Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και κεραυνοί

Article featured image
Article featured image

Πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και περισσότερους κεραυνούς στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προβλέπει επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

Η έρευνα στην οποία αναφέρεται το BBC, σημειώνει ότι για κάθε άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας του αέρα κατά 1 βαθμό Κελσίου ο αριθμός των κεραυνών θα αυξάνεται κατά περίπου 12%, λόγω της αύξησης των αέρα των υδρατμών. 

Οι ερευνητές, ανέφεραν ότι καθώς οι κεραυνοί θεωρούνται ως η κύρια αιτία των πυρκαγιών στην ύπαιθρο, αυξάνεται και κίνδυνος για περισσότερες πυρκαγιές αλλά και για τραυματισμούς ανθρώπων και καταστροφές κτιρίων.  

Kαθώς οι κεραυνοί αποτελούν την κύρια αιτία για την πρόκληση πυρκαγιών στην ύπαιθρο, η νέα έρευνα αναδεικνύει τον αυξημένο κίνδυνο στο μέλλον για περισσότερες φωτιές, αλλά επίσης και για θανάτους ή τραυματισμούς ανθρώπων και καταστροφές κτιρίων. 

Για τις ΗΠΑ ειδικότερα, προβλέπεται μια αύξηση των κεραυνών κατά σχεδόν 50% έως το 2100.   Πάντως, όπως δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας κ. Ρομπς, «αν η θερμοκρασία ανέβει τόσο πολύ ως το τέλος του αιώνα (προβλέπεται αύξηση 4 βαθμοί Κελσίου), τότε  (η αύξηση των κεραυνών θα είναι το τελευταίο που θα μας νοιάζει». 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ