Το «Ελένειον» κλείνει 90 χρονών

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα απ’ τα ομορφότερα σχολικά κτίρια στη χώρα μας και ένα απ’ τα ιστορικότερα επίσης. Το «Ελένειον» είναι γνωστό στους πρωτευουσιάνους λόγω της κεντρικής του τοποθεσίας στην πόλη, αφού βρίσκεται επί της λεωφόρου Στασίνου. Για όσους διέμεναν στην περιοχή -ή για τους προπάππους, παππούδες και γονείς αυτών- ίσως να υπήρξε και ο χώρος των σχολικών τους αναμνήσεων. 


Article featured image
Article featured image

Το ιστορικό αυτό σχολείο γιορτάζει φέτος τα ενενηντάχρονά του και μας ανοίγει το φωτογραφικό του άλμπουμ ενώ η εκπαιδευτικός κα. Μαρία Αργυρού Παντζιαρά μας διηγείται την ιστορία του: 

Το σχολείο είχε πρωτολειτουργήσει γύρω στο 1867 με το όνομα «Σχολή Αγίου Σάββα», αφού στεγαζόταν στην αυλή της ομώνυμης εκκλησίας, και πρόκειται για ένα απ’ τα πρώτα στα οποία επιτράπηκε η λειτουργία απ’ τους Οθωμανούς κατακτητές. Την περίοδο εκείνη το σχολείο συντηρείτο από τις εισφορές τόσο των εύπορων Ελληνοκυπρίων της εποχής όσο και της Ορθόδοξης εκκλησίας του νησιού.

Το 1911-12 το σχολείο μετονομάστηκε σε «Αστική Τρυπιώτου», ενώ κατά την διάρκεια της επόμενης διετίας μεταφέρθηκε σε  διώροφο κτίριο κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σάββα, λειτουργώντας ως αρρεναγωγείο.

 

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του ΄22, όταν στην Κύπρο θα βρουν καταφύγιο αρκετοί Mικρασιάτες πρόσφυγες, στο σχολείο θα φοιτήσουν 150 περίπου παιδιά μικρασιατών.

Το 1925, ο Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, μεγαλέμπορας της πόλης της Λευκωσίας, θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της αγαπημένης του κόρης Ελένης, που πέθανε στην Ελβετία σε ηλικία 22 χρονών, αποφασίζει να κτίσει με δικά του χρήματα ένα σχολείο με την επωνυμία «Ελένειον». Φιλοδοξία του, το κτίριο να ήταν το καλύτερο σχολικό κτίριο της Κύπρου.

Λόγω του ότι οι οικονομικές δαπάνες για ένα τέτοιο έργο ήταν τεράστιες, το έργο του  Κωνσταντίνου Λοϊζίδη ανέλαβε να ολοκληρώσει η Σχολική Επιτροπή Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας.

Έτσι, το 1926 λειτουργεί το σχολείο αρχικά με την ονομασία «Α΄ Αστική Λευκωσίας» για να μετονομαστεί λίγους μήνες αργότερα σε «Ελένειον».  

Κατά τη διάρκεια του πολέμου 1940-42, το σχολείο θα φιλοξενήσει τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αντωνίου, ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσει ως μεικτό, πράγμα που θα διαρκέσει για ένα μόλις χρόνο αφού έπειτα θα επαναλειτουργήσει αποκλειστικά ως αρρεναγωγείο.

Το 1963-64 κτίζονται στην αυλή του αρχικού κτιρίου, τα κτίρια στα οποία στεγάζονται σήμερα τα εργαστήρια και το νηπιαγωγείο, ενώ τον Σεπτέμβρη του 1964 το σχολείο θα μετατραπεί εν τέλει οριστικά σε μεικτό.

Το 1974 -75 οι μαθητές του Ελενείου θα αυξηθούν δραματικά αφού εκεί θα φοιτήσουν, μετά την τουρκική εισβολή, αρκετά παιδιά προσφύγων.

Τον Ιούνιο του 1992 εγκαινιάστηκε στην αυλή του σχολείου ο προσκυνηματικός ναός του Αγίου Τριφυλλίου, ο μοναδικός σε όλη την Κύπρο που είναι αφιερωμένος στον πρώτο Επίσκοπο της Λευκωσίας. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό και λιτό παρεκκλήσι, με τριγωνική ξύλινη στέγη, και που η όλη του διακόσμηση αποτελείται από μία εικόνα του Αγίου Τριφυλλίου σε τρίποδα, ένα μανουάλι, ένα καντήλι μπροστά από το ξύλινο τέμπλο και ένα μικρό ερμάρι.

Σήμερα τα κτίρια του Ελενείου στεγάζουν το ομώνυμο Δημοτικό Σχολείο και Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

 

*Το «Ελένειον» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση την Δευτέρα, 8 Ιουνίου, 2015 για τους εορτασμούς των ενενηντάχρονών του.

* Θερμές ευχαριστίες στην Διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικού του «Ελενείου» για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών για τους σκοπούς του ρεπορτάζ. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ