Υπάρχει πάντα κάτι καλό!

Article featured image
Article featured image

γράφει η Αντριάνα Χατζηαλεξάνδρου

Καλό ή κακό; Χμ! Πόσο σίγουροι μπορεί να είμαστε πως μια αρνητική εξέλιξη δεν θα έχει θετική έκβαση; Έχε πίστη και υπομονή!

Ζωή στο «κόκκινο»!

Κανένας αγώνας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η ζωή του Νέλσον Μαντέλα το αποδεικνύει. Το 1964, οκτώ από τους κατηγορουμένους, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, για δολοπλοκία, με στόχο τη βίαιη πτώση της κυβέρνησης, στη δίκη που έμεινε γνωστή ως 'Rivonia Trial', καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή, η δημοφιλία του εκτοξεύτηκε στα ύψη. Θεωρήθηκε και χαρακτηρίστηκε ως ο πιο αξιόλογος μαύρος ηγέτης στη Νότιο Αφρική και έγινε σύμβολο της αντίστασης κατά του Απαρτχάιντ, θέτοντας τους θεμέλιους λίθους για την πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος.

Οι πύλες της φυλακής άνοιξαν για την αποφυλάκισή του, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου του 1990. Με επιμονή και υπομονή, καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή, ποτέ δεν συμβιβάστηκε και δεν έκανε «εκπτώσεις» στις πολιτικές του πεποιθήσεις, για να αποφυλακιστεί.

Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, από κοινού με τη δεύτερη γυναίκα του, ρίχτηκαν στον αγώνα επίτευξης των στόχων, που τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι είχαν θέσει 4 δεκαετίες νωρίτερα, οδηγώντας με τη δράση του στην πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος.

Το 1991 πραγματοποιήθηκε το πρώτο εθνικό Συνέδριο του ANC, στη Νότιο Αφρική, όπου εξελέγη Πρόεδρος.

Το 1993 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

Στις 24 Απριλίου του 1994 ο Νέλσον Μαντέλα ψήφισε για πρώτη φορά στη ζωή του και στις 10 Μαΐου του 1994 έγινε ο πρώτος μαύρος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

Παραμένοντας πιστός στη δέσμευσή του, αποσύρθηκε από το αξίωμα του προέδρου, μετά την ολοκλήρωση μίας μόλις θητείας, το 1999.

Συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Ίδρυμα για παιδιά που φέρει το όνομά του και δημιούργησε το 1995. Επίσης, δημιούργησε το Ίδρυμα Nelson Mandela και το Mandela-Rhodes Foundation. Κάθε χρόνο, στις 18 Ιουλίου, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα. Καθιερώθηκε το 2009 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να τιμηθεί η «προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης», για την οποία αγωνίστηκε. Ήταν η ημέρα των γενεθλίων του.

Η κόρη της φωτιάς

H έκθεση της Φρίντα Κάλο στο National Museum of Women in the Arts της Ουάσιγκτον το 2002 έκανε ρεκόρ εισιτηρίων με 28.000 επισκέπτες. Η έκθεση για τα 100 χρόνια από το θάνατό της στο Museum of the Fine Arts Palace στο Σαν Φρανσίσκο έσπασε το ρεκόρ επισκέψεων του μουσείου. Σήμερα οι πίνακές της ξεπερνούν σε τιμή τα 10 εκ. δολάρια. Tο 2001 η Αμερικανική Ταχυδρομική Υπηρεσία κυκλοφόρησε γραμματόσημο με το πρόσωπό της. Έχουν γίνει διαγωνισμοί ομοιότητας Φρίντα Kάλο, έχουν γραφεί όπερες, θεατρικά, μυθιστορήματα, βιβλίο μαγειρικής και έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες. H βιογραφική ταινία Φρίντα (2002) της Τζούλι Τέιμορ με πρωταγωνίστρια τη Σάλμα Xάγιεκ ξεπέρασε σε εισπράξεις τα 58 εκ. δολάρια παγκοσμίως. H Χάιντεν Ερέρα έγραψε την πιο διάσημη βιογραφία της Φρίντα («H Βιογραφία της Φρίντα Κάλο»), που έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ.

H πολιομυελίτιδα από την οποία προσβάλλεται στα έξι τής αφήνει ένα ατροφικό πόδι και τα σκληρά σχόλια των παιδιών της ηλικίας της: «Φρίντα, ξυλοπόδαρη». Στα 18 της, το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε, συγκρούεται με τραμ. Μια μεταλλική ράβδος διαπερνά το σώμα της. Κατάγματα και πληγές διαλύουν το κορμί της και την κρατούν καθηλωμένη για τρεις μήνες στο κρεβάτι καλυμμένη με γύψο και ορθοπεδικές ζώνες, ενώ υποβάλλεται σε επίπονες πειραματικές εγχειρήσεις. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, οι μόνες διέξοδοι που έχει είναι το μυαλό και η φαντασία της. O πατέρας της τη στηρίζει ψυχολογικά, της κάνει δώρο τα πινέλα του και την ενθαρρύνει να ζωγραφίσει. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.

Ποτέ μη λες ποτέ; Αν γνωρίζατε μια γυναίκα που ήταν έγκυος και είχε ήδη 8 παιδιά, 3 εκ των οποίων ήταν κουφά, 2 τυφλά, ένα διανοητικά καθυστερημένο και η ίδια είχε σύφιλη, θα τη συμβουλεύατε να κάνει έκτρωση; Αν απαντήσατε ναι, τότε μόλις «σκοτώσατε» τον Μπετόβεν!

Red Alert!

Είναι καιρός να εκλέξετε το νέο πλανητάρχη, και η δική σας ψήφος θα κρίνει το αποτέλεσμα. Σας παραθέτουμε τα προφίλ των τριών υποψηφίων.

Υποψήφιος Α: Συνεργάζεται με διεφθαρμένους πολιτικούς και συμβουλεύεται αστρολόγους. Είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις. Καπνίζει 3 πακέτα τσιγάρα ημερησίως και πίνει 8 με 10 μαρτίνι τη μέρα.

Υποψήφιος Β: Τον έδιωξαν από το πολιτικό του γραφείο δύο φορές. Ξυπνά το μεσημέρι. Έκανε χρήση οπίου στο πανεπιστήμιο και πίνει μισό μπουκάλι ουίσκι κάθε βράδυ.

Υποψήφιος Γ: Έχει λάβει παράσημο στον πόλεμο. Είναι χορτοφάγος, δεν καπνίζει, πίνει μια μπίρα μια στο τόσο και ποτέ δεν απάτησε τη γυναίκα του.

Ποιον θα ψηφίζατε;

Ο υποψήφιος Α είναι ο Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ.

Ο υποψήφιος Β είναι ο Γουίνστον Τσόρτσιλ.

Ο υποψήφιος Γ είναι ο Αδόλφος Χίτλερ.

Μήπως τελικά η επιλογή σας δεν ήταν σωστή; Μήπως τελικά υπάρχει πάντα κάτι καλό;


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ