«Νύχτες Μαγικές», αφιερωμένες στον Βασίλη Τσιτσάνη

Article featured image
Article featured image

Δύο πρωτότυπες, γιορτινές παραστάσεις παρουσιάζουν οι «Έπεα Πτερόεντα», με την είσοδο του 2015, με τίτλο «Νύχτες μαγικές» - 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη.

Σ’ αυτές τις παραστάσεις τιμάται με έναν ξεχωριστό τρόπο ο μεγάλος συνθέτης του ελληνικού τραγουδιού που με το έργο του έχει εμπνεύσει ολόκληρες γενεές του ελληνισμού. Τα μεγαλύτερα τραγούδια του ακούγονται και πάλι, αλλά αυτή τη φορά με τον αυθεντικό, νοσταλγικό, αναλογικό ήχο. Η ορχήστρα χρησιμοποιεί παλαιούς «λαμπάτους» ενισχυτές και μικρόφωνα και τρίχορδα μπουζούκια με αυθεντικούς Ideal μαγνήτες, ώστε να πετύχει το ανάλογο αισθητικό αποτέλεσμα και να μεταφέρει τους λάτρεις του είδους μισό και πλέον αιώνα πίσω.

Όπως αναφέρει ο Σταύρος Ξαρχάκος σε συνέντευξή του: «Πολλοί πιστεύουν ότι ο Τσιτσάνης, ένας συνθέτης που από τα 15 του χρόνια ως το θάνατό του δε σταμάτησε ποτέ να γράφει και να ηχογραφεί, τη δημιουργικότερη περίοδό του την είχε στη δεκαπενταετία 1940-1955. Μπορεί να είναι κι έτσι. Εμένα, όμως, με γοητεύει και με συγκινεί πολύ η πρώτη περίοδός του: τα τραγούδια που έγραψε ως το ’40, δηλαδή ως τα 25 του χρόνια. Ένας έφηβος από την επαρχία του μεσοπολέμου, που κατεβαίνει να σπουδάσει νομικά στην Αθήνα και σχεδόν «εν μια νυκτί» αλλάζει το πρόσωπο του ελληνικού τραγουδιού. Η πρώτη περίοδος του Τσιτσάνη με συναρπάζει κυρίως, επειδή σ’αυτήν, την πιο πηγαία και αθώα του, βλέπω ήδη παρόντα όλα τα χαρακτηριστικά του μετέπειτα έργου του. Ό,τι έκανε από εκεί και πέρα, από την περίοδο αυτή πηγάζει. Αυτή χαρακτήρισε όλες τις άλλες. Μια ‘στέρνα’ ανεξάντλητη».

Στη συναυλία παίζουν οι μουσικοί: Ελένη Κωνσταντίνου (λαϊκή κιθάρα), Γιώργος Φούντος (τρίχορδο μπουζούκι), Γιώργος Κωνσταντίνου (τρίχορδο μπουζούκι), Ευξίφιος Σατσιάς (βιολί, μπαγλαμά), Κώστας Χαλλούμας (κοντραμπάσο). Τη

Διεύθυνση παραγωγής ανέλαβε η Δανάη Κωνσταντίνου και την Οργάνωση παραγωγής ο Κώστας Χαλλούμας.

Κυριακή 4 & Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, Οθέλλου 1 Μουσική Ταβέρνα (Κυριάκου Μάτση 16, Άγιοι Ομολογητές, Λευκωσία), 21.00. Είσοδος: 10 ευρώ. Κρατήσεις: 97886876.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ