«Ο κόσμος ξυπνά, λεφτά υπάρχουν»

Article featured image
Article featured image

Μιλώντας για «coaching» και «προσωπική ανάπτυξη» διάφορες είναι οι απόψεις που θα ακούσεις.

«Μεσοαστικό, new age και ελιτίστικο»;

«Σαχλαμάρες και τσαρλατάνοι»;

Ή μήπως «από τις βαθύτερες αλήθειες που έχουμε να ανακαλύψουμε σε αυτήν τη ζωή»;

H Παυλίνα Παπαλουκά συστήνεται ως ιδιοκτήτρια της εταιρείας «AwakenSpace Education», η οποία επικεντρώνεται σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και ονλάιν επιμορφωτικά προγράμματα «με διεθνούς φήμης ομιλητές, coach και εκπαιδευτές στους τομείς της προσωπικής ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, του οnline business και του οnline marketing».

Είναι επίσης η ίδια ομιλήτρια και coach σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας, personal branding και online marketing.

Οι απορίες που είχα ήταν πολλές.

Βρεθήκαμε στο αεράτο, παραθαλάσσιο της διαμέρισμα στην Αμαθούντα, από όπου, όπως μου εξηγεί, ζει και εργάζεται σήμερα, μιας και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι κυρίως ονλάιν.

Αφού της μιλώ για τα δικά μου υπαρξιακά ερωτήματα σε σχέση με τον βαθμό και την ποιότητα της εργασιακής ελευθερίας στις μέρες μας και πριν καν ανοίξω το μαγνητόφωνο, φέρνει στο τραπέζι ένα μπεστ-σελερ βιβλίο με τίτλο «The 4 - Hour Work Week» και με συγγραφέα έναν τυπά με το όνομα Tim Ferris.

«Διάβαστο. Σου εξηγεί πως μπορείς να εργάζεσαι σήμερα από οπουδήποτε μέσω ίντερνετ έχοντας το λαιφστάιλ που θέλεις. Το βιβλίο έχει παράξει χιλιάδες success stories από την πρώτη έκδοσή του το 2007 και υπήρξε μεγάλη έμπνευση για τον τρόπο που πλέον σήμερα ζω και εγώ».

Η Παυλίνα σπούδασε τα μπίζνες της, τέλειωσε τα MBA της και δούλεψε για αρκετά χρόνια στις δημόσιες σχέσεις, στη διοργάνωση εκδηλώσεων και σε γραφεία τύπου τηλεοπτικών καναλιών σε Κύπρο και Ελλάδα. Έκαμε και ένα δίπλωμα δημοσιογραφίας, άλλωστε λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν από μικροί τι θέλουν να γίνουν, μου επισημαίνει. Ανέκαθεν όμως ήθελε να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση, «her own thing».

Ξεκίνησε ένα δικό της γραφείο δημοσίων σχέσεων και events management και ταυτόχρονα δίδασκε στο Cyprus College δημόσιες σχέσεις και μίντια.

«Σε κάποια φάση κατάλαβα ότι κάπου κολλούσα και δεν πετύχαινα, δεν ήμουν ευτυχισμένη, δεν έβγαζα τα λεφτά που ήθελα και είχα συνέχεια αναποδιές. Είχα ουσιαστικά λάνθασμένη νοοτροπία για το μπίζνες, την επιτυχία και τα λεφτά.

Στους φοιτητές, για παράδειγμα, δίδασκα πολύ καλές τεχνικές δημοσίων σχέσεων αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, έπρεπε να έχουν και τη σωστή νοοτροπία για να πετύχουν στη δουλειά τους. Κατάλαβα ότι όλα ξεκινούν από το μυαλό και το υποσυνείδητο, δεν είναι τι γνώσεις έχεις ή πόσο καλός είσαι στη δουλειά σου, είναι τα πιστεύω που έχεις για τον εαυτό σου και για την ζωή και το πώς είσαι  προγραμματισμένος να σκέφτεσαι και να αντιδράς. Όσο καλός και να είσαι στη δουλειά σου δεν θα πετύχεις περισσότερο από αυτό που υποσυνείδητα πιστεύεις ότι σου αξίζει».


Kατάλαβα ότι κάπου κολλούσα και δεν πετύχαινα, δεν ήμουν ευτυχισμένη, δεν έβγαζα τα λεφτά που ήθελα και είχα συνέχεια αναποδιές. Είχα ουσιαστικά λάνθασμένη νοοτροπία για το μπίζνες, την επιτυχία και τα λεφτά.


Όλοι μας γεννιόμαστε με κάποιο κάρμα που δεν γνωρίζουμε, μου δηλώνει.

«Επίσης όλοι μας φέρνουμε πράγματα μαζί μας από το DNA μας, τους προγόνους μας, τους γονείς μας, ακόμη και σκέψεις κληρονομούμε.

Ενώ δηλαδή ως άτομα, ψυχές και οντότητες μπορεί να έχουμε τεράστιες προοπτικές, κουβαλούμε μαζί μας όλα αυτά τα συχνά περιοριστικά.

Στόχος όμως είναι να τα ξεπεράσουμε, αφού σε τούτη τη ζωή ερχόμαστε για να εξελιχθούμε».

Υπάρχουν άτομα πολύ πετυχημένα, ζωντανά παραδείγματα που μπορούν να μας διδάξουν, συμπληρώνει.

«Άτομα που ξεκίνησαν από το μηδέν, ξεπέρασαν μεγάλες δυσκολίες και έκαναν τεράστια πράγματα. Με τέτοια άτομα ήθελα να δουλέψω με σκοπό με τη σειρά μου να εμπνεύσω και εγώ. Πως μπορεί δηλαδή κάποιος να πετύχει αλλάζοντας τη νοοτροπία του.

Ένας καλλιτέχνης, για παράδειγμα, που γίνεται πολύ διάσημος σε σχέση με έναν άλλο εξίσου ταλαντούχο που προσπαθεί αλλά δεν τα καταφέρνει, έχει να κάνει με το πόση αξία έδωσε στον εαυτό του για να μπορέσει να προσελκύσει τις κατάλληλες συνθήκες και τα άτομα γύρω του για να πετύχει».

Έχει να κάνει δηλαδή με το πώς προωθείς τον εαυτό σου;

Κοίτα, αν αναπτύξεις την κατάλληλη νοοτροπία θα βρεις άτομα που θα σε προωθήσουν. Όταν αλλάξεις τις δικές σου δονήσεις, πιστεύω και αυτοεκτίμηση αρχίζεις και βλέπεις πράγματα που δεν έβλεπες πριν. Εγώ έχω προσελκύσει πολλά φανταστικά πράγματα.

Το coaching όμως στοιχίζει. Κόσμος δεν έχει λεφτά για τα απαραίτητα, δεν είναι πολυτέλεια να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο;

Σε οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα όπου όλοι έχουν πρόσβαση στο internet δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κάποιον που θέλει να αλλάξει την ζωή του και ψάχνει καθοδήγηση από κάποιον coach, να μην το πράξει. Υπάρχουν εκατοντάδες δωρεάν online courses από τους μεγαλύτερους coach στον κόσμο.

Αυτό που έχει σημασία είναι η απόφαση να αρχίσεις να επενδύεις στον εαυτό σου, κυρίως σε χρόνο. Το άτομο που πραγματικά ψάχνει λύσεις, θα τις βρει, οποιοδήποτε και αν είναι το εισόδημα του.

Ωραία αυτά, επικρατεί όμως η αντίληψη ότι με την παρούσα κρίση οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Η κρίση είναι μια διαδικασία αφύπνισης για τον κόσμο, πρώτα βλέπουμε τι συμβαίνει, ότι οι τράπεζες, για παράδειγμα, σου παίρνουν τα λεφτά και ότι μορφωθήκαμε όλοι με τον λάθος τρόπο.

Πλέον διαπιστώνουμε ότι οι σπουδές δεν σου δίνουν καμία ασφάλεια στη ζωή, αυτό είναι μια αφύπνιση για να δούμε πως πραγματικά δουλεύουν τα λεφτά και πως λειτουργούσαμε μέχρι τώρα.

Θεωρώ, ωστόσο, πως ο κόσμος άρχισε να ξυπνά, τούτη η κρίση που εξαπλώνεται παγκόσμια ήρθε για να μας ξυπνήσει.

Βασικά, έπρεπε να ξεσπάσει η κρίση γιατί όλοι ήμασταν σαν τα ρομπότ. Εκείνοι που θα πάρουν το μήνυμα θα καταλάβουν ότι πρέπει να τροχοδρομήσουν αλλαγές στη ζωή τους. 

Να ξέρεις πως κάθε φορά που στη Γη συμβαίνει μια μεγάλη αλλαγή περνούμε και από μια μεγάλη κρίση.


Έπρεπε να ξεσπάσει η κρίση γιατί όλοι ήμασταν σαν τα ρομπότ


Τα λεφτά όμως πώς τα βρίσκουμε; Δεν είναι σημαντικά; Υπάρχουν για όλους;

Τα λεφτά είναι ενέργεια που εισπράττεις για την προσφορά σου στον πλανήτη, είναι ανταλλαγή υπηρεσιών. Είναι πάρα πολύ σημαντικά, ναι, και εγώ θέλω να βοηθώ τον κόσμο να βγάζει περισσότερα λεφτά. Σίγουρα όμως δεν είναι αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένο.

Στο κατά πόσο υπάρχουν για όλους, είναι γελοίο να λέμε πως δεν, από τη στιγμή που στις μέρες μας, ακόμη και σε ένα μικρό νησί όπως η Κύπρος που περνά κρίση, έχουμε τη μόρφωση και την πρόσβαση στο διαδίκτυο με απεριόριστες δυνατότητες.  Μπορείς για παράδειγμα να κάθεσαι σπίτι σου ή στην παραλία εδώ στη Λεμεσό και να πουλάς τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σου σε όλον τον κόσμο, αν αντιληφθείς τις ευκαιρίες που υπάρχουν.

Είναι περιορισμένη σκέψη να λες πως δεν υπάρχουν λεφτά. Σίγουρα κάποια άτομα ανάλογα με τις δουλειές τους ίσως να πρέπει να φύγουν για άλλες χώρες όπου υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες στον χώρο τους, αλλά και η διακίνηση είναι πολύ πιο εφικτή στις μέρες μας.

Είμαι δημοσιογράφος, μου αρέσει το επάγγελμά μου, θέλω να το εξασκώ, αλλά τα μίντια δεν έχουν λεφτά. Τι κάνω;

Αυτό είναι περιορισμένη σκέψη. Έχει δημοσιογράφους στις μέρες μας που βγάζουν πάρα πολλά λεφτά, ίσως μετά που αντιλήφθηκαν την προοπτική που υπάρχει με τα διεθνή μέσα και το διαδίκτυο.

Το σημαντικότερο όμως είναι να πιστέψεις πως είσαι ένας σπουδαίος δημοσιογράφος και να ανοίξεις το μυαλό σου στις ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα.  

Στη συνέχεια μπορείς να ξεκινήσεις το δικό σου μπλόγκ, το δικό σου πόρταλ, το δικό σου κανάλι στο Youtube και ούτω καθεξής. Πολλά είναι τα πράγματα που μπορείς να κάνεις.

Ο Σκοτσέζος Pete Cashmore για παράδειγμα, ξεκίνησε από το υπόγειό του σπιτιού του ένα μπλογκ για τεχνολογικά θέματα στα 19 του και τώρα στα 29 του συντηρεί ένα από τα πιο μεγάλα tech σάιτς στον κόσμο, έχει γίνει πολυεκατομμυριούχος και μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον κόσμο στα online media.


Σήμερα ο κόσμος είναι περισσότερο αφυπνισμένος από οποιαδήποτε άλλη εποχή.


Αυτό ισχύει για όλα τα επαγγέλματα;

Κάποια επαγγέλματα, ναι, έχουν περισσότερους περιορισμούς, όπως είναι για παράδειγμα η νοσοκόμα, όπου ο μισθός είναι συγκεκριμένος.

Γι’ αυτόν τον λόγο όμως τα άτομα που ασχολούνται με προσωπική ανάπτυξη συνήθως καταλήγουν να γίνονται επιχειρηματίες.

Αλλά οκ, σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν όλοι επιχειρηματίες, μπορούν όμως όλοι να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τις ζωές τους, κανένας δεν πρέπει να περιορίζει τον εαυτό του.

Να ακολουθούμε δηλαδή τα όνειρα μας.

Ναι, πρέπει να ακολουθάς τα όνειρα σου αλλιώς είσαι όπως πολλοί άνθρωποι που ζουν μια ζωή συμβατική, πάνε στη δουλειά τους, εισπράτουν τον μισθό τους και μέσα τους είναι ζωντανοί νεκροί, είναι όπως τα ρομπότ.

O καθένας από εμάς, ξέρεις, γεννήθηκε και έφερε μαζί του κάτι μοναδικό. Είναι το λεγόμενο «higher self»: εκείνο ξέρει ακριβώς τι θέλουμε να γίνουμε.

Πρέπει ουσιαστικά να επαναρυθμίσεις τον προγραμματισμό σου, στον οποίο έχει ενσωματωθεί το DNA, το κάρμα σου και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσες.

Εκτός αν φανείς τυχερός και η οικογένεια σου σκέφτεται διαφορετικά και καθώς μεγαλώνεις σου λέει «μωρό μου έχεις απεριόριστες πιθανότητες, θα σε αφήσω να κάμεις εκείνο που νιώθεις, δεν θα σε περιορίσω, θέλω να μου πεις εσύ τι θέλεις να κάμεις, τέχνη, αθλητισμό, φύση, ιστορία, φυσική, διάλεξε, θέλω να ξέρεις πως δεν έχεις κανέναν περιορισμό και μπορείς να πετύχεις σε αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις».

Αν μας έλεγαν όλους αυτό το πράγμα οι γονείς μας θα ήταν πολύ διαφορετικές οι δονήσεις του πλανήτη γιατί όλοι θα ακολουθούσαν τα όνειρά τους.

Άσχετα με ηλικία, υπόβαθρο και συνθήκες;

Ναι, άσχετα, απλά κάποια άτομα τυγχαίνει να γεννιούνται στην Ινδία στα σλαμς οπότε έχουν διαφορετική δυναμική από εμάς και κάποια άλλα γεννιούνται στην Κύπρο σε μιαν καλή οικογένεια που θα τους σπουδάσει.

Και οι δύο έχουν τους περιορισμούς τους απλά κάποια άτομα γεννιούνται σε καλύτερες συνθήκες. Αυτή είναι ίσως η αδικία της ζωής που ονομάζεται και κάρμα.

Πιστεύεις δηλαδή στο κάρμα;

Ναι, αν το σκεφτείς, γιατί, για παράδειγμα, ένα μωρό γεννιέται μέσα σε ένα σκουπιδότοπο στην Ινδία και ένα άλλο μωρό σε βασιλική οικογένεια στην Αγγλία; Ίσως οφείλεται στο κάρμα που κουβαλά η ψυχή πριν γεννηθεί, χωρίς φυσικά να μπορεί κάποιος να το επιβεβαιώσει.

Ακόμη όμως και το άτομο που θα γεννηθεί μέσα στο σκουπιδότοπο ίσως γεννηθεί με τόσο θετικό κάρμα που να το υιοθετήσει κάποιος πάμπλουτος και να μεγαλώσει σε ένα παλάτι.

Καθώς και το γεγονός ότι μπορεί να δεις μια καθαρή παιδική ψυχή να ταλαιπωρείται από μια πολύ άσχημη ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει λογική εξήγηση, πιστεύω ότι ίσως και αυτό οφείλεται στο κάρμα που κουβαλά κάποιος από προηγούμενες ζωές, καθώς και σε προδιάθεση στο DNA που προέρχεται από την οικογένεια.

Όλοι φέρνουμε ένα κάρμα μαζί μας από το οποίο δεν μπορούμε να απαλλαγούμε. Μπορούμε όμως να το επαναπρογραμματίσουμε.

Υπάρχουν πλέον αρκετές επιστημονικές μελέτες από νευροεπιστήμονες, για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε ακόμη και το DNA μας, ξεκινώντας από τον εγκέφαλο, δημιουργώντας νέες «συνδέσεις» με συγκεκριμένες ασκήσεις. Τα επόμενα 10-20 χρόνια, αυτή η επιστήμη θα έχει προσφέρει ένα τεράστιο όγκο έρευνας και αποτελεσμάτων γύρω από τη δύναμη του μυαλού και πως αλλάζοντας τις συνδέσεις στον εγκέφαλο, μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου, και αυτό θα γίνει τρόπος ζωής για τις νεότερες γενεές, οι οποίες θα το θεωρούν κάτι φυσιολογικό, όπως θεωρούμε σήμερα το internet, τα iPhone και τα video calls, κάτι που για τους παππούδες μας ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας.


Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες από νευροεπιστήμονες για το πως μπορούμε να αλλάξουμε το DNA μας


Όλα αυτά ισχύουν και για τα προσωπικά; Μπορούν να δουλέψουν και με προβλήματα προσωπικής φύσεως όπως είναι ένας θάνατος, ένα δυστύχημα ή ένας χωρισμός;

Σε όλους τους τομείς έχουμε απεριόριστες πιθανότητες και όσο είσαι κολλημένος σε μια κατάσταση δεν προχωράς. Εμείς καλούμε τον κόσμο να καθαρίσει από αρνητικές εμπειρίες, βοηθούμε τον κόσμο να ξεκολλήσει από τραυματικές εμπειρίες που τον κρατούν πίσω.

Αν ασχοληθείς με το personal development και ανακαλύψεις τις αληθινές σου δυνατότητες, τότε αντιλαμβάνεσαι πως όσο μένεις προσκολημμένος σε ένα άτομo, μια δουλειά ή μια χώρα απλά περιορίζεις τον εαυτό σου.

Το να μη κολλώ με ένα άτομο ναι, σημαντικό. Τι γίνεται όμως με τις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις;

Μα ναι, φυσικά να τις έχεις, εγω μιλώ για σχέσεις που προσκολλείσαι και ίσως αυτά τα άτομα να μην είναι καλά για σένα και να μην τους αφήνεις και να προχωράς σε καλύτερες σχέσεις.

Πρέπει να αντιλαμβάνεσαι ότι ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στη ζωή σου είναι μια ανεξάρτητη οντότητα που αν βρίσκεται στα ίδια επίπεδα αντίληψης με σένα δεν θα είναι ούτε εκείνος κολλημένος και θα αναπτύξετε μια υπέροχη σχέση.

Δύο άτομα που είναι υπερβολικά εξαρτώμενα μπαίνει μέσα η ζήλια και δημιουργεί προβλήματα.

Όταν όμως φτάσεις στο επίπεδο να έχεις βρει τον πραγματικό σου εαυτό, κάτι που δεν είναι βεβαίως εύκολο να το καταφέρεις, προσελκύεις άτομα με καλύτερες δονήσεις και αναπτύσσεις έτσι ομορφότερες σχέσεις.

Εσυ πώς είσαι στα προσωπικά σου;

Παλιά ήμουν πάρα πολύ διαφορετικό άτομο. Νευρίαζα με τους πάντες, δεν είχα καθόλου υπομονή, είχα συνεχώς μέσα μου μια αρνητική σκέψη, σκεφτόμουν τα κακά που μου συνέβαιναν και γιατί να μου τύχει το ένα και γιατί το άλλο.

Τώρα έχω καταφέρει να ρυθμίσω το μυαλό μου με τέτοιο τρόπο ώστε να ξέρω να χειριστώ οποιαδήποτε εμπειρία έρθει και να κρατώ μόνο τις θετικές.

Αν γνωρίσω για παράδειγμα κάποιο άτομο που «δεν», απλά το αφήνω να φύγει και σκέφτομαι τι θετικό έχω πάρει από αυτό το άτομο, γιατί ήρθε στη ζωή μου και τι έχει να μου πει; OK, το επεξεργάζομαι, το αποδέχομαι και προχωρώ.

Παλιά μπορεί να το κρατούσα μέσα μου, να πάθαινα κατάθλιψη, να ρωτούσα συνέχεια γιατί, γιατί εγώ. Όταν όμως βρίσκεται σε αυτή τη νοητική κατάσταση προσελκύεις και άλλα άτομα που δε θέλεις.

Αντίθετα, αν σκέφτεσαι θετικά προσελκύεις και άτομα θετικά. 

Οπότε ουσιαστικά το coaching για σένα δεν είναι δουλειά. Έγινες τέτοιος άνθρωπος και τυγχαίνει να βγάζεις λεφτά από αυτό;

Ναι, αυτό είναι τι κάνω τώρα, τα σεμινάρια και η προσωπική καθοδήγηση..

Μου αρέσει επίσης να γράφω, να παίρνω συνεντεύξεις από γνωστούς σπίκερς στο personal development και συγγραφείς και παρουσιάζω δικά μου βίντεο και webinars, οπότε η δημοσιογραφία που σπούδασα με βοηθά να μοιράζομαι όλα αυτά που κάνω τώρα και έχουν δημιουργήσει το μπράντ Παυλίνα.

Υπάρχουν βεβαίως γκουρού στο personal development, το φάσμα είναι τεράστιο, εγώ προσωπικά το συνδυάζω με την επιχειρηματικότητα, διδάσκω δηλαδή στον κόσμο πώς να πετύχει δημιουργώντας το λαιφστάιλ που επιθυμεί.

Οι δονήσεις του πλανήτη αλλάζουν, το ότι θα ξυπνήσουν οι άνθρωποι θα γίνει, όσοι περισσότεροι και όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα.

Πιστεύω όμως πως σήμερα ο κόσμος είναι περισσότερο αφυπνισμένος από οποιαδήποτε άλλη εποχή.

Κόσμος που αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν παει καλά και ζητά αλλαγές, νέους τρόπους δράσης και σκέψης.

Και οι άνθρωποι σαν και εμένα που θέλουν να βοηθήσουν τον κόσμο να μείνει σε αυτές τις καινούριες δονήσεις δεν είναι λίγοι.

Είμαστε πολλοί.

Συνέντευξη με τον Dr. John Demartini

 

 

Για την ιστοσελίδα της Παυλίνας πατήστε εδώ και για τη σελίδα της στο Facebook εδώ

 

Φωτογραφίες και βίντεο: Κώστας Βωνιάτης


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ