11 (πολύ) κιτς ιστορίες κυπριακών γάμων [οι πρωταγωνιστές εξομολογούνται]

«Εγώ εν είχα τίποτε κιτς στο γάμο μου», ήταν η πρώτη αντίδραση. Μετά το σκέφτηκαν λίγο καλύτερα και βρήκαν αρκετά.

Article featured image
Article featured image

Τον ονειρεύεσαι και τον σχεδιάζεις καιρό πριν, αφού θέλεις να είναι όλα στην εντέλεια. Στολισμός, μουσική, χώρος, εκκλησία, δώρα, φαγητό. Ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια πρέπει να ελεγχθεί ούτως ώστε όλα να μοιάζουν με ένα πριγκιπικό παραμύθι.

Μόνο που υπάρχει μια μικρή παράμετρος που ξεχνάς, ο γάμος θα γίνει στην Κύπρο, με τα σόγια να έχουν λόγο σχεδόν σε όλα όσα θα γίνουν. Κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι θα υπάρξει εκείνη η στιγμή που το πράγμα θα ξεφύγει από τον έλεγχό σου και θα εξελιχθεί σε κάτι που θυμίζει περισσότερο χοροεσπερίδα κοινοτικού συμβουλίου παρά στο γάμο του Καρόλου και της Νταϊάνα.

Βέβαια, εκτός από τα σόγια που επηρεάζουν ή επεμβαίνουν στην κρίση και τις αποφάσεις μας είναι και η δική μας προσωπική αισθητική που πολλές φορές ξεφεύγει κάνοντας υπερβολές που όπως και να το δεις είναι κάπως… χωρκάτικες.

Αυτές τις υπερβολές ζητήσαμε από 11 φίλους να θυμηθούν και να μας περιγράψουν το πιο χωριάτικο πράγμα που έκαναν όταν παντρεύτηκαν.



 

Το γκαζάκι, το κατσαρολάκι και τα αμπελοπούλια

Ο αδερφός της γυναίκας μου τοποθέτησε πάνω στο κεντρικό τραπέζι (δηλαδή αυτό που καθόμασταν εμείς) γκαζάκι με κατσαρολάκι και έβραζαν αμπελοπούλια. Η πεθερά μου βγήκε πάνω στην πίστα και χόρευε και κάθε 5 λεπτά άνοιγε το κατσαρολάκι, ανακάτευε τα αμπελοπούλια και μετά συνέχιζε τον χορό της. Ήθελα ν’ ανοίξει η Γη να με καταπιεί.

-Ο Γιώργος και η Ιωάννα παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβρη του 2016.

 

 

Περπατώντας στο Μόλο με τον «νούρατσον» 

Δεν έχω χωρκάτικες καταστάσεις να περιγράψω από το γάμο μου, το μόνο χωρκάτικο που μπορώ να σκεφτώ ήταν εμένα να διασχίζω το Μόλο Λεμεσού, να κατευθύνομαι σε Λιμάνι και Μαρίνα ντυμένη, βαμμένη, στολισμένη, με το «νούρατσο» να σέρνεται... για το next day photo shoot! Ντροπή!

-Η Θεώνη και ο Νεκτάριος παντρεύτηκαν τον Μάιο του 2016.

 



Θεώνη - Νεκτάριος

 

Το κρέμασμα των δεκαλίρων

Παντρεύτηκα πριν από 40 χρόνια περίπου. Το πιο χωριάτικο πράγμα που κάναμε στο γάμο μας ήταν να χορέψουμε και να μας κρεμάσουν λεφτά. Αυτό πλέον θεωρείται χωριάτικο, τότε ήταν must.

-Η Μαριάννα και ο Αντρέας παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 1977.

 



Ζωή - Γιώργος

 

Ο βιολιστής στη στέγη

Εκόττησε μου ο βκιολάρης το βκιολί του μόλις ετελιώσαν τα αλλάματα, τζαι εγω με πολλή φυσικότητα τζαι άνεση επόζαρα όπως τον βιολιστή στη στέγη για φωτογραφίες. Το αστείο εν ότι που το ελαλούσα της Ζωής την επομένη, είπε μου ότι έκαμε το τζαι τζιήνη.

-Η Ζωή και ο Γιώργος παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2014.

 

 

Οι βκιολάρηδες

Όχι το πιο χωριάτικο αλλά το ΜΟΝΟ χωριάτικο... ήταν οι βκιολάρηες. Σε κάποιους αρέσει αυτό το έθιμο, αλλά εμένα ΝΟΤ. Εξ αρχής ήμουν εναντίον αλλά τελικά το έκανα για χατίρι της μαμάς μου.

-Η Μαρία και ο Νικόλας παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017.

 



Ελένη - Άντρος

 

Το ρέσι

Για χάρη των γονιών μου, στο γάμο μας σερβίραμε ρέσι και κλέφτικο. Πολλά χωριάτικο.

-Η Ελένη και ο Άντρος παντρεύτηκαν τον Οκτώβρη του 2017.

 

 

Πυροτεχνήματα, γράφουν συνθήματα

Οι ιδιοκτήτες του κέντρου όπου έγινε η δεξίωση του γάμου μας, είχαν τη φαεινή ιδέα λίγο μετά τη χαιρέτηση να ρίξουν πολύχρωμα πυροτεχνήματα στον ουρανό. Νόμιζαν πως θα ενθουσιαστούμε, αλλά εμείς τρέχαμε να κρυφτούμε.

-Η Δόνα και ο Χαράλαμπος παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 2015.

 

 

Η νύφη μέσα στην πισίνα

Στον γάμο μου εμένα δεν έκανα κάτι χωριάτικο. Στον γάμο της ξαδέρφής μου, όμως, οι φίλοι του γαμπρού έριξαν τη νύφη μέσα στην πισίνα.

-Η Μελανή δεν μιλά για το δικό της γάμου.

 

 

Τα ζωντανά πεζούνια πάνω στη γαμήλια τούρτα 

Πέρασαν 32 χρόνια από τότε, άρα η μνήμη μου δεν με βοηθά και πολύ. Εκείνο που θυμάμαι, το οποίο τότε ήταν της μόδας, αλλά σήμερα ό,τι πιο χωριάτικο μπορείς να φανταστείς, είναι που φέραμε ζωντανά πεζούνια για να στολίσουμε την κορυφή της τούρτας. Επειδή, όμως, η φύση εκδικείται, η τούρτα δεν ήρθε ποτέ, τα πεζούνια δεν στολίστικαν και οι καλεσμένοι αντί να μας λένε να ζήσετε μου έλεγαν με συμπόνια να μην στεναχωριέμαι και να μη νευριάζω. Το ένα χωρκάτικο, φέρνει το άλλο.

- Η Μαρίνα και ο Κώστας παντρεύτηκαν τον Ιούλιου του 1986

 



Η Μαρίνα και ο Κώστας την ώρα του χορού για το καρφίτσωμα των δεκαλίρων (και πεντολίρων)

 

Σούβλες, δκυο ώρες πριν το γάμο 

Ήμουν πολύ προσεκτική με τα του γάμου μου η αλήθεια. Δεν ήθελα υπερβολές τζαι χωρκατιλίκκια και το κατάφερα. Το μόνο που δεν μπόρεσα να ελέγξω ήταν τον άντρα μου με τους φίλους του, οι οποίοι άψαν την φουκού 1 ώρα πριν το γάμο.

- Ο Αναστάσης και η Μαρία παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 2008

 

 

Η κουπ της μάμμας μου 

Ο γάμος μου ήταν πολύ απλός, με λίγο κόσμο και ελάχιστη διακόσμηση και αντικείμενα. Τίποτε χωριάτικο και υπερβολικό εκτός που το χτένισμα της μάμμας μου το οποίο ήταν όπως της κουμέρας τη δεκαετία του 80’. Ελπίζω μόνο να μη δει το άρθρο, γιατί δεν θα μου ξαναμιλήσει.

- Ο Χρήστος και η Άρτεμις παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ