1 εκατομμύριο άστεγοι κάθε νύχτα στον δρόμο

Article featured image
Article featured image

Μια οποιαδήποτε νύχτα του έτους, περίπου 400.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και 600.000 στις ΗΠΑ τη βγάζουν στον δρόμο, καθώς είναι άστεγοι και πολλοί από αυτούς άρρωστοι.

Συνολικά, μέσα στο έτος έως 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και 3,5 εκατομμύρια Αμερικανοί βιώνουν την οδυνηρή εμπειρία του να είναι κανείς άστεγος και ο αριθμός τους κάθε χρόνο αυξάνεται.

Τα στοιχεία περιέχονται σε μεγάλο αφιέρωμα που δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Lancet», το οποίο -όπως αναφέρει το περιοδικό- έχει στόχο να αναδείξει την κρυφή αλήθεια για την υγεία των αστέγων στις ανεπτυγμένες και πιο πλούσιες χώρες, εκεί δηλαδή που το πρόβλημα θα έπρεπε να είναι συγκριτικά μικρότερο, αλλά δεν είναι.

«Οι άστεγοι είναι οι πιο άρρωστοι στην κοινωνία μας» τονίζουν οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σίνα Φεϊζέλ και επισημαίνουν το υψηλό ποσοστό αλκοολισμού και χρήσης ναρκωτικών μεταξύ των αστέγων, καθώς επίσης λοιμωδών νόσων, καρδιοπαθειών και άλλων χρονίων παθήσεων και ψυχικών διαταραχών.

Οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες Αρχές να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά και αποτελεσματικά το πρόβλημα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ