ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ: «Πως βλέπω τον κόσμο»

Article featured image
Article featured image

«Σε καιρούς κρίσης οι άνθρωποι είναι γενικά τυφλοί σε οτιδήποτε πέρα από τις άμεσες ανάγκες τους».

«Η αυξανόμενη όξυνση του αγώνα για τη ζωή λόγω της οικονομικής κρίσης, η αποκτήνωση της πολιτικής ζωής -όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι εχθρικοί στην ωρίμανση του χαρακτήρα και της επιθυμίας για αληθινό πολιτισμό- σημαδεύουν την εποχή μας σαν βάρβαρη, υλιστική και επιπόλαιη».  

«Η ηθική συμπεριφορά ενός ανθρώπου πρέπει αποκλειστικά να βασίζεται στη συμπάθεια, την παιδεία και τους κοινωνικούς δεσμούς».  

«Ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει την ίδια τη ζωή του και αυτή των συνανθρώπων του σαν κάτι χωρίς νόημα δεν είναι απλά δυστυχής αλλά και σχεδόν ανάξιος να ζει».

«Ο ηρωισμός κατά διαταγή, η βία χωρίς νόημα και όλη η μολυσματική ανοησία που συμβαδίζει με τα’ όνομα του πατριωτισμού – πόσο τα απεχθάνομαι!».

«Η εμπειρία του μυστηρίου –ακόμη και αναμειγμένη με φόβο- ήταν αυτή που γέννησε τη θρησκεία».

«Η αληθινή αξία του ανθρώπου καθορίζεται πρωταρχικά από το βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο έχει κερδίσει την απελευθέρωση από το εγώ του».

«Χωρίς δημιουργικές, ανεξάρτητα σκεφτόμενες και κριτικές προσωπικότητες, η εξέλιξη της κοινωνίας θα ήταν το ίδιο αδιανόητη, όσο και της ανεξάρτητης προσωπικότητας χωρίς το θρεπτικό έδαφος της κοινότητας».     

«Καθένας από εμάς βρίσκεται εδώ για μια σύντομη διαμονή. Δε γνωρίζει για ποιο σκοπό, αν και μερικές φορές το διαισθάνεται».

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Πως βλέπω τον κόσμο», Άλμπερτ Αϊνστάιν, εκδ.Νέα Σύνορα – Α.Α.ΛΙΒΑΝΗ [Αθήνα, 1995]

Ο γερμανοεβραϊκής καταγωγής Άλμπερτ Αϊνστάιν γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1879 στο Ουλμ της Γερμανίας. Σπούδασε Φυσική στη Ζυρίχη και το 1900 πήρε την ελβετική υπηκοότητα. Σαράντα χρόνια μετά πολιτογραφήθηκε Αμερικανός. Το 1921 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τη συμβολή του στη θεωρητική φυσική και για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Το 1952 του προτάθηκε η προεδρία του νεοσύστατου τότε κράτους του Ισραήλ, την οποία και αρνήθηκε. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και ένας απ’ τους σημαντικότερους επιστήμονες του περασμένου αιώνα. Πέθανε στις 18 Απριλίου 1955 στο Πρίνστον των ΗΠΑ.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ