Κάτοικοι του χωριού Μανασσή, περιγράφουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την κατάσταση που καθημερινά βιώνουν, ειδικά το τελευταίο διάστημα μέσα στον οικισμό.
«Ζούμε μαζί με τις αρκούδες. Είμαστε λιγοστοί άνθρωποι στο χωριό και από τον Ιούλιο που αρχίζουν τα κεράσια, έως και σήμερα, πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με αρκούδες και τα μωρά τους. Χρειάζεται ψυχραιμία αν και φοβόμαστε».
Το χωριού Μανασσή βρίσκεται στο Νότιο-Κεντρικό Ζαγόρι και απέχει 43 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.
Αφορμή για την επίσκεψη στο Μανασσή, ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στο μοναδικό καφενείο του χωριού, όταν μία αρκούδα ανέβηκε στην στέγη όπως περιγράφει η ιδιοκτήτρια κ. Περσεφόνη Μυλωνά.
«μύρισε τις σφήκες και ήταν πεινασμένη». Το άγριο ζώο, έβγαλε επιμελώς τις πλάκες της στέγης μέχρι να φτάσει στην σφηκοφωλιά και στην συνέχεια έφυγε από το καλντερίμι σύμφωνα με τα ίχνη που άφησε μετά την επιδρομή. Η κ. Μυλωνά επισημαίνει ότι από τύχη δεν βρέθηκε η αρκούδα μέσα στο καφενείο, γιατί πρόσφατα είχαν γίνει επισκευές στην στέγη και την οροφή.
Ο καθένας στο Μανασσή περιγράφει τις δικές του «εμπειρίες». Η κ. Ακριβούλα Λαδιά- Σνάιντερ μέσα από το παράθυρο του σπιτιού της, πολλές φορές έχει φωτογραφήσει αρκούδες με τα μωρά τους. Πριν δύο ημέρες, όπως λέει, φτάνοντας το απόγευμα στο σπίτι ήρθε αντιμέτωπη με μία αρκούδα η οποία ήταν ανεβασμένη στην καρυδιά της αυλής. «Το ζώο ήταν πάνω σε ένα κλώνο και έτρωγε καρύδια. Μόλις το αντίκρισα δεν προχώρησα στην είσοδο του σπιτιού, προς στιγμήν φοβήθηκα. Αθόρυβα επέστρεψα στο αυτοκίνητο. Ίσως και εκείνο όταν με είδε, φοβήθηκε γιατί κινήθηκε πάνω στο δέντρο και έπεσε κάτω μαζί με τον κλώνο». Η κ. Ακριβούλα συνεχίζει ότι πριν από ένα μήνα, μία αρκούδα μαζί με 3 μωρά της κοιμόταν κάτω από την βεράντα του σπιτιού της. Επίσης αναφέρει ότι, ένα απόγευμα πριν από 10 ημέρες, μαζί με μία γειτόνισσα παρακολουθούσαν, πως μία μητέρα αρκούδα, μάθαινε τα μωρά της να αναρριχώνται σε μία κορομηλιά.
Το Μανασσή, μοιάζει με χωριό φυτεμένο μέσα στο δάσος και όπως μας εξηγούν οι κάτοικοι οι αρκούδες βρίσκονται ουσιαστικά μέσα στα χωράφια και τις αυλές των σπιτιών. Στο καφενείο συναντήσαμε τον Ιωάννη Τσιάμη, θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας. Όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε όλες τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου υπάρχουν προβλήματα από τις αρκούδες που αναζητούν τροφή μέσα στους οικισμούς, καταστρέφοντας κήπους ακόμη και κυψέλες από μελίσσια. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι, σε 3 περιπτώσεις, στα χωριά Δεμάτι και Βρυσοχώρι, έσπασαν και πόρτες από ξωκλήσια, για να πιούν το λάδι από τα καντήλια.
Ο κτηνοτρόφος της περιοχής Γιώργος Ματσόπουλος, με οργή αναφέρει ότι κοπάδι του λιγόστεψε κατά 15 πρόβατα, γιατί όπως ισχυρίζεται μπαίνουν στο μαντρί αρκούδες και λύκοι.
«Βρίσκουμε τα πρόβατα φαγωμένα η δεν τα βρίσκουμε καθόλου. Προχθές με την βροχή μου έφαγαν τρία ζώα» μας είπε.
Η μόνιμη πλέον παρουσία της αρκούδας στον οικισμό δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στους κατοίκους του.
«Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι με τον φόβο. Πως θα ζήσουμε: Θέλω να ανέβω από το σπίτι και φοβάμαι. Με το που θα την δω μένω ξερή», τονίζει η κ. Περσεφόνη Μυλωνά.
Αναζητώντας μία απάντηση σχετικά με την έξαρση του φαινομένου, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε η υλοτομία με αποτέλεσμα το δάσος να φτάνει στα σπίτια και επιπλέον στην περιοχή δεν υπάρχουν πια, τα μεγάλα κοπάδια με τα χιλιάδες ζώα και τα τσοπανόσκυλα, που κρατούσαν σε απόσταση τα άγρια ζώα.