Αγόρασε το Νόμπελ για να του το επιστρέψει

Article featured image
Article featured image

Ο πλουσιότερος Ρώσος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Άρσεναλ αγόρασε το Νόμπελ του «πατέρα του DNA» για να του το επιστρέψει.

 

Ο δισεκατομμυριούχος Αλίσερ Ουσμάνοφ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι ο μεγαλομέτοχος της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Άρσεναλ, έκανε την απροσδόκητη αποκάλυψη πως αυτός αγόρασε το χρυσό μετάλλιο Νόμπελ του «πατέρα» του DNA Τζέιμς Γουάτσον. Όχι όμως για να το βάλει σε ένα ράφι και να το καμαρώνει, αλλά για να το επιστρέψει στον Αμερικανό βιολόγο!

Ο Ουσμάνοφ δήλωσε, ότι ο Γουάτσον «αξίζει» το μετάλλιο και ότι «στεναχωρήθηκε» που ο επιστήμονας χρειάστηκε να το πουλήσει. Το μετάλλιο είχε απονεμηθεί το 1962 στον Γουάτσον -μαζί με τους βρετανούς Φράνσις Κρικ και Μορίς Γουίλκινς- για την ανακάλυψη της διπλής «έλικας της ζωής», του μορίου του DNA, το 1953.

Ο 86χρονος Γούατσον ήταν ο πρώτος εν ζωή νομπελίστας στην ιστορία που πούλησε το μετάλλιο του, σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις, για 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αμερικανός επιστήμονας τα τελευταία χρόνια έχει απομονωθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα μετά από σχόλια του πριν επτά χρόνια, περί νοητικής ανωτερότητας των λευκών έναντι των μαύρων, που κατηγορήθηκαν ως ρατσιστικά.

Ο Ουσμάνοφ, ο οποίος είχε κάνει ανώνυμα την προσφορά του μέσω τηλεφώνου στη δημοπρασία, δήλωσε, ότι «είναι απαράδεκτη μια κατάσταση, στην οποία ένας εξέχων επιστήμονας υποχρεώνεται να πουλήσει ένα μετάλλιο αναγνώρισης των επιτευγμάτων του».

Η περιουσία του ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν, εκτιμάται σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ