Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς

Article featured image
Article featured image

Οι γλωσσολόγοι του Oxford Dictionary ξεχώρισαν για ακόμα μία φορά την λέξη – ορόσημο της χρονιάς που πλησιάζει στο τέλος της.



Το αποτέλεσμα προκύπτει με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού που υπολογίζει τη συχνότητα αναφοράς των πιο πολυχρησιμοποιημένων αγγλικών λέξεων κάθε μήνα του έτους, όπως αυτές καταγράφονται από την ερευνητική ομάδα λεξικογράφων.

Η λέξη που επιλέγεται κάθε φορά είναι «ενδεικτική των ηθών, της διάθεσης ή των ανησυχιών που προκύπτουν κάθε χρονιά, και η έννοιά της αποκτά πλέον πολιτιστική σημασία».

Για το 2014, λοιπόν, η λέξη της χρονιάς είναι το ρήμα vape (από το νapour – ατμοί, αναθυμιάσεις) που αναφέρεται στην εισπνοή και εκπνοή, στο κάπνισμα δηλαδή, του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή κάποιας παρόμοιας συσκευής.

Κατά το 2014 η χρήση της λέξης vape έχει διπλασιαστεί, μιας που η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έφερε στην επιφάνεια το κενό ενός κατάλληλου ρήματος που θα περιέγραφε την δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το Oxford Dictionary, σήμερα είναι τριάντα φορές πιθανότερο να χρησιμοποιήσουμε την λέξη vape και vaping σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν. Η περσινή λέξη της χρονιάς ήταν το selfie, ενώ φέτος μαζί με το ρήμα vape επικρατέστερες ήταν οι λέξεις «bae» (από το babe, μωρό μου) και ο όρος slacktivism που περιγράφει την online ακτιβιστική (πολιτική ή όχι και μόνο) δραστηριότητα από απόσταση. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ