Η Αμφίπολη αύριο στην Αθήνα

Article featured image
Article featured image

Τρεις μήνες μετά την είσοδο των αρχαιολόγων στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης, η αυλαία των ανακοινώσεων θα πέσει αύριο Σάββατο, με την παρουσίαση που θα γίνει στις 11:00 το πρωί στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού από την επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας στον λόφο Καστά Κατερίνα Περιστέρη.

«Επιτέλους θα μάθουμε τα πάντα και, το κυριότερο, αυτά τα... πάντα θα συζητηθούν και θα τεκμηριωθούν επιστημονικά ενώπιον έμπειρων αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων του χώρου», υποστήριξε ανώτατη πηγή του υπουργείου Πολιτισμού.

Στην Αθήνα όλη η ανασκαφική ομάδα

Ολη η ανασκαφική ομάδα της Αμφίπολης, οι εργάτες και οι συντηρητές θα πετάξουν για μία ημέρα στολές, γάντια και εργαλεία, αφού θα βρεθούν και αυτοί στην αυριανή παρουσίαση. Η γ.γ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ήταν αυτή που πήρε την πρωτοβουλία να τους προσκαλέσει, αφού θα είναι για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της πορείας της έρευνας.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον από τον ξένο Τύπο

Εκτός όμως από το εγχώριο ενδιαφέρον για τις τελευταίες εξελίξεις στον τάφο της Αμφίπολης και τη λύση του μυστηρίου με τον σκελετό που βρέθηκε, υπάρχει φρενίτιδα και από το εξωτερικό, αφού δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι από εφημερίδες, περιοδικά, sites, αλλά και τηλεοπτικά συνεργεία θα βρεθούν στην εκδήλωση, προκειμένου να καλύψουν το θέμα του τύμβου Καστά που συνεχίζει να συναρπάζει.

Μάλιστα, πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρουν πως ακόμα και απλοί πολίτες, αλλά και φοιτητές αρχαιολογίας έχουν ζητήσει να παρακολουθήσουν τις ομιλίες της κα Περιστέρη και των κ.κ. Λεφαντζή και Εγγλέζου στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ποιοι θα είναι οι ομιλητές στην εκδήλωση

Στην αυριανή παρουσίαση για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη ομιλητές θα είναι οι:

- Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφής και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, με θέμα: «Ανασκαφική έρευνα Ταφικού Μνημείου Τύμβου Καστά Αμφίπολης (2012-2014)».

- Μιχάλης Λεφαντζής, αρχιτέκτονας, με θέμα: «Η σχέση του Λέοντος με τον Τύμβο της Αμφίπολης: Αρχιτεκτονικές και οικοδομικές προσεγγίσεις».

- Δημήτρης Εγγλέζος, πολιτικός μηχανικός, με θέμα: «Ο ρόλος του πολιτικού μηχανικού κατά την αποκάλυψη του Ταφικού Μνημείου στον Τύμβο Καστά: Παρουσίαση προσωρινών στερεωτικών εργασιών και αναλύσεις για την ερμηνεία και τον έλεγχο ιστορικών υποθέσεων».

Την εκδήλωση θα συντονίσουν ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Λαμπρινουδάκης και ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αρχαιολόγος, Νίκος Σταμπουλίδης.

Η μαγεία της Αμφίπολης σε εικόνες

Η μαγεία της Αμφίπολης έγινε σταδιακά γνωστή στο κοινό. Μετά την τεράστια τάφρο γύρω από τον τύμβο, ήρθαν οι Σφίγγες.

 

Στη συνέχεια επικράτησε φρενίτιδα με την αποκάλυψη πως υπάρχουν δύο ολόσωμες Καρυάτιδες

Το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης

Ο ταφικός θάλαμος και ο εντοπισμός του σκελετού

 

 

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ