Ο Δημήτρης Σπύρου και το theremin (μουσικό όργανο που το παίζεις χωρίς να το αγγίζεις)

Article featured image
Article featured image

Πρόσφατα συνάντησα έναν σπουδαίο Κύπριο μουσικό, τον Δημήτρη Σπύρου, για μια συνέντευξη. Αφορμή, τα πολλά και ενδιαφέροντα projects που παρουσιάζει κατά καιρούς.

Αυτό το διάστημα, για παράδειγμα, δουλεύει πάνω στο «Project Zero», με το οποίο έχει κανονίσει κάποιες εμφανίσεις για τον Ιούνιο, δουλεύει παράλληλα και το «Accapella Solo Loop», με το οποίο επίσης θα παίξει σε κάποια φεστιβάλ, ενώ τις προσεχείς μέρες θα παρουσιάσει και μια αλλιώτικη παράσταση σε Πλάτανο και Σουσάμι.

Πρόκειται στην ουσία για ένα μουσικοθεατρικό μονόλογο με τίτλο «Μικρές και παράξενες ιστορίες», ο οποίος περιλαμβάνει ποίηση, μουσική και θέατρο. Αυτές οι μικρές ιστοριούλες, λοιπόν, που δεν έχουν κατ’ ανάγκη αρχή-μέση-τέλος και περιλαμβάνουν τραγούδια και κείμενα σε γλώσσες υπαρκτές και μή, φωνές και παλιοσίδερα, θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 23/5 στο Καφενείο Πλάτανος, στη Λευκωσία (20.30, €5), αλλά και την Κυριακή 25/5 στο Σουσάμι, στη Λεμεσό (20.30, είσοδος ελεύθερη).

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που μου είπε ο Δημήτρης στη συνέντευξη, τρομερή εντύπωση μου έκανε μια λέξη, ένα μουσικό όργανο κατ’ ακρίβεια, το οποίο άκουγα για πρώτη φορά.

Το Theremin, λοιπόν, είναι ένα όργανο της κλασσικής μουσικής το οποίο ανακάλυψε ένας Ρώσος, ο Leon Theremin. Έχει την ιδιαιτερότητα ότι το παίζεις χωρίς να το αγγίζεις! Στην ουσία είναι ένα κουτί με δύο αντένες. Από τη μια ελέγχεις το volume πάνω στον αέρα, ενώ από την άλλη δημιουργείς νότες.

«Σίγουρα το έχεις ακούσει σε πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Είναι πολύ δύσκολο όργανο, δεν έχει καν δάσκαλο να σου το μάθει έτσι ώστε να είσαι ακριβής. Σε ολόκληρο τον κόσμο, παίχτες δυνατούς, πρέπει να έχει 5 ή 6. Έστω κι αν παίζω, δεν θα μπορούσα να θεωρηθώ παίκτης, ψάχνομαι ακόμα…».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο Time Out Ιουνίου που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες.



Ο Leon Theremin παίζει το όργανο που έφτιαξε ο ίδιος


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ