Την Κυριακή, πέθανε ένας ηλικιωμένος βόρειος λευκός ρινόκερος, στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο.
Μετά τον θάνατο του λευκού ρινόκερου, έχουν απομείνει μόνο πέντε του είδους του σε όλο τον κόσμο.
Ο ρινόκερος με το όνομα Ανγκαλιφού, ήταν 44 ετών και σύμφωνα με τους κτηνιάτρους του San Diego Zoo Safari Park, ήταν μια τεράστια απώλεια για τον πλανήτη, αφού πλέον αποτελεί το σπανιότερο ζώο στον κόσμο.
Οι υπόλοιποι 5 λευκοί ρινόκεροι που έχουν απομείνει είναι όλοι σε αιχμαλωσία.
Ένας θηλυκός βρίσκεται στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, ένας ακόμη θηλυκός σε ζωολογικό κήπο στην Τσεχία, καθώς και δύο θηλυκά και ένα αρσενικό στο πάρκο διατήρησης άγριας ζωής στην Κένυα, τα οποία αποτελούν μέρος μιας έσχατης προσπάθειας να διασωθεί το υποείδος.
Τον Οκτώβριο, ένας 34χρονος αρσενικός, ο Σούνι, πέθανε στο Πάρκο της Κένυας, αποτυγχάνοντας να αναπαραχθεί.
«Η μόνη ευκαιρία που θα έχουμε να σώσουμε το είδος είναι η τεχνητή γονιμοποίηση», επισημαίνουν οι ερευνητές, αλλά μέχρι τώρα αυτή η μέθοδος έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε ρινόκερους.
Ο ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγκο έχει διατηρήσει σπέρμα και ορχικό ιστό από τον Ανγκαλίφου, «με την ελπίδα ότι οι νέες αναπαραγωγικές τεχνολογίες θα επιτρέψουν την ανάκτηση του είδους», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Όπως εξηγεί ο Μάθιου Λιούις, επικεφαλής του προγράμματος για την διατήρηση των αφρικανικών ειδών στο WWF, οι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι αποτελούν «θύμα της εξέλιξης» -ήταν ένα απομεινάρι του πληθυσμού που αποκόπηκε από τους νότιους λευκούς ρινόκερους της κεντρικής Αφρικής.