Ο πρώτος νεκρός από τον Έμπολα στις ΗΠΑ

Article featured image
Article featured image

Ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο Λιβεριανός που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλευόταν στο Ντάλας, στην πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ, απεβίωσε, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί.

 

Ο ασθενής – ο πρώτος που διαγνώστηκε ότι μολύνθηκε από τον ιό εκτός δυτικής Αφρικής – εξέπνευσε το πρωί (τοπική ώρα).


«Με βαθιά θλίψη και απογοήτευση σας ενημερώνω για τον θάνατο του Τόμας Έρικ Ντάνκαν στις 07:51 (16:51 ώρα Kύπορυ, ανέφερε μια εκπρόσωπος της νοσοκομείου, η Ουέντελ Ουάτσον.

Ο Ντάνκαν ασθένησε αφού επέστρεψε στο Τέξας την 20ή Σεπτεμβρίου από τη Λιβερία της δυτικής Αφρικής, όπου είχε πάει να επισκεφτεί μέλη της οικογένειάς του. Ο θάνατος του ασθενούς εντείνει τις ανησυχίες για τα σενάρια ότι ο θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα γάντι που άγγιξε το πρόσωπό της μόλυνε με Έμπολα τη νοσοκόμα

Η ισπανική κυβέρνηση παραδέχτηκε σήμερα ότι οι λάθος χειρισμοί που έγιναν στην αντιμετώπιση ενός κρούσματος του Έμπολα ενδέχεται να οδήγησαν στη μόλυνση μιας νοσοκόμας, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας των ευρωπαϊκών χωρών συζήτησαν σήμερα τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν μετά την αποκάλυψη ότι η Ισπανίδα νοσοκόμα προσβλήθηκε από τον δυνητικά θανατηφόρο ιό.

"Η Ισπανία επιβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές πώς προκλήθηκε η μόλυνση. Στις θεωρίες που διατυπώνονται περιλαμβάνεται και η πιθανή χαλάρωση ορισμένων διαδικασιών, όπως ο χειρισμός της σορού ή η απόρριψη των ιατρικών αποβλήτων", είπε ο Φρέντερικ Βίνσεντ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ.

Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το σύστημα υγείας της χώρας του. "Το ισπανικό σύστημα υγείας είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας" είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο στη Μαδρίτη.

Στις Βρυξέλλες, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής και το νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να έχουν καλύτερη ενημέρωση ώστε να αναγνωρίζουν ευκολότερα τα κρούσματα του Έμπολα, σε αρχικό στάδιο, πρόσθεσε ο Βίνσεντ.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις ευρωπαϊκές αρχές να διασφαλίσουν την προστασία των εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας που φροντίζουν κρούσματα του Έμπολα. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί "είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν" και για τον λόγο αυτό "χρειάζεται να προστατευθούν και να υποστηριχθούν με όλα τα μέσα" είπε η Σουζάνα Γιάκαμπ, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η Ισπανίδα νοσοκόμα Τερέζα Ρομέρο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης αφού προσβλήθηκε από τον ιό ενώ φρόντιζε τους δύο ιεραποστόλους που είχαν μεταφερθεί εκεί από τη Δυτική Αφρική για θεραπεία. Συνολικά στο νοσοκομείο αυτό παρακολουθούνται άλλοι πέντε άνθρωποι: ο σύζυγός της, τρεις συνάδελφοί της και ένας Ισπανός που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία. Οι δύο από τους συναδέλφους της παραμένουν στην απομόνωση γιατί παρουσίασαν πυρετό, μολονότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πάσχουν όντως από Έμπολα.

Ένας από τους θεράποντες γιατρούς της Ρομέρο είπε ότι ενδέχεται να μολύνθηκε από ένα γάντι που άγγιξε στο πρόσωπό της. Η Ρομέρο ήρθε δύο φορές σε επαφή με τον ιεραπόστολο Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, ο οποίος πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τον επαναπατρισμό του από τη Σιέρα Λεόνε. Η νοσοκόμα, το πρώτο πρόσωπο που μολύνεται από τον ιό εκτός της Αφρικής, νομίζει ότι η μόλυνσή πρέπει να έγινε κατά την πρώτη επαφή μαζί του, από ένα γάντι, είπε ο Χέρμαν Ραμίρες στους δημοσιογράφους διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια του έδωσε την άδεια να δημοσιοποιήσει αυτήν την πληροφορία.

Ο γιατρός είπε ότι επανεξέτασε με τη βοήθεια της ασθενούς όλη τη σειρά των ενεργειών της από τη στιγμή που μπήκε μέχρι και την έξοδό της από το δωμάτιο του ιεραποστόλου. "Είναι πιθανόν να μην επρόκειτο για λάθος καθεαυτό αλλά για ατύχημα. Είναι λογικό να μην το θυμόταν στην αρχή, λόγω της κατάστασης της υγείας της", πρόσθεσε.

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι πάντως εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα, καταγγέλλοντας μια μεγάλη σειρά παραλείψεων στον τρόπο χειρισμού των ασθενών και στα μέτρα για τη δική τους ασφάλεια. Σύμφωνα με το συνδικάτο CSI-F, η εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού είναι πολύ περιορισμένη, ακόμη και ανύπαρκτη.

"Το σημαντικότερο είναι η εκπαίδευση του προσωπικού που, όπως αντιλαμβανόμαστε, είναι πολύ περιορισμένη", είπε ο Μάσιμο Γκονθάλεθ Χουράδο, ο πρόεδρος του συνδικάτου που εκπροσωπεί 260.000 νοσοκόμους και νοσοκόμες σε όλη τη χώρα. "Όταν ζητήσαμε εμείς να γίνουν ασκήσεις προσομοίωσης το υπουργείο Υγείας της περιφέρειας της Μαδρίτης μας απάντησε: θα δούμε", πρόσθεσε.

"Δεν είμαι προετοιμασμένος. Δεν είμαι εκπαιδευμένος. Και το ίδιο ισχύει για πολλούς συναδέλφους μου", τόνισε από την πλευρά του ο Σαντιάγο Γιους, ένας γιατρός στο νοσοκομείο Λα Παθ-Κάρλος Γ΄, μιλώντας στην εφημερίδα Ελ Μούντο.

"Μας συγκέντρωσαν (...) και σε 20 λεπτά μας έδειξαν τι να κάνουμε με τον Μιγκέλ Παχάρες (σ.σ. τον πρώτο ιεραπόστολο που προσβλήθηκε από Έμπολα) για να προλάβουμε μια πιθανή μόλυνση", είπε μια νοσηλεύτρια του ίδιου νοσοκομείου που μίλησε ανώνυμα στην εφημερίδα Λ' Εσπανσιόν. Στηρίζοντας τους ισχυρισμούς της σε φωτογραφίες που έδειξε, η νοσοκόμα αυτή είπε ότι οι στολές που τους δίνουν για να φορέσουν δεν κλείνουν καλά και αναγκάζονται να τις "μπαλώνουν" στα γόνατα και τους αγκώνες με κολλητική ταινία. Μια νοσοκομειακή πηγή είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τραυματιοφορείς δεν διέθεταν τον κατάλληλο εξοπλισμό και το συνδικάτο τους αγόρασε το ίδιο πιο ανθεκτικές στολές από εκείνες που τους παρείχε το κράτος.

Η νοσοκόμα που μίλησε στη Λ'Εσπανσιόν αλλά και άλλοι εργαζόμενοι σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν σε άλλα μέσα ενημέρωσης είπαν ότι τα ιατρικά απόβλητα (σεντόνια, πάνες, μολυσμένο υλικό κλπ) μεταφέρονταν από έναν ανελκυστήρα που χρησιμοποιεί και το προσωπικό και αφήνονταν στον δρόμο μέχρι να τα μαζέψει ένα φορτηγό για να τα πάει στον χώρο καύσης τους.

Τραγικά λάθη και παραλείψεις όμως φέρεται ότι έγιναν και στον χειρισμό της ασθένειας της Ρομέρο. Η γυναίκα, που νοσηλεύεται στην απομόνωση από το βράδυ της Δευτέρας, είχε ανεβάσει πυρετό στις 30 Σεπτεμβρίου. Όταν τηλεφώνησε στο νοσοκομείο Λα Παθ-Κάρλος Γ΄ όπου εργαζόταν για να τους πει ότι είχε ασθενήσει, οι υπηρεσίες την παρέπεμψαν σε ιδιώτη γιατρό, σύμφωνα με το συνδικάτο CSI-F.

"Δεν παρουσίαζε υψηλό πυρετό", απάντησε το νοσοκομείο, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εκδοχή που παρουσιάζει το συνδικάτο. "Ίσως να έπρεπε να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο απομόνωσης", παραδέχτηκε όμως ο Φερνάντο Σιμόν, ο συντονιστής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών στο υπουργείο Υγείας.

Πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο η Ρομέρο είχε δώσει εξετάσεις σε ένα πανεπιστήμιο, στις 27 Σεπτεμβρίου. Στις 30 Οκτωβρίου πήγε σε ένα κέντρο υγείας και στις 6 Οκτωβρίου παρέμεινε για αρκετή ώρα στην αίθουσα αναμονής των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της Αλκορκόν. Το βράδυ της Κυριακής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Λα Παθ-Κάρλος Γ΄, χωρίς να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας από τους τραυματιοφορείς. Μάλιστα, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή, το ασθενοφόρο στη συνέχεια ενδέχεται να μετέφερε και άλλους ασθενείς.

Ύποπτο κρούσμα του ιού και στην Κωνσταντινούπολη

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές και στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας των συμπτωμάτων που παρουσίασε ένας Τούρκος, εργαζόμενος στη Νιγηρία, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα την Τετάρτη σε νοσοκομείο της πόλης καθώς θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα Έμπολα. Ο ασθενής νοσηλεύεται με υψηλό πυρετό και διάρροια.

Ο 46χρονος άντρας που η ταυτότητά του δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, επέστρεψε στην Τουρκία από την Αφρική πριν από δέκα ημέρες, για να δει την οικογένειά του, στην επαρχία Σακαριά.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα Χουριέτ, ο άντρας πήγε μόνος του σε ιδιωτικό νοσοκομείο, αλλά ο πυρετός του δεν έπεφτε, παρά τη φαρμακευτική αγωγή. Μετά από εξετάσεις, οι γιατροί που τον περιέθαλψαν εκεί ενημέρωσαν τον Τούρκο υπουργό Υγείας ότι εμφανίζει συμπτώματα που είναι πιθανόν να σημαίνουν πως πάσχει από Έμπολα.

Τότε πάρθηκε η απόφαση να μεταφερθεί με ειδικού τύπου ασθενοφόρο, ειδικά εξοπλισμένο, στο νοσοκομείο Χασέκι της Κωνσταντινούπολης.

Το περιστατικό είναι το δεύτερο στην Τουρκία, καθώς μέσα Αυγούστου μία γυναίκα που ταξίδευε από το Λάγος στην Βαρκελώνη μέσω Κωνσταντινούπολης είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και πάλι με συμπτώματα που κρίθηκε ότι θα μπορούσαν να υποδεικνύουν Έμπολα. Τελικά η γυναίκα έπασχε από μαλάρια και λίγες μέρες μετά έφυγε για τον προορισμό της.

Γιατρός που ανάρρωσε από τον ιό έδωσε αίμα για να σώσει άρρωστο εικονολήπτη

Ένας Αμερικανός γιατρός που είχε προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα αλλά επέζησε έδωσε αίμα για να χορηγηθεί σε έναν ασθενή, έναν εικονολήπτη του τηλεοπτικού δικτύου NBC, καθώς η τεχνική αυτή έχει δώσει ήδη θετικά αποτελέσματα, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένεια του τελευταίου.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι τα αντισώματα που ανέπτυξε ο δρ. Κεντ Μπράντλι θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του Ασόκα Μούκπο, 33 ετών, ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό στη Λιβερία, όπου κάλυπτε την επιδημία για λογαριασμό του αμερικανικού καναλιού NBC.

Ο εικονολήπτης έχει ήδη λάβει ένα πειραματικό φάρμακο, το αντιιικό brincidofovir που δεν έχει χορηγηθεί ποτέ στο παρελθόν σε ασθενείς με Έμπολα. Έχει όμως χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές σε περίπου 1.000 ανθρώπους που έπασχαν από άλλες νόσους.

Το Ιατρικό Κέντρο Νεμπράσκα στην Όμαχα, όπου νοσηλεύεται ο Μούκπο, επικοινώνησε με τον δρ. Μπράντλι και του ζήτησε να δώσει πλάσμα αίματος, είπε ο πατέρας του εικονολήπτη. Ο γιατρός βρισκόταν καθ' οδόν για το Τέξας από την Ιντιάνα όταν δέχτηκε την κλήση. Λίγο αργότερα σταμάτησε σε ένα κέντρο αιμοληψίας στο Κάνσας Σίτι και έδωσε αίμα το οποίο μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Όμαχα.

Ο δρ. Μπράντλι μολύνθηκε στη Λιβερία ενώ φρόντιζε ασθενείς για λογαριασμό της φιλανθρωπικής, χριστιανικής οργάνωσης Samaritan's Purse. Έχει δωρίσει το αίμα του άλλη μία φορά, στον δρ. Ρικ Σάκρα, ο οποίος νοσηλευόταν επίσης στο Ιατρικό Κέντρο Νεμπράσκα και ανέρρωσε πλήρως.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ