Πώς είναι να πετάς με την «χειρότερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο»;

Article featured image
Article featured image

Αεροσκάφη σοβιετικής εποχής, απαρχαιωμένα καθίσματα και κλιματισμός, λιγομίλητες αεροσυνοδοί και ένα μόλις αστέρι στο Skytrax, τον φορέα αξιολόγησης των αεροπορικών εταιρειών γεγονός που την αναδεικνύει ως την «χειρότερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου».

Όπως και να το δει κανείς, ένα ταξίδι με την Air Koryo, τη μοναδική βορειοκορεατική αεροπορική εταιρεία, είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία.

Μια εμπειρία που έζησε ο Άραμ Παν, ο συντάκτης μιας αυστραλιανής τοπικής ταξιδιωτικής ιστοσελίδας, ο οποίος με άλλους λάτρεις της αεροπορίας στη Βόρεια Κορέα ταξίδεψε από την Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία και στη συνέχεια στην Πιονγιάνγκ.

Μάλιστα ο Παν συνοδεύει αυτή την ξεχωριστεί εμπειρία του και με εικόνες, αφού κατάφερε να πάρει άδεια προκειμένου να τραβήξει φωτογραφίες μέσα στο αεροσκάφος της εταιρείας.

Αν και ιδανική για ενθουσιώδεις επιβάτες που αρέσκονται στα ταξίδια... στο παρελθόν, η Air Koryo μάλλον δεν ενδείκνυται για νευρικούς ταξιδιώτες που εύκολα χάνουν την ψυχραιμία τους.

Όπως φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες, τα περισσότερα από τα αεροσκάφη του αερομεταφορέα της Βόρειας Κορέας είναι κατασκευασμένα τη δεκαετία του 1950 στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ τόσο τα καθίσματα όσο και ο υπόλοιπος εξοπλισμός μόλις και μετά βίας γεννούν το αίσθημα της ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Μάρτιο του 2006 η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε στην εταιρεία Air Koryo να πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της, λόγω ελλείμματος στην ασφάλεια ενώ είναι η μοναδική αεροπορική στον κόσμο που στο σύστημα αξιολόγησης της Skytrax έχει βαθμολογηθεί με ένα μόλις αστέρι.

Σύμφωνα με τον ΠΑΝ, το φαγητό δεν είναι άσχημο.

Εντύπωση στον Αραμ Παν προκάλεσε επίσης και ο έρημος διεθνής αερολιμένας της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ, αλλά και οι ευγενέστατες αλλά τρομερά λιγομίλητες αεροσυνοδοί, οι οποίες σπάνια βγαίνουν από την καμπίνα του αεροσκάφους, ακόμα κι όταν αυτό πραγματοποιεί μεγάλης διάρκειας στάσεις σε διεθνή αεροδρόμια.


Το Έθνος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ