Η Σύβι και ο Ντάντυ

Article featured image
Article featured image

Λεπτομέρειες από τη ζωή της Σύλβιας Πλαθ παραβάλλονται με αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζούσαν για χρόνια έγκλειστοι σε ψυχιατρεία. Η εμμονή της αφηγήτριας με την Πλαθ ταράζει τον ύπνο της.

Η ηρωίδα, εσώκλειστη για μέρες σε διαμέρισμα, απομαγνητοφωνεί τις μαρτυρίες των πρώην έγκλειστων και τα όνειρά της γίνονται ένα συνονθύλευμα της δικής της πραγματικότητας, της Πλαθ και των ψυχικά ασθενών.

Η Αμερικανή ποιήτρια για ένα διάστημα εργαζόταν ως γραμματέας στο ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, αποδελτιώνοντας κι εκείνη όνειρα ψυχασθενών, προκειμένου να εμπνευστεί για τα γραπτά της.

Ανάμεσα σ’ όλους κυκλοφορεί μια εφτάψυχη γάτα…

Σημείωση: Οι μαρτυρίες είναι αληθινές και προέρχονται από το ντοκιμαντέρ της συγγραφέως «Αποϊδρυματοποίηση: Ο δρόμος της επιστροφής».

Η Δήμητρα Διδαγγέλου είναι ψυχολόγος κι επιστημονικός δημοσιογράφος, με βασικές σπουδές στην Ψυχολογία και μετεκπαίδευση στην Ψυχολογία και ΜΜΕ. Μέσα από τη δουλειά της σε ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές και την αρθρογραφία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας. Είναι δημιουργός του ηλεκτρονικού περιοδικού ψυχολογίας «Ψυχο-γραφήματα» και ιδιοκτήτρια της επιχείρησης υπηρεσιών ψυχικής υγείας «Ψ-Χ». Παράλληλα, διεξάγει εργαστήρια εκφραστικής γραφής και βιβλιοθεραπείας.

Το διήγημά της «Αν ο Φόιντ είχε μουστάκι» διακρίθηκε στα δέκα πρώτα διηγήματα του διαγωνισμού «Hotel Οιδίπους» των εκδόσεων Πατάκη. Το διήγημά της «Η χρονιά του ‘88» διακρίθηκε στον 4ο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος που διοργανώθηκε από το Eyelands και τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες και περιλαμβάνεται στο έργο «Η συλλογή του χρόνου».





 

Δείτε ένα απόσπασμα από την παρουσίαση του βιβλίου "Η Σύβι και ο Ντάντυ" (εκδόσεις "Γαβριηλίδης") που έγινε την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

 

Δείτε την ομιλία της Δήμητρας Διδαγγέλου στο φετινό TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ