Στρατιωτικά απαντά η Τουρκία

Article featured image
Article featured image

Με στρατιωτικούς όρους απαντά η Τουρκία στη συνεργασία μας με την Ελλάδα και την Αίγυπτο. 

Σύμφωνα με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτιλίας, ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου, «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και αυτό θα κινηθεί με βάση τους εν λόγω κανόνες».

Οι λεγόμενοι «κανόνες εμπλοκής» είναι κανόνες σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε εξωτερικές απειλές.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ, ο Τούρκος ναύαρχος διεμήνυσε πως «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης».

Ο Μποστάνογλου ανέφερε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά. Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η 'Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου'. Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων. Και γι’ αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση».  

Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε χθες ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία για μια νέα τριμερή με την Ελλάδα και το Ισραήλ ενώ πιθανή θεωρείται η διεύρυνση και σε πενταμερή, με τη συμμετοχή της Ιορδανίας και του Λιβάνου. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ