Η Ρωσία λέει «Νιέτ» στην αλλαγή ώρας

Article featured image
Article featured image

Για τελευταία φορά γύρισε χθες, 26 του Οκτώβρη, τα ρολόγια της η Ρωσία, αφού αποφάσισε να υιοθετήσει μόνιμα τη χειμερινή ώρα και να μη ξανά αλλάξει το ρολόι της.

Τα τελευταία τρία χρόνια, είχαν πειραματιστεί με τη διατήρηση της θερινής ώρας, κάτι όμως που δε βρήκε απολύτως σύμφωνους τους περισσότερους Ρώσους.

Το μέτρο της θερινής ώρας υιοθετήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1981. Η μεγάλη αλλαγή ήρθε το 2011, όταν ο τότε πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ υιοθέτησε τη θερινή ώρα σε μόνιμη βάση.

Παράλληλα, μείωσε τις ζώνες ώρας στις οποίες είναι μοιρασμένη η Ρωσία από τις έντεκα στις εννέα.

Με τον ερχομό του χειμώνα, πολλοί Ρώσοι άρχισαν να διαμαρτύρονται για διατάραξη των βιορυθμών τους, ειδικά κοντά στα βόρεια της χώρας, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, όπου η διάρκεια της ημέρας είναι μικρή και τα πρωινά τους ήταν σκοτεινά.

Ακόμα και οι αγελάδες αποσυντονίστηκαν από τη θερινή ώρα χειμωνιάτικα, υποστήριξε ο Μεντβέντεφ ανακοινώνοντας το νέο μέτρο.

Έτσι, αποφασίστηκε να μείνει μόνιμα η χειμερινή ώρα ενώ οι επιστήμονες  σκοπεύουν να αυξήσουν  τις ζώνες ώρας από εννέα σε 11, από τον Ειρηνικό μέχρι και τα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωγραφίας, Arkady Tishkov, είπε ότι ήταν εναντίον της τελευταίας αλλαγής, γιατί πίστευε ότι πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ικανοποιηθούν οι διαφημιστές, καθώς ο ίδιος θεωρούσε ότι με την ώρα αυτή οι άνθρωποι θα παρακολουθούσαν περισσότερη τηλεόραση.

Στο μεταξύ όταν η περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, η τοπική ώρα άλλαξε ώστε να ταιριάζει με την ώρα Μόσχας, δύο ώρες μπροστά από την ώρα Ελλάδας.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ