Έκανα κι εγώ διακοπές στην Κρήτη φέτος

Article featured image
Article featured image

Όντας οργανωμένο άτομο, έκλεισα τα εισιτήριά μου έγκαιρα, νομίζοντας μάλιστα πως θα ήμουνα μόνη μου στο νησί. Σε καμιά περίπτωση δεν είχα καταλάβει ότι μαζί με εμένα θα κατέβαιναν στα Χανιά καμιά δεκαριά Airbus και δυο-τρία κρουαζιερόπλοια, φουλ από Κύπριους.

Από την Δόνα Καπαρτή.

Το συνειδητοποίησα στην πορεία όταν οι μισοί γνωστοί μου μού έλεγαν ότι θα έκαναν καλοκαιρινές διακοπές στην Κρήτη (οι άλλοι μισοί έκαναν στη Ρόδο, λέει μια έρευνα) αλλά και περπατώντας στα στενά σοκάκια των Χανιών αφού άκουγα συζητήσεις στην κυπριακή διάλεκτο για το πού θα καθίσουν για φαγητό ή ποτό.

Καθόλου τυχαία η επιλογή όλων!

Καταρχήν, η Κρήτη προσφέρει μερικά εξαιρετικής ποιότητας υλικά για πιάτα μεσογειακής κουζίνας, όπως για παράδειγμα το ξακουστό αρνίσιο κρέας, αφού τα κρι κρι είναι ελευθέρας βοσκής (στα χωριά θα τα δεις να ξαπλώνουν στη μέση του δρόμου), οι αιωνόβιες ελιές της που ψεκάζονται με βιολογικά φάρμακα, το σταφύλι τους που καλλιεργείται στο πλέον πρόσφορο έδαφος, αλλά και τα τυριά, με πιο ξακουστά τη γραβιέρα και τη μυζήθρα, που κατέχουν μάλιστα τα σκήπτρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 



Και που βάζεις το γεγονός ότι στη γη της Κρήτης, η οποία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλες περιοχές της Μεσογείου, ανθούν σπουδαία αρωματικά όπως βασιλικό και θυμάρι θες;  Όλα τα ‘χει η Κρήτη. Κι όσο για το ρακί της, δε φεύγεις αν δεν το δοκιμάσεις!


Με την επιστροφή μου στην Κύπρο ρωτήθηκα από την ιστοσελίδα μέσω της οποίας έκανα την κράτηση για τα χαρακτηριστικά της Κρήτης. Μετά το «φαγητό», οι αμέσως επόμενες λέξεις που επέλεξα ήταν «ρομάντζο» και «ιστορία».


Ιδιαίτερα τα Χανιά, προσφέρουν υπέροχο θέαμα τη γλυκιά εκείνη ώρα της δύσης του ήλιου. Αν τυγχάνει να είσαι στο Παλιό Λιμάνι της πόλης το φόντο είναι κάτι περισσότερο από σαγηνευτικό.

Όσο για το tag της ιστορίας, νομίζω πως μόνο και μόνο το γεγονός ότι η Κρήτη είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε και συγκρότησε τις πολιτικές συμμαχίες του ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αυτό και μόνο αρκεί για να την καταστήσει αξιοσημείωτη.

 



Βόλταρε στα χωριά όπου η ελληνική ιστορία ζωντανεύει: Πήγαινε στο Θέρισο και μάθε για την «Επανάσταση του Θερίσου»,  βγες στο λόφο όπου βασιλεύει ο τάφος του Ελευθέριου Βενιζέλου, ταξίδεψε στην Μινωική Περίοδο μέσα από σημαντικά μνημεία και δες τι άφησε πίσω της η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μέχρι την Βυζαντινή διακυβέρνηση.

Αν είσαι λάτρης της σύγχρονης ιστορίας θα εντυπωσιαστείς από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα αισθανθείς ευγνώμων όταν μάθεις το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι Κρητικοί στο να μην προλάβουν οι Γερμανοί να κατακτήσουν την Κύπρο.

Για τους θρησκευτικούς τουρίστες επιβάλλεται περπάτημα έτσι ώστε να ανεβείτε στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας και την Παναγία την Χρυσοσκαλίτισσα που βρίσκονται πάνω στο δρόμο που συνδέει τα Χανιά με το Ελαφονήσι.

 



Μερικά χρήσιμα tips

Για φαγητό πήγαινε στο εστιατόριο Γαλήνη, όπου ποικιλία και ποιότητα είναι φίλες κολλητές. Μάλιστα, πάντοτε κάνουν 20% έκπτωση σε όλους τους Κύπριους.

Για διαμονή, αρκετά ξακουστό ανάμεσα στους Κύπριους επισκέπτες είναι το Arkadi Hotel, με το πολύ ευγενικό προσωπικό, όπου πέραν από καθαρό είναι και εντελώς δίπλα στη στάση ΚΤΕΛ Xανίων που θα σε βοηθήσει να εξερευνήσεις όλο το νησί. Πολύ καλό είναι και το Αmaryllis Hotel με τα ευρύχωρα ανακαινισμένα δωμάτια, το οποίο είναι στο κέντρο του χωριού Πλατανιά.

Για ποτό θα πας είτε στο ξακουστό Villa Mercedes, το οποίο μαζεύει clubbers από ολόκληρη την Ευρώπη, είτε στο Σκούφος & Οίνος, ένα ξεχωριστό wine bistrot με ωραία αισθητική, το οποίο θα βρεις πίσω από τα Νεώρια. Για ένα καφέ στο λιμάνι, πολύ καλή επιλογή είναι ένα all-day espresso bar με το όνομα Αποθήκη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ