Μια σύνοψη από το σίριαλ της Αμφίπολης

Article featured image
Article featured image

Οι συναρπαστικές χθεσινές εξελίξεις στο σίριαλ της Αμφίπολης, με την ανακάλυψη ενός ακέραιου ανθρώπινου σκελετού, έχουν αναθερμάνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το εντυπωσιακό μνημείο που αναβαθμίζει χωρίς προηγούμενο τον πολιτισμικό πλούτο της Βόρειας Ελλάδας.

 

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις Περιστέρη και υπουργείου Πολιτισμού, η Athens Voice επιχειρεί μια σύνοψη των επικρατέστερων σεναρίων:

Πιθανολογείται αποκατάσταση του προσώπου του θαμμένου νεκρού με βάση το κρανίο του, κατά το πρότυπο της νεαρής Μύρτιδος στην Αθήνα, ή του Φιλίππου Β΄ παλιότερα στη Μακεδονία

Πιθανολογείται τεστ DNA στα οστά του νεκρού, ώστε να συσχετιστεί το λείψανο με άλλα πρόσωπα της εποχής

Πιθανολογείται η ύπαρξη δύο (τουλάχιστον) νεκρών, επειδή τα κόκαλα βρέθηκαν σε δυο απομακρυσμένες ομάδες

Η γνωστή Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ επαναφέρει με έμφαση τη γνώμη ότι ο Ηφαιστίωνας, επιστήθιος φίλος του Μ. Αλεξάνδρου, είναι ο πιθανότερος «ένοικος» του τάφου, υπενυμίζοντας ότι οι  ιστορικές πηγές αναφέρουν πως δύο πτώματα ταριχεύτηκαν προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα: ο Μ. Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας

Ξένα μίντια εξακολουθούν να παίζουν το σενάριο του ίδιου του Μ. Αλέξανδρου, με δεδομένο ότι ο τάφος του ποτέ μέχρι τώρα δε βρέθηκε.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ