«Δεν έχουμε άφταστες προσδοκίες»

Article featured image
Article featured image

«Αν μη τι άλλο ο Φέγγαρος έφερε στην Κύπρο την ιδέα του καλοκαιρινού φεστιβάλ, όπου ο κόσμος για ένα τριήμερο συνυπάρχει σε ένα χώρο, με μουσική και καλή διάθεση, μακριά από τις σκοτούρες και τη ρουτίνα της καθημερινότητας». Με αυτά τα λόγια, η Λουβάνα*, η παρέα πίσω από τον Φέγγαρο, ένα από τα πιο όμορφα μουσικά φεστιβάλ που διοργανώνονται στην Κύπρο, μας προσκαλεί φέτος στον Κάτω Δρυ, αποκαλύπτοντάς μας ταυτόχρονα όλες τις αλλαγές αλλά και τις προσθήκες της φετινής διοργάνωσης.

 

Φωτογραφία: Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στον περσινό Φέγγαρο.

 

Πέρα από το Μουσικό Χωριό και την αλλαγή τοποθεσίας, είναι κάτι άλλο που διαφοροποιεί το φετινό Φέγγαρο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές;

Κατ’ αρχάς φέτος το φεστιβάλ φιλοξενεί περισσότερα acts από κάθε άλλη χρονιά, σε τρεις μέρες γεμάτες μουσική. Συγκεκριμένα, θα φιλοξενήσει 27 σχήματα από Κύπρο, Ελλάδα και Σουηδία. Επιπλέον, θα έχουμε, όπως και πέρσι, το Buskers and Arts Stage όπου θα γίνονται διάφορες παραστάσεις του δρόμου. Αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα όμως, είναι το γεγονός ότι πολλοί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν δουλειά τους για πρώτη φορά στις σκηνές του Φέγγαρου, που είναι και ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Λουβάνα, δηλαδή να προβάλει καινούργια projects.

Τι άλλο μπορεί να κάνει κάποιος στον Κάτω Δρυ, εκτός από το να παρακολουθεί τα events του φεστιβάλ;

Τα events του φεστιβάλ θα είναι αρκετά για να γεμίσουν τις ώρες των επισκεπτών, τουλάχιστον από νωρίς το απόγευμα και μετά. Ωστόσο, ο Κάτω Δρυς είναι ένα πανέμορφο χωριό με ωραία αρχιτεκτονική, μουσεία και πολύ όμορφη φύση, το οποίο αξίζει να εξερευνηθεί.



Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης για το τριήμερο 1-3 Αυγούστου

Τι πιστεύετε πως έχετε καταφέρει μέσω του Φέγγαρου μέχρι σήμερα;

Αν μη τι άλλο ο Φέγγαρος έφερε στην Κύπρο την ιδέα του καλοκαιρινού φεστιβάλ, όπου ο κόσμος για ένα τριήμερο συνυπάρχει σε ένα χώρο, με μουσική και καλή διάθεση, μακριά από τις σκοτούρες και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Είναι, επίσης, όπως είπαμε πριν, μια πλατφόρμα για καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μπροστά από ένα ευρύ φάσμα μουσικόφιλων, αλλά και για το κοινό να δει ζωντανά αξιόλογα σχήματα από το εξωτερικό που δεν έχει την ευκαιρία να ακούσει συχνά.

Έχετε φέρει Θανάση, Αγγελάκα, φέτος τους Δεληβοριά, Χειμερινούς Κολυμβητές και Ξυλούρη… Τι άλλο θα δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια; Υπάρχει κάποιος διακαής πόθος;

Δεν θα λέγαμε διακαή πόθο, αλλά το ένα φέρνει το άλλο και σίγουρα και του χρόνου θα δούμε όμορφα πράγματα. Όλα τα σχήματα που φέρνουμε, συνήθως βασίζονται σε γνωριμίες και φιλίες μέσα από το μουσικό και φιλικό μας κύκλο και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να κρατήσουμε σαν πυρήνα στις επιλογές μας.



Οι Χειμερινοί Κολυμβητές είναι στο πρόγραμμα της δεύτερης μέρας του φεστιβάλ

Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τους συμμετέχοντες;

Συνήθως, σημαντικό κριτήριο είναι οι καλλιτέχνες να παίζουν δική τους μουσική ή να κάνουν κάτι το οποίο έχει κάποια αυθεντικότητα έστω και αν η μουσική ανήκει σε άλλους. Το είδος της μουσικής δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο φτάνει να είναι κάτι καλό και κάποιου επιπέδου. Επίσης, να ταιριάζει αισθητικά με αυτό που νιώθουμε εμείς ότι θέλουμε να προβάλουμε.

Έχετε δεχτεί προτάσεις από καλλιτέχνες για να παίξουν, ή εσείς προσεγγίζετε πάντοτε τους συμμετέχοντες;

Φέτος μας προσέγγισαν αρκετοί καλλιτέχνες από Κύπρο και Ελλάδα -το οποίο τιμά ιδιαίτερα το φεστιβάλ- και κάποιους από αυτούς τους καλέσαμε για να παίξουν. Γενικά, συμβαίνουν και οι δύο εκδοχές.

Είστε ικανοποιημένοι από την αγορά της Κύπρου αναφορικά με αυτό που κάνετε ή θα προτιμούσατε να το κάνετε σε άλλη χώρα του εξωτερικού, με το σκεπτικό ότι θα ερχόταν περισσότερος κόσμος και άρα θα γινόταν κάτι ακόμα πιο μεγάλο;

Αν το κάναμε σε άλλη χώρα δεν θα ήταν αυτό που είναι. Κάνουμε ό,τι κάνουμε με τα δεδομένα της Κύπρου, γι’ αυτό και δεν έχουμε άφταστες προσδοκίες και αρκούμαστε σε ό,τι εισπράττουμε σαν αντάλλαγμα. Όσο περνά ο καιρός και με τη στήριξη του κόσμου που εκτιμά τις δράσεις μας, τα αποτελέσματα είναι όλο και καλύτερα και αυτό μας κρατά ενεργούς και δημιουργικούς.



Στο Studio eleven63 κατά την περίοδο της ηχογράφησης του «This one’s for the President» των The Zilla Project

Ετοιμάζετε κάποιο δίσκο αυτό τον καιρό με τη Λουβάνα;

Είναι μερικά projects τα οποία είναι ανολοκλήρωτα και ελπίζουμε ότι μέσα στο χειμώνα θα δουν το φως, τουλάχιστον ένα-δύο απ’ αυτά. Άλλωστε πάει καιρός από την κυκλοφορία του «The Age of Now» από J.Kriste, Master of Disguise.

Πέρα από Φέγγαρο και Loop Festival, κάνετε καθόλου σκέψεις και για ένα τρίτο μεγάλο φεστιβάλ; Υπάρχει τέτοια διάθεση; Υπάρχει ο χρόνος;

Η διάθεση πάντα υπάρχει για καινούρια projects. O χρόνος όχι πάντα. Παρόλα αυτά φέτος μέσα στο φθινόπωρο θα διεξάγουμε το δεύτερο contemporary series όπου θα παρουσιαστεί ένα καινούργιο κομμάτι του βραβευμένου συνθέτη και φίλου μας Άντη Σκορδή.



* Η Λουβάνα αποτελείται από τους Λευτέρη Μουμτζή (Καλλιτεχνικός Διευθυντής), Αντρέα Τραχωνίτη (Διευθυντής Παραγωγής), Μικαέλλα Τσαγγάρη (Συντονίστρια Παραγωγής) και Γιώργο Φραντζή (Βοηθός Παραγωγής).

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Time Out Cyprus, τεύχος Ιουλίου 2014.



ΜΟΙΡΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ!

Στείλε email στο info@cityfreepress.com.cy με την ένδειξη «Φέγγαρος», και διεκδίκησε μία από τις 5 διπλές προσκλήσεις για ολόκληρο τριήμερο, που προσφέρουν από κοινού η City Free Press και η Λουβάνα Δίσκοι. Μην ξεχάσεις να γράψεις Ονοματεπώνυμο, Πόλη και ένα Τηλέφωνο Επικοινωνίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ