«Φταίει το ΔΝΤ για τον Έμπολα»

Article featured image
Article featured image

Οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα, δημιούργησαν «ελλιπώς προετοιμασμένα συστήματα υγείας με ανεπαρκή χρηματοδότηση και προσωπικό», συμβάλλοντας έτσι στην εξάπλωση του ιού Έμπολα.



Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα επιστημόνων των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Οξφόρδης και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνιολογίας Αλέξανδρο Κεντικελένη.  

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ απορρίπτει τα πορίσματα της έρευνας.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει περισσότεροι από 7.300 άνθρωποι από τον ιό, με την πλειοψηφία να βρίσκεται στις συγκεκριμένες τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής.  

«Ο βασικός λόγος μετάδοσης του Εμπολα σε τόσο ταχείς ρυθμούς ήταν η αδυναμία των συστημάτων υγείας της περιοχής και θα ήταν λάθος να αγνοηθούν τα βαθύτερα αίτια», επισημαίνει ο κ. Κεντικελένης στο BBC. 

Οι πολιτικές που απαιτούσαν τη μείωση των κρατικών δαπανών ήταν εξαιρετικά αυστηρές, απορροφώντας κονδύλια που έπρεπε να κατευθυνθούν για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων στον τομέα της υγείας, αναφέρεται στην έρευνα.

Ο κ. Κεντικελένης διευκρίνισε πως η μείωση των προϋπολογισμών για την υγεία σήμαινε πως οι χώρες δεν είχαν τη δυνατότητα να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό και να το πληρώσουν επαρκώς. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ