Tube: Το πρώτο μοριακό μπαρ στην Κύπρο [βίντεο]

Ψίθυροι ακούγονταν καιρό τώρα, ενώ προς το τέλος του ’14 είχαν σαφώς μεγαλύτερη ένταση. Το πρώτο μοριακό μπαρ στην Κύπρο ήτανε στα σκαριά. Εγώ.. ενθουσιασμένος! Είχα δει, βλέπεις, παρόμοια στο εξωτερικό, δεν έτυχε να πάω ποτέ, αλλά μόνο και μόνο η εικόνα και η διαδικασία παρασκευής ενός μοριακού κοκτέιλ με είχε συνεπάρει.

 


Article featured image
Article featured image

Παρένθεση: αν μας έδειχνε αυτά η καθηγήτρια στο μάθημα χημείας, αντί τα άλλα τα βαρετά που διδάσκουν, ούτε σκαπούλα θα έκανα ποτέ, ενώ θα ήταν σίγουρα και η πρώτη μου επιλογή στις προεισαγωγικές!

 

Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, λοιπόν, τα τρία φιλαράκια από την Αθήνα, ο Χάρης Μάγγας, ο Διονύσης Rodionov και ο Γιάννης Τομπουλίδης, άνοιξαν πρόσφατα το «Tube Molecular bar», στην οδό Σαριπόλου, όχι εκεί που γίνεται το τζέρτζελο, αλλά δυο στενά παρακάτω. Και οι τρεις τους γνώριμες φυσιογνωμίες στο αθηναϊκό nightlife και με μεγάλη εμπειρία πίσω απ’ τα μπαρ  και δη τα «μοριακά».



Φιλόξενοι, ακομπλεξάριστοι, με ενθουσιασμό και πάθος για το νέο τους εγχείρημα. Καθετί στο χώρο σχεδιάστηκε, φτιάχτηκε και τοποθετήθηκε απ’ τους ίδιους. Μερόνυχτα δουλειάς αλλά το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Πιάσαμε τη κουβέντα και ούτε που καταλάβαμε πως πέρασε η ώρα, μας έκαναν να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας (κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ στο εργαστήριο της φυσικής) ενώ παρακολουθούσαμε με πολλή προσοχή τον Διονύση να κάνει τα δικά του με σωλήνες, σταγονόμετρα και παρόμοια «εργαλεία», μετατρέποντας το υγρό σε στερεό, σερβίροντας shots σε μορφή bubbles, σε κουταλάκι και φτιάχνοντας διαφόρων χρωμάτων και γεύσεων… χαβιαράκια! Το νέο στέκι μας, λοιπόν, είναι μοριακό και γουστάρουμε πολύ!

 


Κοκτέιλ υγρά, αλλά και κοκτέιλ που έχουν μετατραπεί σε παγωτό, ζελέ, αφρό και μακαρόνι.




 



Εισάγετε στο κυπριακό nightlife μια νέα ορολογία, τη μοριακή μιξολογία. Τι εννοούμε με αυτό;

Διονύσης: Κατ’ αρχάς, η μοριακή είναι από μόνη της μια επιστήμη, που έχει να κάνει με την μοριακή δομή μιας ύλης. Η μοριακή μιξολογία που εφαρμόζεται στο bartending έχει να κάνει με τις χημικές ενώσεις. Αλλάζουμε τη μορφή μιας ύλης για να αναδείξουμε τα αρώματα και τις γεύσεις της.

Χάρης: Είναι ένας κόσμος ο οποίος καθημερινά μπορεί να σου δώσει παραστάσεις τις οποίες δεν περίμενες ότι θα συναντήσεις. Κυρίως αυτό που μου αρέσει, ειδικά εδώ στην Κύπρο που δεν μας γνωρίζουν πολλοί ακόμη, είναι οι αντιδράσεις του κόσμου! Όταν παίρνουν ένα bubble, το δικό μας shot, οι ερωτήσεις που κάνουν, το βλέμμα τους, η ικανοποίηση τους όταν το γευτούν… Αυτό από μόνο του είναι σούπερ, δεν χρειάζεται κάτι άλλο.

 



Ακούγεται χρονοβόρο.

Δ: Κάποια πράγματα χρειάζονται μια προετοιμασία από πριν για να γίνουνε, αλλά τα πιο πολλά cocktail είναι έτοιμα μέσα σε 2 λεπτά.

 


Αλλάζουμε τη μορφή μιας ύλης για να αναδείξουμε τα αρώματα και τις γεύσεις της.




Έχεις την ίδια ελευθερία για δημιουργία ενός μοριακού cocktail, όπως θα έφτιαχνες ένα κανονικό; Υπάρχουν περιορισμοί και πεπατημένες;

Δ: Μπορείς να φτιάξεις ένα μοριακό cocktail από το μηδέν. Δεν υπάρχουν πεπατημένες ή όρια. Υπάρχει διαχωρισμός. Κάποια είναι υγρά με στοιχεία μοριακής ενώ κάποια είναι καθαρά μοριακή, γιατί τους αλλάζουμε όλη τη δομή. Τα μετατρέπουμε σε παγωτό, ζελέ, αφρό, σε μακαρόνι. Μας αρέσουν τα custom cocktail, δηλαδή να έρθεις και να πεις «θέλω κάτι διαφορετικό απ’ αυτά που έχει στον κατάλογο» και να το φτιάξουμε εμείς για εσένα, αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε κάποιο χρονικό περιθώριο.

 



Γιατί κάποιος να κάνει το «Tube» στέκι του;

Χ: Γιατί ποτέ δε θα συναντήσει τα ίδια πράγματα, αν το θελήσει. Ακόμη κι όταν τελειώσει αυτός ο κατάλογος και τα ‘χει δοκιμάσει όλα, πάντα θα υπάρχει κάτι καινούργιο να ανακαλύψει και δε θα βαρεθεί τις γεύσεις μας. Είναι πολύ όμορφο να δημιουργείς cocktail. Να βρίσκουμε τις γεύσεις σου, να μας καθοδηγείς εσύ με τις πληροφορίες που μας δίνεις για το τι σ’ αρέσει και από εκεί και πέρα να βάζουμε τη φαντασία μας να δημιουργήσει για να έχει ο πελάτης εκείνη την έκφραση που θα είναι η δική μας ικανοποίηση.

 

Πως αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε με κάτι τόσο… περίεργο, πρωτοποριακό; Απωθημένο η χημεία;

Δ: Έχω τελειώσει σχολή μαγειρικής και έχω μπει σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία από πολύ νωρίς. Όπως δημιουργείς ένα πιάτο, την ίδια φαντασία βάζεις σ’ ένα cocktail. Είναι για μένα σαν ένας παιδότοπος! Μπορώ να κάθομαι με τις ώρες και να κάνω πειράματα! Πώς αγοράζουν στα παιδιά παιχνιδάκια και χάνονται σ’ αυτό; Έτσι κι εγώ! Φυσικά, πρέπει να έχεις κάποιες βάσεις μιξολογίας, τις οποίες απέκτησα σε μαγαζιά που δουλεύαμε, αλλά όταν αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό, ο νεροχύτης… «έφαγε» πολύ πράμα! Θυμάμαι όταν πρωτοξεκινήσαμε, μαθαίναμε να φτιάχνουμε τα bubbles (σφαιροποιημένο λικέρ σε σφηνάκια). Μας πήρε μια ολόκληρη μέρα να βρούμε την ακριβή δοσολογία και ποια λικέρ μπορείς να σφαιροποιήσεις και ποια όχι! Ακριβώς σαν ένα πείραμα!

Χ: Για να φτιάξω το πρώτο μου μοριακό cocktail, πέταξα πολύ υλικό, αλλά ήμουν ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα. Είχα βέβαια καλό δάσκαλο (δείχνοντας τον Διονύση). Φυσικά, ένας μπάρμαν συνεχώς προσπαθεί να γίνεται καλύτερος. Κάθε γουλιά, την επεξεργάζεσαι, τη διορθώνεις. Έχουμε δουλέψει αρκετά χρόνια, κι εγώ κι ο Διονύσης, σε πολλά, στα καλύτερα μπαρ της Αθήνας, με πολύ καλούς ανθρώπους, συνεργάτες και δασκάλους. Κυρίως το μπαρ σου δίνει τον αέρα να γνωρίσεις καινούριο κόσμο, να επικοινωνήσεις με πολλούς ανθρώπους. Ο μπάρμαν είναι ψυχολόγος! Μπορείς να του πεις τα πάντα και αφήνεσαι σε αυτόν αν είναι επαγγελματίας, γιατί ξέρεις πως η συζήτηση θα τελειώσει εκεί όταν πληρώσεις τον λογαριασμό και φύγεις.

 


Η Λεμεσός δεν κοιμάται, έχει πολλή ζωή, ζωντάνια, ο κόσμος ξέρει να διασκεδάζει. Στην Αθήνα, όμως, μπορεί να πας για ποτό και να πάρεις και γυαλιά ηλίου μαζί σου. Εδώ, αυτό δε γίνεται τόσο πολύ.






Η Αθήνα σαφώς και έχει μεγαλύτερο κοινό. Άρα εμπεριέχει κάποιο ρίσκο το να ανοίξεις ένα μοριακό μπαρ στην Κύπρο;

Δ: Δεν το βλέπω σαν ρίσκο, είναι κάτι διαφορετικό. Όχι επειδή είναι το πρώτο μοριακό μπαρ στη Κύπρο. Αλλά επειδή η φιλοσοφία μας είναι να περάσει καλά ο πελάτης, είτε πιει ένα ποτό είτε ένα cocktail. Πάντα με το χαμόγελο, να τον εξυπηρετήσουμε σωστά και να φύγει ευχαριστημένος, να περάσει όμορφα. Ο καθένας μας έχει το δικό του ρόλο, το δικό του κομμάτι στο μαγαζί. Είμαστε μια παρέα και προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

X: Εδώ υπάρχει κόσμος που ψάχνει το κάτι διαφορετικό. Το τελευταίο πράγμα που θέλαμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε άλλο ένα συνηθισμένο μπαρ. Με τίποτα δε το θέλαμε. Γι’ αυτό και αποφύγαμε κάποια στερεότυπα που συναντήσαμε στη Κύπρο (τηλεοράσεις, ναργιλέδες κ.λ.π). Θέλουμε να έχει το βλέμμα του στον μπάρμαν, ο οποίος κάνει μαγικά εκείνη την ώρα, να επικοινωνήσει με την παρέα του, αυτό είναι το σκεπτικό μας και το ακολουθούμε.

 

Τυχαία η επιλογή της Λεμεσού;

Χ: Η Λεμεσός προφανώς και δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η Λεμεσός δεν κοιμάται, έχει πολλή ζωή, ζωντάνια, ο κόσμος ξέρει να διασκεδάζει. Μια μικρή διαφορά είναι τα ωράρια. Στην Αθήνα μπορεί να πας για ποτό και να πάρεις και γυαλιά ηλίου μαζί σου. Εδώ, αυτό δε γίνεται τόσο πολύ. Ήρθαμε πολλές φορές και μελετήσαμε πολλά πράγματα, πως συμπεριφέρεται ο κόσμος, τι υπήρχε, τι δεν υπήρχε και για καλή μας τύχη, αυτό που ξέρουμε πάρα πολύ καλά να κάνουμε ήταν αυτό που δεν υπήρχε. Θα είναι η βάση μας για να κάνουμε, ευελπιστούμε, κι άλλα πράγματα στην Κύπρο.

 

Info Σαριπόλου 25, Λεμεσός. Πληρ. 96700146.

Website www.tubemolecularbar.com.

Facebook Tube -The Molecular Bar-

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ