Δωδέκατη Νύχτα [στο Σατιρικό]

Article featured image
Article featured image

Την κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Δωδεκάτη νύχτα ή Ό,τι προτιμάτε» πρόκειται να ανεβάσει στις 11 Οκτωβρίου, το Σατιρικό Θέατρο σε συμπαραγωγή με τον Λέανδρο Ταλιώτη.

17 ηθοποιοί υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Λέανδρου Ταλιώτη καλούνται να ζωντανέψουν την αινιγματική Ιλλυρία. Πώς οι μεταμφιέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μπερδέματα; Και πώς τα μπερδέματα μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις που θα λυθούν με δυσκολία; Δύο αδέρφια που θα χάσουν τα ίχνη ο ένας του άλλου και δύο παθιασμένοι εραστές που θα ερωτευτούν λάθος άνθρωπο... Μέσα σε όλα αυτά τα ευτράπελα, ο ανθρώπινος περίγυρος θα στήσει τρικούβερτο γλέντι με πλάκες και πλάνες... Κι όλα αυτά στο τέλος, ο φιλαλήθης χρόνος θα τα λύσει.

Μέσα απ΄την τρέλα, που αφηγείται την αλήθεια, ενώ συνδιαλέγεται με την εξαπάτηση και τον αποκλεισμό, που αποκαλύπτει περισσότερα κρυμμένα πάθη από όσες ταυτότητες καλύπτει, την προσπάθεια επιβολής της τάξης σε έναν άτακτο κόσμο, που γεννά μεγαλύτερη ανισορροπία, την υπερβολή, τη φαντασίωση, το όνειρο και τον πανταχού παρόντα έρωτα, στις πολλαπλές, ιδανικές μορφές του, που μεταστρέφεται σε σεξουαλική ανάγκη, εξίσου ισχυρή και κινητήρια απίθανον κωμικών καταστάσεων. Ταυτόχρονα, η παρουσία της μουσικής ικανής να λειτουργήσει ως ταχυδακτυλουργικό πέρασμα σε έναν άχρονο, παράλληλο κόσμο επιθυμιών και πόθων, έναν κόσμο που, σε αντιστοιχία με αυτόν που ζούμε, μοιάζει σαν ένα αστείο, αλλά σκοτεινό τσίρκο.

Η παράσταση κλείνει το μάτι στον καθένα μας, μέσα από το χιούμορ ή τη χοντροκομμένη πλάκα, πως ό,τι προτιμάμε έχει και μια άλλη όψη. Ή, όπως λέει και ο Φέστε στο τέλος της Δωδέκατης Νύχτας, «η γη είναι σφαίρα και γυρίζει…μα, εμείς θα είμαστε εδώ καθημερινά»- ας το αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, γελώντας.

Στη παράσταση, μια κοπέλα, η Βιόλα, μεταμφιεσμένη σε αγόρι για να επιβιώσει, μπαίνει στην υπηρεσία του Ορσίνο, ερωτευμένου με την Ολίβια, και γίνεται το αντικείμενο του έρωτα της τελευταίας, ενώ η ίδια ερωτεύεται τον κύριό της. Ένας Τρελός που αποκαλύπτει το παράλογο του κόσμου, ο Φέστε. Ένας δίδυμος αδερφός, ο Σεμπάστιαν, που η απροσδόκητη εμφάνισή του δίνει τη λύση, δίπλα-δίπλα με μια απίστευτη οικογενειακή επανένωση. Μια παράδοξη χώρα…

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στις 20.30 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Βλαδίμηρου Καυκαρίδη στην Αγλαντζιά. Τακτικές παραστάσεις θα δίνονται κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 20.30. Τηλ. 99 852609, 99354207.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ