Μπαίνουν στο φέρετρο για να το προβάρουν [βίντεο]

Article featured image
Article featured image

Είθισται τα διαδικαστικά σχετικά με την κηδεία ενός ανθρώπου να την αναλαμβάνουν οι συγγενείς ή τα κοντινά του πρόσωπα. Όχι όμως στην Ιαπωνία, όπου προσφέρεται πλέον η δυνατότητα να κανονίσεις αυτοπροσώπως τις λεπτομέρειες της κηδείας σου για όταν έρθει η στιγμή. 



Το Shukatsu tours, όπου shukatsu σημαίνει «ενέργειες για να προετοιμάσεις το τέλος της ζωής σου», έχει τεράστια απήχηση στους Ιάπωνες, που κάνουν ουρά για να μπουν στο φέρετρο πριν την ώρα τους και να διαπιστώσουν αν συμφωνεί με τα γούστα τους.

Η Aeon, μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές αλυσίδες της Ιαπωνίας, παρέχει σε όσους ενδιαφέρονται υπηρεσίες όπως πώς να γράψεις μια νόμιμη τελευταία επιθυμία, να «δοκιμάσεις» το φέρετρό σου, να βγάλεις μια επίσημη φωτογραφία για το πορτραίτο της κηδείας σου ή ακόμα και να διαλέξεις τα ρούχα που θα φοράς.

Δεν ξέρουμε αν έχει κάποια σχέση, αλλά η Ιαπωνία έχει πρόβλημα γήρανσης πληθυσμού. Σύμφωνα με τη δημογραφική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μέχρι το 2040 ο πληθυσμός της εργατικής ηλικίας στην Ιαπωνία θα έχει μια πτώση της τάξεως του 30%: από τα 81 εκατομμύρια θα πέσει στα 57. Σύμφωνα με πρόσφατες ενδείξεις η Ιαπωνία θα έχει τόσες γεννήσεις το 2050, όσες είχε και το 1870.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ