Η σταθερή αξία του καφέ Starbucks

Τα Starbucks αποτελούν τη μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο, με έδρα το Seattle και ιδρύθηκαν το 1971. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν πέραν των 21.536 καταστημάτων σε 64 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου όπου και δραστηριοποιείται από το 2003 ανοίγοντας συνολικά σήμερα, 10 καταστήματα σε όλες τις πόλεις.


Article featured image
Article featured image

ΕΜΠΕΙΡΙΑ STARBUCKS

Στα καταστήματα Starbucks προσφέρουν μια ιδιαίτερη και ολοκληρωμένη εμπειρία καφέ βασισμένη στην προσφορά υψηλής ποιότητας 100% καφέ Arabica, τις πολλαπλές επιλογές ροφημάτων και τη δυνατότητα να «δημιουργήσουν» οι πελάτες το δικό τους ρόφημα όπως ακριβώς το θέλουν, σε συνδυασμό με την άψογη εξυπηρέτηση και δημιουργία σχέσεων με τον κάθε πελάτη ξεχωριστά, σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον.

Όταν κάποιος επισκέπτεται ένα κατάστημα Starbucks, δεν απολαμβάνει μόνο καφέ υψηλής ποιότητας, αλλά συναντά υπέροχους ανθρώπους, ακούει ποιοτική μουσική και χαλαρώνει σε ένα άνετο και ευχάριστο χώρο συνάντησης. Φυσικά, αρχή των πάντων είναι η προσφορά καφέ υψηλής ποιότητας. Στα καταστήματα Starbucks προσφέρονται 11 διαφορετικές ποικιλίες από όλο τον κόσμο - τον οποίο προμηθεύονται απευθείας από τις χώρες προέλευσης που έχουν καλλιεργηθεί, αγοραστεί και πωλούνται μέσα από ηθικές διαδικασίες, και υποστηρίζοντας ενεργά και ουσιαστικά τους καλλιεργητές καφέ.

 



 

Παράλληλα, προσφέρουν διαρκώς νέα προϊόντα που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες όπως το Cold Brew, ενώ δημιουργούν εξατομικευμένα ροφήματα καφέ για τον κάθε πελάτη ανάμεσα σε περισσότερους από 87.000 συνδυασμούς. Η εξατομίκευση της εταιρείας έχει φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο όπου κάθε ρόφημα έχει το όνομα του πελάτη. Δηλαδή δεν είναι ένα απλό cappuccino αλλά το cappuccino του Γιώργου, της Μαρίας, του Νίκου.

Εν κατακλείδι, ως οι ειδικοί του καφέ, η Starbucks πάντα ένα βήμα πιο μπροστά, καλύπτοντας τις ανάγκες των καταναλωτών σε επίπεδο ποιότητας, καινοτομίας και εξυπηρέτησης κάνοντας καθημερινά πράξη τη δέσμευσή τους να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία καφέ.

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, η Starbucks αποτελεί μια «διαφορετική εταιρεία». Μία εταιρεία που έχει δεσμευτεί στο να εμπνέει και να καλλιεργεί το ανθρώπινο πνεύμα. Με κύριους στόχους την προσφορά του ποιοτικότερου καφέ, τη δημιουργία εξαιρετικής εμπειρίας για τον κάθε ένα πελάτη ξεχωριστά και του να αποτελεί ένα άριστο περιβάλλον εργασίας.  

 



Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει διακριθεί πολλάκις σε διαφορετικούς θεσμούς και άξονες όπως:

- Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη με έμφαση στις δράσεις για τη βιωσιμότητα του ποιοτικού καφέ και τη στήριξη καλλιεργητών καφέ (π.χ. World’s Most Ethical Companies, Ethisphere 2007-2015).

- Άριστο Εργασιακό Περιβάλλον (π.χ. Employer of the Year U.S. Business Leadership Network Annual Leadership Awards – 2014 καθώς σε άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο).

- Επιχειρηματικές πρακτικές και δράσεις (π.χ.  World’s Most Admired Companies Fortune No.3 το 2017, ενώ διακρίνεται στον θεσμό αυτό από το 2003).

Καθώς και πολλαπλές βραβεύσεις και πιστοποιήσεις για τις ποικιλίες καφέ που προσφέρει.

 

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ

Μία κούπα καφέ πριν φτάσει στα δικά μας χέρια, έχει διανύσει ένα αξιοθαύμαστο ταξίδι με πολλούς σταθμούς και πολλά χέρια φροντίδας. Από τον αγρό, στους καλλιεργητές καφέ, στους ειδικούς άλεσης και καβουρδίσματος, στους δοκιμαστές, στους ελεγκτές ποιότητας. Ενώ ο καφές έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο, περισσότερο από το 90% των κόκκων καφέ καλλιεργείται και συλλέγεται στην Ισημερινή περιοχή του πλανήτη γνωστή ως «Ζώνη του Καφέ».

 



Στα καταστήματα Starbucks θα βρείτε:

- Καφέδες μοναδικής προέλευσης (Singe Origin Coffees) που προέρχονται από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, μία χώρα ή μια περιφέρεια.

- Καφέδες μοναδικής προέλευσης από χώρες όπως Κένυα (Starbucks Kenya), Γουατεμάλα (Starbucks Guatelama Antigua), Ινδονησία (Starbucks Sumatra) και Κολομβία (Starurbucks Colombia Nariño).

- Πολυεθνικά χαρμάνια, που δημιουργούνται από τον συνδυασμό ποικιλιών καφέ από διαφορετικές χώρες, και τύπο καβουρδίσματος που αναδεικνύουν ενδιαφέρουσες γεύσεις και αρώματα που δεν συναντώνται στους καφέδες μοναδικής προέλευσης (π.χ. Starbucks Espresso Roast και Decaf Espresso Roast, το χαρμάνι που αποτελεί την καρδιά όλων των ροφημάτων των Starbucks. Αυτό το χαρμάνι από κόκκους καφέ από την Λατινική Αμερική και την Ασία / Ειρηνικό χαρακτηρίζεται για το πλούσιο άρωμα, την απαλή οξύτητα, την ισορροπημένη καραμελένια γεύση και απαλή υφή του.

Το καβούρδισμα Starbucks δεν είναι απλά ο χρόνος, η θερμοκρασία ή το χρώμα – είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Οι κόκκοι καφέ αναδεικνύουν όλη την γεύση τους μόνο μέσω μιας προσεκτικής παρτίδας καβουρδίσματος – μια διαδικασία που ελέγχεται και ρυθμίζεται συνεχώς από ειδικά εκπαιδευμένους υπεύθυνους καβουρδίσματος.

 



 

Κάθε καφές χρειάζεται ένα μοναδικό προφίλ καβουρδίσματος για να δημιουργήσει μία κούπα καφέ που αναδεικνύει απόλυτα το άρωμα, την οξύτητα, το σώμα και τη γεύση του. Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος, σάκχαρα και άμυλα των ακατέργαστων πράσινων κόκκων καφέ, μετατρέπονται σε πτητικά έλαια, χαρίζοντας σε μεγάλο βαθμό στον καφέ, την πλούσια γεύση και το άρωμά του.

Η Starbucks έχει τελειοποιήσει την τέχνη και επιστήμη του καβουρδίσματος για να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά των ξεχωριστών καφέδων της. Ανάλογα με την εκάστοτε παρτίδα κόκκων καφέ, η θερμοκρασία καβουρδίσματος, μπορεί να αγγίξει τους 232 C° και να διαρκέσει από 9 έως 15 λεπτά (ανάλογα με την ποικιλία καφέ).

Οι ποικιλίες που διαθέτουν τα καταστήματα Starbucks διαχωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες καβουρδίσματος:

- Ξανθοί (απαλά) καβουρδισμένοι καφέδες: δηλαδή καβουρδίζονται στο λιγότερο δυνατό χρόνο (9 λεπτά) όπως π.χ. το χαρμάνι Starbucks Veranda Blend

- Μεσαίου καβουρδίσματος καφέδες: όπως οι καφέδες μοναδικής προέλευσης Starbucks Colombia Nariño, Starbucks Guatemala Antigua, Starbucks Kenya και τα χαρμάνια Starbucks House Blend και Starbucks Pike Place Roast.

- Σκούρου καβουρδίσματος καφέδες: δηλαδή καβουρδίζονται στο περισσότερο δυνατό χρόνο (έως 15 λεπτά), όπως  ο μοναδικής προέλευσης καφές Starbucks Sumatra και τα χαρμάνια Starbucks Caffè Verona και Starbucks Espresso Roast και Decaf Espresso Roast.

 



ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ STARBUCKS

Το να είσαι partner (εργαζόμενος) στα Starbucks, σημαίνει ότι έχεις την ευκαιρία να είσαι κάτι παραπάνω από εργαζόμενος. Η φιλοσοφία, οι αξίες και οι διαδικασίες της εταιρείας στοχεύουν στην καλλιέργεια του ανθρώπινου πνεύματος. Η εταιρεία προσφέρει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής εξέλιξης και η εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα στο πλαίσιο αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρείας παρέχει εξειδικευμένες εκπαιδευτικές θεματικές ώστε να καλύψει διαφορετικές ανάγκες ανάπτυξης κάθε επιπέδου εργασίας όπως: Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Barista, Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Προϊστάμενων Βάρδιας, Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Διευθυντικών Θέσεων, Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Περιφερειακού Διευθυντή, αλλά και προγράμματα πιστοποίησης όπως το Πρόγραμμα Πιστοποίησης Barista Trainer, Πρόγραμμα Πιστοποίησης Εισηγητών, Πρόγραμμα Πιστοποίησης Management Coach and Mentor.

Ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι το Coffee Master Training, κατά τη διάρκεια του οποίου οι partners εκπαιδεύονται σε βάθος σε θέματα όπως η καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία και αγορά του καφέ, τεχνικές γευσιγνωσίας και προετοιμασίας καφέ στο σπίτι. Μετά την πιστοποίηση, ο κάθε νέος Coffee Master επιβραβεύεται με μια μαύρη ποδιά  και αποτελεί αναγνωρισμένη αυθεντία στον καφέ στο κατάστημα του/της. Με εκλεπτυσμένο ουρανίσκο, αλλά και τέλεια επικοινωνιακά προσόντα, ένας Coffee Master των Starbucks οργανώνει και ηγείται σεμινάρια για τον καφέ και τη δοκιμή καφέ για άλλους συνεργάτες και πελάτες.

Η εμπειρία των Coffee Masters ολοκληρώνεται με ταξίδι σε χώρας καλλιέργειας καφέ, όπου τους δίνεται η ευκαιρία να βιώσουν το στάδιο συλλογής κόκκων καφέ κοντά με τους καλλιεργητές καφέ. Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ομάδα από ….Coffee Masters.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΑ STARBUCKS

Στα καταστήματα Starbucks οι καταναλωτές μπορούν να βρουν μοναδικά αξεσουάρ για τον καφέ και το τσάι όπως κούπες, θέρμος, tumblers σε διαφορετικά σχέδια και χρώματα, πρέσες καφέ (καφετιέρες με έμβολο), μηχανές άλεσης κ.α., που αποτελούν πρωτότυπες προτάσεις δώρων.

 



 

ΚΑΦΕΣ 3ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

Το 3ο κύμα του Καφέ, αποτελεί τη συλλογική δράση μιας κοινότητας που αποτελείται από λάτρεις του καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο, που κάνουν όλα τα απαιτούμενα βήματα σε κάθε στάδιο παραγωγής του καφέ ώστε να αναδείξουν τη μοναδικότητα κάθε ποικιλίας καφέ, από την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και το καβούρδισμα, έως και τη μέθοδο παρασκευής του καφέ ή την κούπα σερβιρίσματος. Άρα μιλάμε για ποικιλίες καφέ που παράγονται σε μικρές ποσότητες και είθισται να καβουρδίζονται στον χώρο σερβιρίσματός τους.

Από το 2014, η εταιρεία διαθέτει το 1ο κατάστημα Starbucks Reserve Roastery & Tasting Room (http://roastery.starbucks.com/) στο οποίο οι λάτρεις του καφέ έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν στον κόσμο του καφέ μέσα από ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια που περιλαμβάνουν τη γευστική δοκιμή σπάνιων και μοναδικών Starbucks Reserve ποικιλιών καφέ που διατίθενται σε μικρές ποσότητες για περιορισμένο χρονικό διάστημα, να βιώσουν από κοντά τη διαδικασία του καβουρδίσματος και διαφορετικών μεθόδων παρασκευής καφέ ώστε να απολαύσουν και να εκτιμήσουν τη μοναδικότητα κάθε Starbucks Reserve ποικιλίας καφέ.

Στα καταστήματά της εταιρείας στην Κύπρο, οι λάτρεις του καφέ έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τον καφέ από τους baristas και Coffee Masters, οι οποίοι έχουν τόσο το πάθος όσο και την εξειδίκευση σε όλα τα θέματα που αφορούν τον καφέ από τον τρόπο συγκομιδής και επιλογής μέχρι τον τρόπο παρασκευής του, ενώ μπορούν να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις στον χώρο του καφέ στα «Σεμινάρια Καφέ» που διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 



 

SPECIAL ΚΑΦΕΔΕΣ

Πέραν των αγαπημένων και διαχρονικών επιλογών ροφημάτων με βάση τον espresso και τις 11 υψηλής ποιότητας καφέ που μπορούν απολαύσουν οι φίλοι του καφέ στα καταστήματά της εταιρείας, ανά δύο μήνες παρουσιάζονται νέα ροφήματα και εποχικές ποικιλίες καφέ, που συμπληρώνουν τη μεγάλη γκάμα που διαθέτουν σε ροφήματα και καφέ για το σπίτι με ποικιλίες από όλο τον κόσμο.

Αυτό το καλοκαίρι, θα απολαύσεις τον Starbucks Cold Brew, ένα ξεχωριστό χαρμάνι για μια ξεχωριστή μέθοδο εκχύλισης κρύου καφέ. Χρειάστηκαν περισσότερες από 65 προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο χαρμάνι για την ιδιαίτερη αυτή παρασκευή καφέ, που απαιτεί πολύ χρόνο και υπομονή ώστε να αναδειχθούν τα αρώματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Αξιοποιώντας τον χρόνο – παρά τη θερμότητα – μέσω της αργής εκχύλισης φρέσκου αλεσμένου καφέ σε κρύο νερό για 20 ώρες, επιτυγχάνεται μια φυσικά γλυκιά & βελούδινα απαλή γεύση λόγω της χαμηλής οξύτητας, διατηρώντας παράλληλα γεμάτο σώμα. Το χαρμάνι αυτό συνδυάζει αρμονικά κόκκους καφέ από την Κολομβία που προσδίδουν νότες σοκολάτας με Αφρικανικούς κόκκους που προσφέρουν νότες κίτρου και ελαφρώς πιο όξινο προφίλ. Παρασκευάζεται σε μικρές παρτίδες κάθε φορά.

Παράλληλα, προσφέρεται και μια νέα παραλλαγή του το Vanilla Sweet Cream Cold Brew με μια επιπλέον πινελιά που κάνει τη διαφορά: Μια δόση γλυκιάς κρέμας & βανίλιας στο τελείωμά του.

 



Sponsored Content


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ