Οι φοιτητές Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εκθέτουν στο Φυτώριο

Το Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, ή αλλιώς ο  Σύλλογος Επαγγελματιών Εικαστικών Καλλιτεχνών, θα φιλοξενήσει την έκθεση «Metaphor» των τεταρτοετών φοιτητών του προγράμματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 


Article featured image
Article featured image

Η έκθεση έχει διαμορφωθεί μέσα από μια σειρά ασκήσεων συνεργασίας που ενέπνευσαν το θέμα της μεταφοράς.

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι Ελένη Χανδριώτου, Έλενα Χριστοδουλίδου, Παναγιώτης Χριστοφίδης, Κωνσταντίνος Γεωργίου, Κλώντια Πασχαλίδου, Ράφυ Προκοπίου, Μαρία Στυλιανού, Μαρίνα Τουφεξή , Πολύμνια Τσιντή, Μαρία Ξιναρή και Μαρία Ζιντίλη.

Η λέξη «metaphor» προέρχεται από την ελληνική λέξη «μεταφορά» όπου η πρόθεση μετά- σημαίνει «πέρα» και το ουσιαστικό -φόρος σημαίνει «φορέας».

Έτσι, η μεταφορά μπορεί να κατανοηθεί ως «μεταβίβαση»- η φυσική πράξη μετακίνησης κάποιου αντικειμένου ή ανθρώπου σε άλλο τόπο.

Μπορούμε να νοήσουμε τη μεταφορά και ως ένα σχήμα λόγου που δημιουργεί «μία αλλαγή όταν οι ιδιότητες που συνήθως αποδίδονται σε μια οντότητα μεταφέρονται σε κάποια άλλη».

(1) Όπως αναφέρει η φράση «οι σκέψεις είναι ο σπόρος της δημιουργίας», οι γλωσσικές μεταφορές μας προκαλούν νοητικές εικόνες, «διαμορφώνοντας μια σκηνή μπροστά στα μάτια μας», όπως παρατηρεί ο Αριστοτέλης στο Ρητορική.

Η έκθεση χαρακτηρίζεται από μια διαδικασία σκέψης ως προς το αν οι γλωσσικές μεταφορές μας επιτρέπουν να σπάσουμε τους φραγμούς της συμβατικής γλώσσας, τότε και οι οπτικές μεταφορές μπορούν να εκφράσουν ιδέες μέσα από το πάντρεμα οπτικών στοιχείων - μια «εκτέλεση του κυριολεκτικού περιεχομένου».

 

(2) Αφηρημένες και άυλες έννοιες όπως ο χρόνος, η αντίληψη, η μνήμη και η ταυτότητα διερευνώνται μέσα από εικαστικές μορφές. Θεωρώντας ότι η μεταφορά είναι στενά συνδεδεμένη με την αντίληψη και την ανάγκη μας να κατανοήσουμε και να συζητήσουμε εννοιολογικά, θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε ότι η μεταφορά προϋπάρχει και δημιουργείται κατά κύριο λόγο μέσα από τη νόηση (σκέψη) και όχι μέσα από τη γλώσσα.

Στην έκθεση ποικίλες ανησυχίες και αντιλήψεις των φοιτητών ως προς την έννοια της λέξης, αντανακλώνται μέσα από τις διάφορες προσεγγίσεις που παρουσιάζονται. Διαφορετικά μέσα χρησιμοποιούνται - ζωγραφικά, βίντεο, φωτογραφικά και εγκατάστασης για να συνθέσουν ένα διάλογο ανάμεσα από την εικαστική πρακτική και τη διαδικασία διατύπωσης της γλώσσας σε σχέση με την σκέψη ως κάτι που όλο και μας ξεγλιστράει.

Το Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, (Σύλλογος Επαγγελματιών Εικαστικών Καλλιτεχνών) βρίσκεται στην οδό Νέχρου 2, Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας.

Τα εγκαίνια τις έκθεσης θα γίνουν στις 20 Ιανουαρίου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 26 του μήνα.

Ωράριο:

Σάββατο – Κυριακή: 11.00-14.00

Δευτέρα – Τετάρτη: 10.00-14.00

Πέμπτη: 15.00 – 19.00

 

 text


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ