Κυβέρνηση προς Τρόικα: «Ξεχάστε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά»

Article featured image
Article featured image

Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, έστειλε σαφές μήνυμα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, για το ότι δεν συζητείται θέμα κατάργησης των ειδικών χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

 

Η Τρόικα επιμένει σε αλλαγές στο πλαίσιο του ΦΠΑ, με στόχο την κατάργηση απαλλαγών και εξαιρέσεων, την κατάργηση των ειδικών χαμηλών (- 30%) συντελεστών που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, όπως επίσης τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό συντελεστή 23%, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολυπλοκότητα του συστήματος αλλά και η υψηλή φοροδιαφυγή που παρατηρείται, ευθύνονται για την «τρύπα» του 30% μεταξύ των προσδοκώμενων εσόδων ΦΠΑ και των εισπραττόμενων.

Η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει όμως πως με τις παρούσες συνθήκες και έχοντας προηγηθεί αλλεπάλληλες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, δεν μπορεί να συζητηθεί καν τέτοιο σχέδιο παρεμβάσεων.

Η Αθήνα επισημαίνει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει τάχιστα στην ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία Κοινοτικών Οδηγιών που αφορούν στην εφαρμογή του ΦΠΑ. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η Τρόικα θα υποχωρήσει ή θα συνεχίσει να πιέζει.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ