Ο Αμερικανός φωτογράφος Σαμ Γκέλμαν, όχι μόνο πέρασε τα δύσβατα σύνορα της Βόρειας Κορέας, αλλά κατάφερε να τραβήξει και αρκετές φωτογραφίες που διαρρηγνύουν το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Τριγυρισμένος από αξιωματούχους που μετρούσαν κάθε βήμα του, που κατέγραφαν ακόμα και την ανάσα του, αλλά και τα κλικ της φωτογραφικής του μηχανής, κατάφερε να αποτυπώσει την καθημερινότητα της χώρας που βιώνει τη μέγιστη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι εικόνες προκαλούν αντιφατικά συναισθήματα: υπάρχουν στιγμές που ο Γκέλμαν ένιωσε ότι περπατούσε σε μια τυπική χώρα. Σκηνές χαράς σε πάρκα και σε λούνα παρκ τον προδιέθεταν θετικά.
Υπήρχαν, όμως, και σκηνές του καθημερινού βίου των ανθρώπων που του προκαλούσαν ένα «μάγκωμα». Έρημοι δρόμοι σε ώρες αιχμής, σταθμοί μετρό σχεδόν άδειοι, συνεχόμενοι εορτασμοί -δίχως κάποια αφορμή- όπου άπαντες έπρεπε να δηλώσουν συμμετοχή, τεράστιες προπαγανδιστικές αφίσες κατά μήκος των δρόμων, παιδιά που από μικρή ηλικία έμπαιναν -σατανικώς- στη Νεολαία του κόμματος και παντού στρατιωτικοί που έκαναν πρόβες παρέλασης.
Αυτή τη διττή εικόνα ανεμελιάς και καταναγκασμού κατάφερε να αποτυπώσει στις φωτογραφίες του ο Σαμ Γκέλμαν, τις οποίες φιλοξενεί το Business Insider, με την αναγκαία υποσημείωση από τον φωτογράφο πως «οι άνθρωποι στη Β. Κορέα είναι σαν κι εμάς. Δεν διαφέρουν σε κάτι από τους Αμερικανούς». Ίσως μόνο στο πολίτευμα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...