Πέθανε η δούκισσα της Ισπανίας [ετών 88]

Article featured image
Article featured image

Η αριστοκράτισσα που κατείχε τους περισσότερους τίτλους ευγενείας στον κόσμο πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών.

 

Η δούκισσα της Αλμπα της Ισπανίας, είχε συγκεκριμένα 40 τίτλους ευγενείας, ανάμεσα τους 5 τίτλους της δούκισσας και 18 μαρκησίας, ήταν δύο φορές χήρα και τρεις φορές παντρεμένη.

Ήταν μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της Ευρώπης η οποία ήταν παραμορφωμένη από τις πλαστικές τα τελευταία χρόνια, είχε γίνει η βασίλισσα του λαϊκού Τύπου, μαζί με τον κατά 24 χρόνια νεότερο σύζυγό της Αλφόνσο Ντίεθ.

Το κανονικό της όνομα είναι, Μαρία ντελ Ροσάριο Καγετάνα Βικτόρια Εουχένια Φρανθίσκα Φιτς-Τζέιμς Στιούαρτ Σίλβα, αλλά οι φίλοι της την φώναζαν «Καγετάνα».

Έφυγε από τη ζωή σήμερα περιστοιχισμένη από την οικογένειά της στο Παλάθιο ντε Ντουένας στη Σεβίλλη, την πιο αγαπημένη από τις κατοικίες της, γνωστή για τις τεράστιες εκτάσεις με λεμονιές. Η Καγετάνα ήταν επικεφαλής μίας από τις παλαιότερες αριστοκρατικές οικογένειες, που οι ρίζες της φθάνουν στο 1400, και η τρίτη γυναίκα που έφερε τον τίτλο της δούκισσας της Αλμπα, ενώ η περιουσία της εκτιμάται από 600 εκατ. έως 3,5 δισ. ευρώ.

 Η Καγετάνα ήταν δύο φορές χήρα και τρεις φορές παντρεμένη

Γεννήθηκε το 1926 στη Μαδρίτη, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στο Λονδίνο, αφού ο πατέρας της ήταν πρεσβευτής στη Βρετανία. Εκεί έπαιζε με την πριγκίπισσα Μαργαρίτα και δειπνούσε συντροφιά με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ο πατέρας της, αγγλόφιλος και βασιλικός, συντάχθηκε με τον δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο στην αρχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, μέχρι να αντιληφθεί ότι ο Ισπανός δικτάτορας δεν είχε την πρόθεση να αποκαταστήσει τον βασιλιά, οπότε και οι σχέσεις τους πάγωσαν.

 



 

Η Καγετάνα παντρεύτηκε σε ηλικία 21 ετών, το 1947, τον επίσης αριστοκράτη Λουίς Μαρτίνεθ ντε Ιρούχο, σε μία τελετή που έκανε πάταγο. Φορώντας στέμμα με πέρλες και διαμάντια, έφθασε στον Καθεδρικό Ναό της Σεβίλης με ιππήλατη άμαξα, χαιρετώντας το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στους δρόμους της πόλης. Μαζί απέκτησαν έξι παιδιά. Μετά τον θάνατο του πρώτου συζύγου της, παντρεύτηκε τον Χεσούς Αγκίρε, διδάκτορα της Θεολογίας και πρώην ιησουίτη ιερωμένο, έπειτα από «κεραυνοβόλο έρωτα», σύμφωνα με τον Τύπο.

Εκκεντρική στο ντύσιμό της και στους τρόπους της, λάτρις της ταυρομαχίας και του φλαμένκο, έκανε τον τρίτο της γάμο, μετά τον θάνατο (το 2001) του δεύτερου συζύγου της, το φθινόπωρο του 2011 με τον Αλφόνσο Ντίεθ. Και για να κατευνάσει τους φόβους των έξι παιδιών της, αποφάσισε να τους μεταβιβάσει τότε την οικογενειακή περιουσία. Ωστόσο, πολλά από τα μέγαρα, τους πύργους και τα έργα τέχνης που ανήκουν στον Οίκο των Αλμπα δεν επιτρέπεται να πωληθούν λόγω της ιστορικής σημασίας τους για την Ισπανία.

Ως δέκατη όγδοη επικεφαλής του Οίκου των Αλμπα, είχε το δικαίωμα και προνόμιο να εισέρχεται έφιππη στον Καθεδρικό Ναό της Σεβίλης και ο αστικός θρύλος λέει ότι μπορούσε να διασχίσει ολόκληρη τη χώρα χωρίς ποτέ να βγει από εδάφη που της ανήκαν. Η 13η δούκισσα ντε Αλμπα και πρόγονος της Καγετάνα ήταν μούσα του Φρανθίσκο Γκόγια κατά τον 18ο αιώνα και το μοντέλο του πίνακα «La Maja Desnuda». Στην αυτοβιογραφία της η Καγετάνα αναφέρει πως ο Πάμπλο Πικάσο τής ζήτησε να ποζάρει γυμνή για την αναδημιουργία του πίνακα, αλλά ο συντηρητικός πρώτος της σύζυγος τής το απαγόρευσε.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ