Πόσα θα πλήρωνε η Κύπρος αν κέρδιζε τελικά η Φουρέιρα

Δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο Χάρης Γεωργιάδης θα άνοιγε τελικά τα ταμεία, όπως ο ίδιος δήλωσε δημόσια.

 


Article featured image
Article featured image

Ποιος θα ήταν αλήθεια ο λογαριασμός που θα είχαμε κληθεί να πληρώσουμε, αν τελικά κερδίζαμε τη Eurovision;

Σύμφωνα με άρθρο του «Φ» η διοργάνωση στην πόλη Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν, που φιλοξένησε το διαγωνισμό το 2012, στοίχισε σχεδόν €55 εκατ. καθώς κατασκευάστηκε ολοκαίνουρια ειδική αίθουσα για την εκδήλωση. Τα έσοδα από τον τουρισμό στην πόλη ανήλθαν στα €8 εκατ., ενώ δημιουργήθηκαν και 529 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2013, η διοργάνωση έγινε στο Μάλμε της Σουηδίας και στοίχισε €19,5 εκατ., ενώ τα κέρδη που αποκόμισε η πόλη μέσω τουριστικών δαπανών ανήλθε στα €18 εκατ., καθώς 32.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την πόλη.

Το 2014, η δανική πρωτεύουσα, Κοπεγχάγης δαπάνησε €41 εκατ. και έλαβε σχεδόν €15 εκατ. για δαπάνες τουρισμού.

Το 2015 η Βιέννη πλήρωσε €32 εκατ. και έλαβε €25 εκατ. χάρη στην εισροή 32.000 τουριστών.

Το 2016 ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Σουηδίας ορίζει προϋπολογισμό ύψους €12,5 εκατ. για το προνόμιο να φιλοξενήσει τη διοργάνωση της Eurovision.

Η διοργάνωση του 2017 στο Κίεβο της Ουκρανίας στοίχισε €18,5 εκατ.

 

Θα άξιζε τον κόπο;

Αξίζει τον κόπο η διοργάνωση της Eurovision ή μήπως το κόστος ξεπερνά κατά πολύ τα έσοδα που αποκομίζει η εκάστοτε διοργανώτρια πόλη;

Μια ομάδα οικονομολόγων γράφει: «Είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά. Κάθε πόλη υποδοχής έχει δει μια μικρή αύξηση του τουρισμού της και της τοπικής οικονομίας».

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθούν, ωστόσο σημειώνουν πως με πάνω από 180 εκατ. θεατές παγκοσμίως, η διοργανώτρια πόλη τυγχάνει μιας τέτοιας μεγάλης διεθνούς προβολής που ενδεχομένως στο μέλλον να εκτοξεύσει στα ύψη τα έσοδα που σχετίζονται με τον τουρισμό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ