Μένουμε Κύπρο, πάμε χωριό…

Article featured image
Article featured image

Βάλτε στο πρόγραμμα την Κύπρο. Είναι πιο όμορφη από ό,τι θυμάστε, πιο ενδιαφέρουσα από ό,τι ξέρετε, πιο απροσδόκητη από ό,τι θεωρείτε και πιο ποικίλη από ό,τι φαίνεται. Η εκδρομή στα χωριά της Κύπρου, μπορεί να είναι μια όμορφη, περιπετειώδης, απροσδόκητη, ρομαντική και ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Άρσος

Εντυπωσίασέ με: Σε αυτό το χωριό θα πας πρώτιστα για ένα wine tasting στο οινοποιείο Νικολετίνο (99437137), αλλά και για χουχούλιασμα στο Tea Shop (99711402) στην πλατεία, όπου θα πιεις ένα τσαγάκι με κυπριακά βότανα και οργανικό μέλι, έτσι για να ηρεμήσει το στομάχι.

Πώς θα πάω: Βγες από την έξοδο Ερήμης-Καντού και πέρασε διαδοχικά από Πάνω Κυβίδες, Άγιο Αμβρόσιο και Μαλλιά μέχρι να δεις τα πρώτα αμπέλια του Άρσους. Μπορείς επίσης να βρεθείς εκεί κατηφορίζοντας από τις Πλάτρες.



Καλοπαναγιώτης

Εντυπωσίασέ με: Αφού απολαύσεις μια καρυδόπιτα στο «Καφενείο», πρέπει οπωσδήποτε να περάσεις από το «Εικονοφυλάκιο» του χωριού για να θαυμάσεις την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας που αποτελεί μία από τις αρχαιότερες της Κύπρου!

Πώς θα πάω: Από Λευκωσία, ανηφορίζεις προς Τρόοδος και πριν φτάσεις στην Κακοπετριά, πας δεξιά προς Ορκόντα και Καλοπαναγιώτη. Αν θα πας από Λεμεσό, οδήγησε ως τον Καρβουνά, κατηφορίζοντας στη συνέχεια προς Κακοπετριά. Λίγο μετά τα Πλατάνια, στρίψε αριστερά προς Άγιο Νικόλαο και ακολούθησε τις πινακίδες.

Λεύκαρα

Εντυπωσίασέ με: Μέχρι να φτάσεις ως την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, για να προσκυνήσεις το μεγάλο ασημένιο Σταυρό που, κατά την παράδοση, φέρει κομμάτι από το Τίμιο ξύλο, στο δρόμο θα συναντήσεις πολλές κεντήτριες οι οποίες φτιάχνουν το μοναδικό παγκοσμίως χειροτέχνημα που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO καθώς και μια μικρή βιοτεχνία παρασκευής λουκουμιών (24342525, 99644989), που λειτουργεί εδώ και ενάμισι αιώνα.

Πώς θα πάω: Προτίμησε να βγεις από την έξοδο του Κόρνου και να πας μέσω Δελίκηπου. Άψογη η διαδρομή, εξ ου και την επιλέγουν πολλοί μοτοσικλετιστές!

Λόφου

Εντυπωσίασέ με: Στο πολύ γραφικό αυτό κρασοχώρι, η εκκλησία η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Χρυσολοφίτισσα, είναι εξ ολοκλήρου κτισμένη από κρασί! Διαθέτει, επίσης, δύο πολύ καλές ταβέρνες, τις «Καμάρες» (25470719) και την ομώνυμη με το χωριό (25470202), αλλά και γραφικά κανεφεδάκια όπως αυτό του «Ξενή του Πογιατζιή», που έχει μάλιστα ειδικό section με βότανα της περιοχής!

Πώς θα πάω: Απέχει 20 μόλις λεπτά από Λεμεσό. Στο δρόμο Λεμεσού-Πλατρών, λίγο μετά το φράγμα της Άλασσας, πήγαινε αριστερά.

Απεσιά

Εντυπωσίασέ με: Πολύ κοντά βρίσκονται τα χωριά Γεράσα και Αψιού, με τις πολύ καλές ταβερνούλες «Φιλητός» (25543344) και «Ελιόμυλος» αντίστοιχα, ενώ το χωριό διαθέτει ακόμη μια αξιόλογη ταβέρνα (25542832), όπου για να την προσεγγίσεις θα πρέπει να ανέβεις… 16 σκαλοπάτια.  Προτού πας, όμως, για φαγητό, ένα donkey safari στο ράντσο (96713034) του χωριού επιβάλλεται.

Πώς θα πάω: Από τον κυκλικό κόμβο Πολεμιδιών πας κατευθείαν στο χωριό.

Ευρύχου

Εντυπωσίασέ με: Ατραξιόν του χωριού αποτελεί ο αναπαλαιωμένος Σιδηροδρομικός Σταθμός, ο οποίος πρωτο-λειτούργησε επί εποχής Αγγλοκρατίας και πρόσφατα αναπαλαιώθηκε πλήρως.

Πώς θα πάω: Στο δρόμο Λευκωσίας-Τροόδους, θα βρεις το χωριό λίγο πριν φτάσεις στην Κακοπετριά. Από Λεμεσό, ανηφόρησε προς Καρβουνά και ακολούθως κατηφόρισε προς Κακοπετριά.

Καλαβασός

Εντυπωσίασέ με:
Κάνε βόλτα στα διπλανά εγκαταλελειμμένα χωριουδάκια Δράπια και Παρσάτα και ακολούθως «ρίξε άγκυρα» στο αγροτουριστικό ξενοδοχείο «The Library», το οποίο προτίμησε και ο Ρουβάς στο παρελθόν. Για το επόμενο πρωί κανόνισε να πας για ιππασία στο Drapia Farm (99437188), όπου προσφέρονται, μάλιστα και pony-trekking για παιδιά.

Πώς θα πάω: Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, λίγο πριν την Τέντα, η οποία είναι σήμα κατατεθέν για το χωριό, βγες από την έξοδο Ζυγίου.

Ανώγυρα

Εντυπωσίασέ με: Αφού περάσεις από το εξαιρετικό Πάρκο Ελιάς «Ολέαστρο» (99525093), αφού κάνεις στάσεις για ανεφοδιασμό στο παστελοποιείο «Το Παραδοσιακό» (25221500, 99765078), στο σπουδαίο οινοποιείο του Νικολαΐδη (99525093) και στο Αγρόκτημα Σταλιές (99633286), για να δεις live πώς παρασκευάζονται παράγωγα του γάλακτος όπως το χαλούμι, αναπαύσου στο αγροτουριστικό κατάλυμα Nicolas & Maria Cottage (99525462) με την πανέμορφη αυλή.

Πώς θα πάω: Αφού περάσεις από το τούνελ με κατεύθυνση προς Πάφο, πάρε την έξοδο της Αυδήμου και ακολούθησε τις πινακίδες.

Πολύστυπος

Εντυπωσίασέ με: Δάση πολλά. Παρόλα αυτά, σε φουντουκόδασος δεν νομίζω να έχεις πάει ποτέ, διασχίζοντάς το μάλιστα μέσω ενός πανέμορφου μονοπατιού, το οποίο καταλήγει σε μια τεράστια περνιά (πουρνάρι) και σε ένα πανέμορφο σημείο ιδανικό για πικνίκ.

Πώς θα πάω: Πάρε το δρόμο προς Παλαιχώρι, στην Αγροκηπιά πήγαινε δεξιά προς Μιτσερό και στο «αλτ» μετά το Μιτσερό, κάνε αριστερά προς Πολύστυπο.

Φασούλα

Εντυπωσίασέ με: Σημείο αναφοράς του χωριού αποτελεί το πάρκο γλυπτικής του σπουδαίου Κύπριου γλύπτη Φίλιππου Γιαπάνη (99681177), ο οποίος εκθέτει τα έργα του σε ένα καταπράσινο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο ίδιος.

Πώς θα πάω: Βγαίνεις από τον κυκλικό κόμβο της Μέσα Γειτονιάς και σε λιγότερο από δέκα λεπτά είσαι στο χωριό.

Καμινάρια

Εντυπωσίασέ με: Διάσχισε με mountain bike την off-road διαδρομή από τα ενετικά γεφύρια μέχρι και το Μηλικούρι. 12 συν 12 km μέσα σε ένα δάσος που θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται στον Αμαζόνιο, με βλάστηση που δύσκολα συναντάς αλλού στην Κύπρο.

Πώς θα πάω: Από Λευκωσία πάρε το δρόμο του Τροόδους, πήγαινε δεξιά προς Ορκόντα και στον Καλοπαναγιώτη ανηφόρισε προς Γερακιές και στη συνέχεια αριστερά προς Καμινάρια. Από Λεμεσό, πιο απολαυστική διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από την έξοδο της Ερήμης και οδηγεί στον Άγιο Νικόλαο, μέσω των χωριών Πάνω Κυβίδες, Μαλλιά και Άρσος.

Κυπερούντα

Εντυπωσίασέ με: Η εκδρομή στο χωριό καλό θα ήταν να ξεκινήσει με wine tasting στο ομώνυμο με το χωριό οινοποιείο (25532043), όπου μεταξύ άλλων θα πρέπει να δοκιμάσεις το «Epos», το νέο στολίδι της ομάδας του οινοποιού Μηνά Μηνά. Για σπουδαίες κυπριακές γεύσεις πήγαινε στην ταβέρνα «Κυπέρια» (99358167), όπου σίγουρα θα πάθεις «κόλλημα» με πιάτα όπως οι κεφτέδες και το κουνέλι.

Πώς θα πάω: Από Λευκωσία πάρε καλύτερα τη διαδρομή προς Παλαιχώρι, ενώ από Λεμεσό ανηφόρισε προς Πλάτρες και στον Σαϊττά πήγαινε δεξιά.

Τραχυπέδουλα

Εντυπωσίασέ με: Ξέρεις για το Βράχο των Χασαμπουλιών; Λοιπόν, αφού κάνεις τα απαιτούμενα μαθήματα, παίρνεις το «πράσινο φως» για αναρρίχηση στον Κουρτελλόροτσο -όπως είναι ευρέως γνωστός ο εν λόγω βράχος στην Τραχυπέδουλα.

Πώς θα πάω: Λίγο μετά την Πέτρα του Ρωμιού, βγες από την έξοδο για Νικόκλεια. Αφού περάσεις διαδοχικά από Σουσκιού, Φασούλα, Μαμώνια και Άγιο Γεώργιο, θα φτάσεις στην Τραχυπέδουλα.

Βουνί

Εντυπωσίασέ με: Μπορείς να χαθείς στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, τα οποία θα σε οδηγήσουν σε μια από τις δύο ταβέρνες «Τάκης» (25943631) και «Ωραία Ελλάς» (25944328), με τις κυρίες Ανδρούλα και Φαίδρα αντίστοιχα να σου προσφέρουν απλόχερα την κυπριακή φιλοξενία.

Πώς θα πάω: Βρίσκεται στο κέντρο των κρασοχωριών της Λεμεσού, νότια του Τροόδους και για να φτάσεις ως εκεί θα πρέπει να βγεις από τη Λεμεσό (προς Πάφο) και ακολούθως να πάρεις την έξοδο για Καντού.

Κάτω Δρυς

Εντυπωσίασέ με: Σαν πας στο χωριό μην ξεχάσεις να μπεις στο αρκετά αξιόλογο οινοποιείο του Χριστούδια (99034828, 99813075, 99663577) για δοκιμή κρασιών, όπως επίσης και στο «Jar» (96476265) με τις θεϊκές μαρμελάδες και τα chutneys από τα χεράκια της κυρίας Έλλης.

Πώς θα πάω: Πάρε την έξοδο για Λεύκαρα και πριν φτάσεις στο χωριό, υπάρχει ένδειξη αριστερά για τον Κάτω Δρυ.

Σπήλια

Εντυπωσίασέ με: Όντας εδώ επιβάλλεται να καθίσεις για ωραίους κυπριακούς μεζέδες στην πολύ ζεστή ταβερνούλα «Σάμα» (99571112).

Πώς θα πάω: Στο δρόμο Λευκωσίας-Τροόδους, μετά την Κακοπετριά, στο ύψος που είναι τα Πλατάνια, υπάρχει αριστερή στροφή προς Σπήλια.

Στατός - Άγιος Φώτιος

Εντυπωσίασέ με: Στη σχετικά μικρή αυτή κοινότητα υπάρχουν 2 αλλαντοποιεία, 4 οινοποιεία (Kolios, Avakas, Makkas, Αντρέας Θεοφάνους), 5 γαλακτοκομεία, αλλά και 6 μικρές βιοτεχνίες που φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού και σουτζούκο.

Πώς θα πάω: Στο δρόμο προς Πάφο, βγες από την έξοδο του αεροδρομίου και πάρε το δρόμο προς Αγία Βαρβάρα. Αν πας όλο ευθεία και αφού περάσεις διαδοχικά από Αξύλου, Ελεδιό και Πενταλιά, σε 15-20 λεπτά θα βρεθείς στην καταπράσινη πλατεία του χωριού Στατός.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ