Συλλογή μανιταριών με χτενιές [ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή πρόστιμο μέχρι €5.000]

Article featured image
Article featured image

Πολλοί είναι οι συλλέκτες μανιταριών που συνεχίζουν, παρά την απαγορευτική διάταξη του Νόμου, να χρησιμοποιούν εργαλεία κυρίως τσουγκράνες (χτενιές) για απομάκρυνση της φυλλάδας, που σκεπάζει τα μανιτάρια.

 

Η πρακτική αυτή απαγορεύεται από τον περί Δασών Νόμο που προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή πρόστιμο μέχρι €5.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών «η σαρωτική απομάκρυνση της φυλλάδας συνιστά βάναυση μεταχείριση της φύσης και προκαλεί ζημιά στο δασικό οικοσύστημα, αφού θανατώνει μικρά μανιτάρια, που πρόκειται να βλαστήσουν, καθώς και μικροοργανισμούς και φυτά της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει αισθητικά το δάσος».

«Ο εντοπισμός των μανιταριών πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική παρατήρηση από συλλέκτες που είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα εδώδιμα είδη από τα δηλητηριώδη. Κατά τη συλλογή, να αφαιρείται η φυλλάδα μόνο από το μέρος που βρίσκεται πάνω από το μανιτάρι και στη συνέχεια το μανιτάρι να κόβεται με μαχαίρι λίγο πιο πάνω από το έδαφος. Ακολούθως να γίνεται επανατοποθέτηση της φυλλάδας που μετακινήθηκε».

Το Τμήμα Δασών έχει προγραμματίσει ήδη περιπολίες με σκοπό την εφαρμογή της Νομοθεσίας και καταγγελία όσων παραβιάζουν το Νόμο.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ