Άρχισε να παίρνει μορφή ο ύψους 6 μέτρων «Ποιητής» στην Πλατεία Ελευθερίας

«Εκεί που κάποτε μιλούσαν πρόεδροι και δήμαρχοι, πλέον θα μιλάει η τέχνη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημιουργός του έργου, ο σπουδαίος γλύπτης Κώστας Βαρώτσος.

 


Article featured image
Article featured image

Το ύψους 6 μέτρων γυάλινο γλυπτό, πριν την απόφαση για μετακίνησή του στον προαύλιο χώρο του (παλιού) Δημαρχείου, ως γνωστό, βρισκόταν για περίπου 33 χρόνια στον προμαχώνα Καράφα, δίπλα στην Πύλη Αμμοχώστου.

Ο «Ποιητής» τοποθετήθηκε εκεί το 1985, αφότου δόθηκε ως δωρεά στον Δήμο Λευκωσίας, από το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, για τα εγκαίνια της Πύλης Αμμοχώστου ως πολιτιστικού κέντρου, τα οποία είχαν προηγηθεί δύο χρόνια πριν (το 1983).

Για την ιστορία, το συγκεκριμένο γλυπτό ήταν το πρώτο τέτοιου μεγέθους που δημιούργησε ο καλλιτέχνης, πολύ πριν τον διάσημο γυάλινο «Δρομέα» της Αθήνας.

 



Ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος πλάι στον Ποιητή, το 1983, όταν παρουσιάστηκε στην έκθεση «Επτά Έλληνες καλλιτέχνες – Ένα νέο ταξίδι» με αφορμή τα εγκαίνια της Πύλης Αμμοχώστου ως πολιτιστικό κέντρο. 

 

Ο διάσημος «Ποιητής», λοιπόν, άρχισε να μεταφέρεται σιγά σιγά στο νέο σημείο αναφοράς του, έστω και με καθυστέρηση από την αρχική ανακοίνωση της μετακίνησής του.

 

Στην Κύπρο ο Κώστας Βαρώτσος

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έρχεται στην Κύπρο την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, για να επιβλέψει τη μεταφορά των υπόλοιπων υλικών ούτως ώστε να ξαναγεννηθεί το γλυπτό.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος με αυτή τη μετακίνηση. Το σημείο μπροστά από το παλιό Δημαρχείο είναι εξαιρετικό και θα αναδείξει το γλυπτό κατάλληλα, ενώ σε συνδυασμό με την πλατεία Ελευθερίας, η οποία αποτελεί έργο εξαιρετικής αισθητικής και διεθνούς εμβέλειας θα δημιουργήσει μια απίστευτη ενέργεια στην περιοχή», αναφέρει ο ίδιος στη CITY.

 

Στόχος είναι να εγκαινειαστεί πριν τα Χριστούγεννα ο «Ποιητής»

«Το γεγονός ότι το γλυπτό στήνεται εξ ολοκλήρου από την αρχή, αποτελεί από μόνο του μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί και να εγκαινιαστεί το έργο πριν τα Χριστούγεννα» καταλήγει ο κύριος Βαρώτσος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΠΟΙΗΤΗ"

 



Φωτογραφία: Nicosia First


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ