Η «κυρία Αλ Κάιντα» [η φοιτήτρια του ΜΙΤ που έγινε τρομοκράτισσα]

Article featured image
Article featured image

Οταν το 1993 δήλωσε ότι θα ήταν υπερήφανη αν έμπαινε στη λίστα των πλέον καταζητούμενων του FBI, οι φίλοι της στο ΜΙΤ γέλασαν. Κι όμως, η Αάφια Σιντίκουι όχι μόνο υλοποίησε αυτή την περίεργη επιθυμία της, αλλά μέσα σε περίπου μία δεκαετία μετατράπηκε από μία πανέξυπνη φοιτήτρια βιολογίας στις ΗΠΑ, σε μία τρομοκράτισσα που μισεί τους Αμερικανούς.

 

Η «κυρία Αλ Κάιντα», όπως συχνά την αποκαλούν, συνελήφθη τελικά στο Πακιστάν, ενώ σχεδίαζε να κάνει επιθέσεις με χημικά στη Νέα Υόρκη, δικάστηκε και φυλακίστηκε. Ακόμη και πίσω από τα κάγκελα όμως, φαίνεται πως αποτελεί «κεφάλαιο» για τους τρομοκράτες.

Η Boston Globe επιχείρησε να κάνει το προφίλ της Σιντίκουι, αναζητώντας τι της συνέβη τα 11 χρόνια που σπούδαζε στις ΗΠΑ και αποφάσισε να κάνει τέτοια στροφή. Ο νευροχειρούργος πατέρας της την έστειλε από το Πακιστάν στη Βοστόνη για να σπουδάσει και κέρδισε μερική υποτροφία στο ΜΙΤ.

Έφτασε εκεί το 1991, αφού πρώτα σπούδασε για ένα χρόνο στο University of Houston, ενώ όσοι την είχαν γνωρίσει εκείνη την περίοδο μιλούσαν για μία πανέξυπνη γυναίκα, η οποία όχι μόνο πήρε πτυχίο στη Βιολογία από το ΜΙΤ, αλλά έκανε και ντοκτορά στη νευρολογία, στο Brandeis University.

Στο ΜΙΤ έκανε λίγους φίλους. Πήγαινε συχνά στο τζαμί, φορούσε μακριά μανίκια και χιτζάμπ και έλεγε πως η μαντίλα δεν είναι περιορισμός για μία γυναίκα, αλλά οι φίλες της την περιγράφουν ως ένα γλυκό κορίτσι. Δεν τους τρόμαξε ούτε η δήλωση που τους είχε κάνει, στα 21 της, ότι θα ήταν υπερήφανη αν έμπαινε στη λίστα των πλέον καταζητούμενων του FBI και ότι ήθελε να κάνει κάτι για να βοηθήσει τους μουσουλμάνους αδελφούς της, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να παραβιάσει το νόμο. Απλά γέλασαν.

Η ριζοσπαστικοποίησή της φαίνεται πως ξεκίνησε με τον πόλεμο στη Βοσνία. Τότε άρχισε η επαφή της με το κέντρο προσφύγων Αλ- Κιφάχ στο Μπρούκλιν, που θεωρείται ότι ήταν το κέντρο της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ. Αρχισε να κάνει μαθήματα σκοποβολής και έπειθε άλλους μουσουλμάνους να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν όπλο. Ελεγε ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να εκπαιδεύονται και να μάχονται στο εξωτερικό.

Είχε ήδη παντρευτεί τον Μοχάμεντ Αμτζάντ Καν, όμως ο σύζυγός της δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό που θα αντιμετώπισε. Γιος πλούσιας οικογένειας από το Πακιστάν, την παντρεύτηκε σε τελετή που έγινε μέσω τηλεφώνου, πριν εκείνος πάει στη Βοστόνη. Εκεί όμως ανακάλυψε ότι η σύζυγός του δεν ήταν η ήσυχη, πιστή γυναίκα που του είχαν υποσχεθεί και διαπίστωσε ότι τον παντρεύτηκε μόνο για τις οικογενειακές σχέσεις του, προκειμένου να προχωρήσει στα πλάνα της για τζιχάντ.

Σύμφωνα με εκείνον, η Σιντίκουι συχνά παρακολουθούσε βίντεο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, περνούσε τα σαββατοκύριακα σε κέντρα εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Νιου Χαμσάιρ με ακτιβιστές από το Αλ- Κιφάχ και τον παρακαλούσε να εγκαταλείψει τη δουλειά του ως γιατρός για να την ακολουθήσει. Στο τέλος, εκείνος σταμάτησε να καλεί συναδέλφους στο σπίτι τους, γιατί το μόνο που έκανε η Σιντίκουι ήταν να προσπαθεί να τους πείσει να στραφούν στο Ισλάμ.

Το σημείο καμπής ήταν για εκείνη η 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Μετά από την επίθεση, πήρε διαζύγιο και επέστρεψε στο Πακιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι εκεί παντρεύτηκε τον Αμάρ Αλ- Μπαλούτσι, ανιψιό του αρχιτέκτονα του «χτυπήματος» Καλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, αν και η οικογένειά της το αρνείται. Η Σιντίκουι και τα τρία παιδιά της εξαφανίστηκαν στο Καράτσι του Πακιστάν το 2003 λίγο μετά από τη σύλληψη του Καλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ.

Την επόμενη χρονιά το FBI την κατονόμασε ως ένα από τα επτά πλέον καταζητούμενα στελέχη της Αλ Κάιντα. Ηταν η μοναδική γυναίκα στη λίστα. Τελικά η 42χρονη σήμερα Σιντίκουι συνελήφθη στο Αφγανιστάν το 2008, από τοπικές δυνάμεις που τη βρήκαν με δύο κιλά κυανίου και σχέδια να κάνει χημικές επιθέσεις στην Brooklyn Bridge και το Empire State Building στη Νέα Υόρκη.

Την παρέδωσαν στις ΗΠΑ και δύο χρόνια αργότερα καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας από αμερικανικό δικαστήριο. Το μίσος της για τις ΗΠΑ ήταν τέτοιο, που κατά τη διάρκεια της ανάκρισης άρπαξε το όπλο ενός φύλακα και άρχισε να πυροβολεί φωνάζοντας «θάνατος στους Αμερικάνους».

Ακόμη και τώρα όμως, που βρίσκεται σε φυλακή στο Τέξας, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για τους τρομοκράτες. Το Ισλαμικό Κράτος ζήτησε δημόσια να την ανταλλάξουν με τον Τζέιμς Φόλεϊ, τον Αμερικανό φωτορεπόρτερ που εκτελέστηκε φέτος από τους τζιχαντιστές, κάτι που βέβαια δεν πραγματοποιήθηκε.

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ