Το ζώο δίπλα μας

Article featured image
Article featured image

γράφει η Σύλια Ιωαννίδου, από το Time Out

Η εικόνα ενός κακοποιημένου αδέσποτου τετράποδου είναι πολύ συνηθισμένη στην Κύπρο. Αδυνατώ να καταλάβω ποιο αίσθημα ικανοποιείται αλλά δυστυχώς αποτελεί ακόμη μια τραγική πραγματικότητα. Μακάρι να μπορέσουμε κάποτε να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία. Μέχρι τότε μπορούμε να προστατέψουμε και να φροντίσουμε αυτά τα ζώα.

Τι θα κάνεις αν βρεις αδέσποτο:

Αν βρεις αδέσποτο στο δρόμο σου και είσαι από αυτούς που νοιάζονται -δυστυχώς δεν είμαστε πολλοί, αλλά πού θα πάει-, τότε:

1. Πρώτα από όλα πρέπει να πας σε έναν κτηνίατρο, για να δεις αν έχει microchip ώστε να βρεθεί ο ιδιοκτήτης. Αυτός ο έλεγχος δεν χρεώνεται από κανέναν κτηνίατρο.

2. Αν είναι εγγεγραμμένος ο σκύλος, τότε ο κτηνίατρος θα επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη για να τον παραλάβει. Σε περίπτωση που αυτός πει ότι δεν τον θέλει πια, αυτή η πράξη συνιστά το αδίκημα της εγκατάλειψης και συστήνεται να γίνει καταγγελία στην Αστυνομία. Η κατάθεσή σου θα επιτρέψει στην Αστυνομία να κινηθεί νομικά εναντίον του ιδιοκτήτη, κάτι το οποίο δικαιούσαι να απαιτήσεις από αυτήν. Η εγκατάλειψη είναι πράξη παράνομη, άκρως ανήθικη και ανεύθυνη και πρέπει πάντα να καταγγέλλεται.

3. Σε περίπτωση που ο σκύλος έχει microchip αλλά ο αριθμός του δεν είναι καταχωρισμένος στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, τότε ο κτηνίατρος τον οποίον επισκέφθηκες για να ελέγξει το σκυλί, ίσως μπορεί να σου πει από τον αριθμό του τσιπ σε ποιον κτηνίατρο έγινε η σήμανση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πας στο κτηνίατρο που πιστεύεται ότι τοποθέτησε το τσιπ και να του ζητήσεις να βρει σε ποιον πελάτη του ανήκει. Έτσι ίσως μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης.

4. Στην περίπτωση που ο σκύλος δεν έχει τσιπ, τότε: Δηλώνεις το σκύλο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου βρέθηκε και στον τοπικό δήμο ή στην κοινότητα. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να αναφέρεις τα εξής: φύλο, ηλικία (περίπου, αυτό θα σου το πει ο κτηνίατρος), φυλή (ράτσα, αυτό θα σου το πει ο κτηνίατρος), χρώμα, μέγεθος (μικρό, μεσαίου μεγέθους, μεγάλο), πού βρέθηκε, μέρα και ώρα κατά την οποία βρέθηκε, αν φορούσε κολάρο και τι χρώμα ήταν, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. ουλές, ιδιαίτερος χρωματικός σχηματισμός στο τρίχωμα κ.λπ.). Μπορείς να φτιάξεις μια μικρή ανακοίνωση με τη φωτογραφία του σκύλου και το τηλέφωνό σου και να απαιτήσεις από τον αστυνομικό υπηρεσίας να την αναρτήσει στον πίνακα ανακοινώσεων. Επίσης, ανακοινώσεις μπορείς να τοποθετήσεις σε φούρνους, περίπτερα, καταστήματα, γραμματοκιβώτια και στους δρόμους της περιοχής όπου βρέθηκε.

Αν δεν πετύχει τίποτα από αυτά τότε:

α) Επικοινωνείς με τα καταφύγια σκύλων, για να δεις αν έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν το σκύλο στο καταφύγιό τους. Συνήθως όμως τα καταφύγια είναι πλήρη και πιθανόν να σου αρνηθούν (σε κάποιες περιπτώσεις μια οικονομική εισφορά για τη διατροφή/συντήρηση του σκύλου ίσως βοηθήσει στο να τον δεχτούν). Πρέπει να γνωρίζεις ότι ορισμένα καταφύγια προβαίνουν τακτικά σε ευθανασίες και υγιών ζώων λόγω υπερπληθυσμού, φαινόμενο που είναι σχεδόν μόνιμο στα καταφύγια.

β) Μένει στο σπίτι σου ο σκύλος μέχρι να βρεθεί κάποιος να τον υιοθετήσει.

Ενημερωτικά: αν πας το ζώο στις εγκαταστάσεις του τοπικού δήμου, αν δεν βρεθεί ο ιδιοκτήτης, θα γίνει ευθανασία σε δύο εβδομάδες με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί ο συγκεκριμένος δήμος ή κοινότητα. Δυστυχώς στην Κύπρο δεν χρησιμοποιούν όλοι οι δήμοι/κοινότητες τη σωστή μέθοδο ευθανασίας.

Τι θα κάνεις αν χάσεις το σκύλο σου:

1. Επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου (ή και της περιοχής όπου έχασες το σκύλο), για να δηλώσεις την απώλειά του, αναφέροντας τα πιο κάτω στοιχεία. Επικοινωνείς επίσης και με το δήμο της περιοχής, ειδικά σε περίπτωση που ο δήμος διατηρεί δικό του καταφύγιο. Τα στοιχεία που πρέπει να αναφέρεις είναι τα ακόλουθα: αρ. μικροτσίπ, φύλο, ηλικία, φυλή (ράτσα), χρώμα, μέγεθος (μικρό, μεσαίου μεγέθους, μεγάλο), πού χάθηκε, ημέρα και ώρα κατά την οποία χάθηκε, αν φορούσε κολάρο και τι χρώμα είχε, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. ουλές, ιδιαίτερος χρωματικός σχηματισμός στο τρίχωμα κ.λπ.).

2. Επικοινωνείς με όλα τα καταφύγια της επαρχίας σου και δηλώνεις ότι έχεις χάσει το σκύλο σου αναφέροντας όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά. Καλό είναι να τους στείλεις και μια πρόσφατη φωτογραφία του ζώου.

3. Μπορείς να φτιάξεις μια μικρή ανακοίνωση με φωτογραφία και το τηλέφωνό σου και να την αναρτήσεις σε φούρνους, περίπτερα, καταστήματα, γραμματοκιβώτια και στους δρόμους της περιοχής όπου χάθηκε.

4. Προωθείς την ίδια ανακοίνωση σε φιλοζωικές ιστοσελίδες, στις αγγελίες των εφημερίδων, καθώς και σε φιλοζωικές ομάδες στο Facebook.

Πηγή: www.pawscy.com

Νόμος περί ευημερίας των ζώων

Ο περί Ευημερίας των ζώων νόμος 46(Ι) του 1994 Μέρος ΙΙ - Γενικές διατάξεις κεφ. 4 παράγραφοι (3) & (4): (3) Απαγορεύεται σ' οποιοδήποτε πρόσωπο να εκθέτει ή υποβάλλει, χωρίς εύλογη αιτία, οποιοδήποτε ζώο σε πόνο, ταλαιπωρία, τραυματισμό ή φόβο. (4) Απαγορεύεται σ' οποιοδήποτε πρόσωπο εσκεμμένα και χωρίς εύλογη αιτία να χορηγεί ή να προμηθεύει, ή όντας ιδιοκτήτης ή κάτοχος να επιτρέπει τη χορήγηση ή προμήθεια οποιουδήποτε δηλητηρίου ή άλλης βλαβερής ουσίας σ' οποιοδήποτε ζώο ή να προκαλεί όπως τέτοια ουσία ληφθεί απ' οποιοδήποτε ζώο. Στο κεφ. 5, παράγραφος 2, υποπαράγραφος (β) λέγει: (β) η θανάτωση ζώου για σκοπούς ψυχαγωγίας ή άλλους ανεπίτρεπτους σκοπούς, και ιδιαίτερα η χρήση ζώων ως στόχων εξάσκησης πλην των δικαιολογημένων περιπτώσεων οι οποίες θα καθοριστούν αυστηρά.

Ο νόμος 46(Ι) δεν είναι αστικός. ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟΣ. Έχει υποχρέωση ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, οι υπηρεσίες και τα όργανά της, (Αστυνομία - Κυβερνητικό χημείο) να ενεργούν αυτεπάγγελτα ενάντια στο έγκλημα των δηλητηριάσεων και των κακοποιήσεων.

Πηγή: www.animalscyprussupport.com/news.

Η σωστή διαδικασία αν πέσει στην αντίληψή σου ότι κάποιος δηλητηριάσει ζώα:

-Η Αστυνομία να διερευνά κάθε καταγγελία για δηλητηρίαση ζώου ή ζώων.

-Το πτώμα του ζώου να αποστέλλεται στο κτηνιατρείο για νεκροψία.

-Ο κτηνιατρικός λειτουργός, στις περιπτώσεις όπου τα ευρήματά του καταδεικνύουν πιθανή αιτία θανάτου τη δηλητηρίαση, λαμβάνει όλα τα αναγκαία δείγματα για χημικές ή άλλες εξετάσεις για ανίχνευση του δηλητηρίου.

-Η προκαταρκτική έκθεση του κτηνιατρείου, για το ότι πρόκειται για δηλητηρίαση, να διαβιβάζεται στον Αστυνομικό Σταθμό που διερευνά την υπόθεση για εντοπισμό των δραστών.

-Αν από τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας, προκύπτουν μαρτυρίες βάσει των οποίων στοιχειοθετείται ποινική δίωξη συγκεκριμένων υπόπτων, τότε τα δείγματα που λήφθηκαν κατά τη νεκροψία, να παραλαμβάνονται και να αποστέλλονται από την Αστυνομία στο Κρατικό Χημείο για τις απαιτούμενες χημικές ή άλλες εξετάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση τα δείγματα να προστατεύονται/φυλάγονται σε ψυκτικό θάλαμο για περίοδο δύο μηνών και αν μετά την πάροδο του πιο πάνω χρόνου δεν προκύψουν στοιχεία εναντίον οποιουδήποτε, αυτά να καταστρέφονται.

Πηγή: www.animalscyprussupport.com/news.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ