Γιατί το Whisper συγκεντρώνει 3 δις επισκέψεις το μήνα;

Article featured image
Article featured image

Θυμάστε το postsecret.com; Ήταν -και συνεχίζει να είναι- ένα πολύ επιτυχημένο blog από την «χρυσή εποχή των ιστολογίων», που εξελίχθηκε σε art project, βιβλίο coffee table, μπλουζάκια κλπ. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του site ήταν ότι επέτρεπε στους χρήστες να ανεβάσουν τα πιο ανομολόγητα μυστικά τους, εκφρασμένα με πάρα πολύ δημιουργικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας το format της κάρτ ποστάλ. Κι όλα αυτά, εντελώς ανώνυμα. Σε αυτή την ιδέα βασίστηκε ο 26χρονος δημιουργός της δωρεάν εφαρμογής Whisper για Android και iOS, Michael Heyward.

Η εφαρμογή βοηθάει τους χρήστες να δημιουργήσουν το δικό τους ανώνυμο post με φωτογραφίες και επιλογή από διάφορες γραμματοσειρές και να το ανεβάσουν απευθείας από το κινητό ή το tablet τους. Μέχρι στιγμής, αυτή η ιδιότυπη «ομαδική ψυχοθεραπεία» που γίνεται στο Whisper, έχει πλησιάσει τα 3 δισεκατομμύρια pageviews το μήνα, ενώ οι χρήστες της εφαρμογής, ηλικιών 17-30, που είναι κατά το 70% γυναίκες, ξοδεύουν πάνω από 20 λεπτά την ημέρα στο Whisper.

Πρόσφατα η εφαρμογή εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων από τους επενδυτές που απογείωσαν το SnapChat, και έτσι ο δημιουργός της έχει πια τη δυνατότητα να προσλάβει περισσότερους ανθρώπους -κυρίως προγραμματιστές και moderators / ελεγκτές περιεχομένου- προκειμένου να μείνει το site «καθαρό» από βρισιές και spam. Την απάντηση στο ερώτημα που έρχεται αυθόρμητα για το ποιος παράγοντας έχει καθορίσει την τεράστια επιτυχία μιας απλής, στη φύση της, εφαρμογής τη δίνει ο ίδιος ο Michael Heyward: «Η ανωνυμία. Γίνεσαι ο πραγματικός σου εαυτός όταν νομίζεις ότι κανείς δεν σε βλέπει ή δεν γνωρίζει την ταυτότητά σου». Κάτι, στο οποίο υστερεί το Facebook.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ