Στην Κύπρο η ιερή εικόνα της Παναγίας της Μαλεβής

Η επίσημη υποδοχή της θαυματουργής εικόνας θα γίνει το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στις 17.00.

 


Article featured image
Article featured image

Θα παραμείνει στον Ιερό Ναό του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου, στον Αρχάγγελο, στη Λευκωσία, μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου.



Δείτε εδώ το πρόγραμμα της εβδομάδας σε σχέση με την άφιξη στην Κύπρο της εικόνας.

 

Σύντομο Ιστορικό της Εικόνας [όπως στάληκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου]

Η θαυματουργή εικόνα είναι µία από τις εβδοµήντα που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Την εικόνα αυτή την έφεραν µαζί τους οι κάτοικοι του Αγίου Όρους που κατοίκησαν στην Κυνουρία. Το πρώτο Μοναστήρι της Μαλεβής ιδρύθηκε το 771 µ.Χ., σε υψηλό µέρος του Μαλεβού, που σήμερα λέγεται Κανάλους. Μετά το τραγικό τέλος των μοναχών, που απεβίωσαν ένα χειµώνα από το πολύ κρύο, η εικόνα έφυγε µόνη της και πήγε στη θέση πού βρίσκεται σήμερα.

Στάθηκε µέσα σέ βάτα και δίπλα της έκαιγε ένα καντήλι, που τίς νύχτες φώτιζε τη θέση της. Τρεις φορές πήραν την εικόνα και τη µμετέφεραν στους Κανάλους. Άλλα πάντοτε έφευγε και επέστρεφε στα βάτα µέ το Θεϊκό φως πού τη φώτιζε. Τότε αποφασίστηκε να κτιστεί το Μοναστήρι στη σημερινή του θέση και τοποθετήθηκε η εικόνα στη θέση πού η ίδια είχε διαλέξει. Και αυτό έγινε το 1116. Το ασηµένιο επικάλυµµά της, χρονολογείται από το 1362.

Πρέπει να αναφερθεί ότι από τη θαυματουργό εικόνα αναβλύζει Θείον Μύρο. Συγκεκριμένα, το 1964, πριν ακόµα τρέξει το Άγιον Μύρο στην εικόνα της Θεοτόκου, επί 20 ηµέρες ευωδίαζε υπερβολικά σε όλο το Μοναστήρι. Την Παρασκευή των τελευταίων χαιρετισμών, στις 17 Απριλίου 1964, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες σταγόνες.

Από τότε, το τζάµι της εικόνας είναι βρεγμένο με το Άγιον Μύρον.

Η Παναγία Μαλεβή γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ