Στην αγορά το κυπριακό γαϊδούρι;

Article featured image
Article featured image

Δεν υπάρχει τουριστικό σουβενίρ shop στο νησί μας που να μην έχει έστω μία κάρτ ποστάλ από το τόσο συμπαθητικό κυπριακό γαϊδούρι που όλοι τόσο αγαπούν και εκτιμούν.

Και όμως. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε νομοθεσία που να κατοχυρώνει τη χρήση του γαϊδουρινού γάλακτος από Κύπριους παραγωγούς.

Όπως, ωστόσο, μεταδίδει το InΒusiness, το σημαντικό αυτό κενό επιχειρείται να καλυφθεί από νομοσχέδιο που σύντομα θα σταλεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ετοιμάζουν κανονισμούς σχετικά με τις προϋποθέσεις αλλά και τους όρους που πρέπει να ακολουθούνται για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διάθεση γάλακτος ιπποειδών, δημιουργώντας έτσι το πλαίσιο για τη νέα αυτή αγορά.. 

Όταν και εφόσον το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή, οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν το γαϊδουρινό γάλα αλλά και τα παράγωγά του στην αγορά.

Χρήση και ιδιότητες

Το γάλα της γαϊδούρας χρησιμοποιείται ως συστατικό για την παραγωγή καλλυντικών αλλά και για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματολογικών και όχι μόνο παθήσεων.

Συγκεκριμένα, θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας και της ψωρίασης, για την ενίσχυση δοντιών, για πόνους αρθρώσεων, το άσθμα, το έλκος στομάχου, τον πονόλαιμο κ.λ.π.

Επίσης, χρησιμοποιείται από άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα αλλά και για τη θεραπεία των ρυτίδων.

Το γαϊδουρόγαλα μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή αλλεργικών παιδιών, υποκαθιστώντας το μητρικό γάλα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ