Έφυγε ο ποιητής Σαΐντ Ακλ [102 ετών]

Article featured image
Article featured image

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 102 ετών, ο διάσημος Λιβανέζος ποιητής Σαΐντ Ακλ, ο οποίος επινόησε ένα «λιβανέζικο αλφάβητο» στα λατινικά.

 

«Ο μεγάλος ποιητής και συγγραφέας Σαΐντ Ακλ απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών», όπως μετέδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Γεννημένος το 1912 στη χριστιανική πόλη Ζαχλέ του ανατολικού Λιβάνου, ο Σαΐντ Ακλ ήταν θερμός υποστηρικτής της λιβανέζικης ιδιαιτερότητας και επέμενε στη φοινικική κληρονομιά της χώρας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την ένταξή της στον αραβικό κόσμο.

Επινόησε έτσι ένα «λιβανέζικο αλφάβητο» με 37 λατινικούς χαρακτήρες, πιστεύοντας πως η γλώσσα της χώρας πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την αραβική.

Ωστόσο διατήρησε με τα αραβικά μια σχεδόν σχιζοφρενική σχέση, γράφοντας στη γλώσσα αυτή πολλά ποιήματα και διάσημα τραγούδια που έγιναν σύμβολα του αραβικού εθνικισμού.

Από τα γνωστότερα είναι ένα που τραγούδησε η Λιβανέζα ντίβα Φεϊρούζ, το «Ζαχράτ αλ-Μαντάεν», το Λουλούδι των πόλεων, που είναι αφιερωμένο στην Ιερουσαλήμ μετά την ισραηλινή κατοχή.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ