικής Ασίας το 2010. Σύμφωνα με την PFA, πέτυχε πάνω από 100 γκολ στην καριέρα του, κερδίζοντας το προσωνύμιο «Παλαιστίνιος Πελέ».

suleiman-al-obeid-podosfairistis-1.jpg

Ο θάνατός του προστίθεται στον αυξανόμενο αριθμό αθλητών που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Η PFA αναφέρει ότι 421 ποδοσφαιριστές, μεταξύ αυτών 103 παιδιά, σκοτώθηκαν ή πέθαναν από ασιτία, ενώ συνολικά οι απώλειες στον χώρο του αθλητισμού ανέρχονται σε 662 άτομα, μαζί με συγγενείς τους.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης την καταστροφή ή σοβαρή ζημιά σε 288 αθλητικές εγκαταστάσεις, οι 268 εκ των οποίων βρίσκονται στη Γάζα. Μεταξύ αυτών και τα γραφεία της στην περιοχή, τα οποία επλήγησαν από αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ