«Τη δεκαετία του ’90 ένας γραφίστας έπρεπε να τα κάνει όλα στο χέρι»

«Το επάγγελμα, σήμερα, δεν υφίσταται χωρίς Η/Υ. Εμείς, λοιπόν, που το ξεκινούσαμε εκείνη την εποχή, χρειάστηκε να ‘ρίξουμε’ πολλή δουλειά και να κάνουμε μεγάλο κόπο για να είμαστε up-to-date».

 


Article featured image
Article featured image

Η Ευδοκία Χαρίτου, Graphic Designer και ιδιοκτήτρια της διαφημιστικής εταιρείας «Evdo Design Advertising Services», διηγείται στη CITY πώς ήταν το επάγγελμα του γραφίστα τέλη της δεκαετίας του ’90 στην Κύπρο, ποιες ήταν οι επιλογές σου για σπουδές, εάν αποφάσιζες να μείνεις εντός και πώς εξελίχθηκε όλο αυτό μέσα στα χρόνια.

 




 

#summer #relax

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evdo design (@evdodesign) στις




 

«Ξεκίνησα τις σπουδές μου το 1998 στο Alexander College, το οποίο τότε ονομαζόταν Cypoly Institute και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονταν μόνο στη Λάρνακα. Σπούδασα Graphic Design και απέκτησα πτυχίο βρετανικού πανεπιστημίου στο συγκεκριμένο κλάδο. Μπορώ να παρατηρήσω ότι το εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει κάνει ουσιαστικές και εντυπωσιακές αλλαγές, όσο αφορά τον τρόπο λειτουργίας του και την εξέλιξή του, διατηρώντας βέβαια σε ψηλά επίπεδα την ποιότητα εκπαίδευσης που προσφέρει.

Εκείνη την εποχή το επάγγελμα του Γραφίστα ήταν πολύ διαφορετικό. Και πρακτικά και σε θέμα απήχησης. Πλέον, δεν υφίσταται χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ τέλη της δεκαετίας του ’90, όλα σχεδόν γίνονταν στο χέρι. Επομένως, χρειάστηκε πολλή δουλειά και διάβασμα εκ μέρους μου για να είμαι up to date με τα σύγχρονα δεδομένα του κλάδου. Εγώ, λοιπόν, εργοδοτήθηκα πριν ακόμα ολοκληρώσω τις σπουδές μου, χωρίς καν να κάνω κάποιο interview. Επαγγελματίες του χώρου είδαν τη δουλειά μου, τους άρεσε και έτσι ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα. Έπειτα, αποφάσισα να ανοίξω το δικό μου γραφείο και έτσι μέχρι σήμερα κάνω αυτό που αγαπώ, χωρίς να σταματώ ποτέ να μαθαίνω και να ενημερώνομαι για ό,τι καινούριο έχει ο χώρος του σχεδιασμού.

 




 

#pantone #colour #yellow #summerday

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evdo design (@evdodesign) στις




 

Οι σπουδές στο Alexander College, μου προσέφεραν τις γνώσεις και φυσικά την πρακτική εφαρμογή, η οποία είναι απαραίτητη στον κλάδο μου. Μου έδωσε το κίνητρο να γίνω καλύτερη και να αναπτύξω το ταλέντο μου στο σχεδιασμό. Επίσης, οι καθηγητές μου, με βοήθησαν και με στήριξαν πάρα πολύ. Είχαμε άψογη σχέση μαζί τους και μόνο ωραίες αναμνήσεις έχω! Αυτό μένει μέχρι σήμερα, δεν αλλάζει. Από εκεί και πέρα όμως, οι εμπειρίες που αποκτάς όταν εργάζεσαι, είναι η καλύτερη μάθηση. Μέσα από τις εμπειρίες κερδίζεις πάρα πολλά.

 




 

#cigars #realleather #yellow #islafortuna #customade

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evdo design (@evdodesign) στις




 

Ο λόγος που επέλεξα το Alexander College; για Επειδή ήταν – και παραμένει μέχρι σήμερα – πολύ γνωστό για τις σπουδές του στον κλάδο του Graphic Design και των υπόλοιπων κλάδων τέχνης και σχεδιασμού. Επίσης, ήταν το εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης μου. Σπούδασα Λάρνακα και απέκτησα πτυχίο βρετανικού πανεπιστημίου… Θεωρώ, όμως, ότι αυτό που με έκανε να το επιλέξω ήταν ότι σε έβαζε κατ’ ευθείαν στην έννοια της δουλειάς και της πρακτικής εφαρμογής. Αυτό το έκανε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προσέφεραν το συγκεκριμένο πτυχίο.

 







 

#Sh! #goodnight #dog #nails #Jewellery #rings #red

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evdo design (@evdodesign) στις




 

Έχω πολλά να θυμάμαι από τότε. Με τους συμφοιτητές μου ήμασταν μια ωραία ομάδα, στην οποία ο καθένας μπορούσε να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα και ταυτότητα ως αυριανός επαγγελματίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σχεδόν όλοι εργοδοτούνται σήμερα στον κλάδο του design ή σε συναφείς χώρους. Επίσης, οι καθηγητές μας ήταν κοντά μας. Δίπλα μας καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών μας, αλλά και μέχρι σήμερα, που με αρκετούς διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις. Αυτό που κρατάω πιο έντονα στην μνήμη μου, ωστόσο, είναι ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, παρακολουθήσαμε ένα μήνα μαθήματα στο βρετανικό πανεπιστήμιο, στην Αγγλία. Εκεί έγινε και αποφοίτησή μας. Αυτό ήταν μία από τις πιο ωραίες εμπειρίες που είχα μέχρι σήμερα».

 



 

Δείγμα της δουλειάς του «Evdo Design Advertising Services» μπορείτε να βρείτε sto Instagram: @evdodesign

 

Πληροφορίες για τον κλάδο του Graphic Design στο ALEXANDER COLLEGE μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ