Ξύπνησαν μνήμες στη Νέα Υόρκη: Δύο νεκροί από κατάρρευση κτιρίων & πολλοί εγκλωβισμένοι

Article featured image
Article featured image

Ισχυρή έκρηξη στο Ανατολικό Χάρλεμ της Νέας Υόρκης λόγω διαρροής αερίου προκάλεσε την κατάρρευση πενταόροφης πολυκατοικίας και παρακείμενου κτιρίου. Η αστυνομία κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς και 18 τραυματίες, ενώ αναζητώνται αγνοούμενοι στα ερείπια.

H έκρηξη προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίου διαμερισμάτων στη διασταύρωση της 116ης Οδού με την Παρκ Άβενιου, καθώς και παρακείμενου κτιρίου, ενώ υπέστησαν μεγάλες ζημιές και άλλες υποδομές.

Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες έχου κινητοποιηθεί για την κατάσβεση της φωτιάς. Δρόμοι και πεζοδρόμια στο σημείο γέμισαν με θραύσματα από σπασμένα παράθυρα, ενώ οι αρχές στην περιοχή μοίρασαν ιατρικές μάσκες στους κατοίκους εξαιτίας του πυκνού καπνού.

«Είδα μια γυναίκα να τρέχει στον δρόμο χωρίς παπούτσια. Είναι τρελό, σαν να εμπόλεμη ζώνη. Στην αρχή νόμιζα ότι είναι σεισμ΄ςο» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο CBS. «Έμοιαζε με τους Δίδυμους Πύργους από την αρχή. Άνθρωποι καλυμένοι με σκόνη να καλύπτουν το στόμα τους» ανέφερε άλλος κάτοικος της περιοχής.





Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο σημείο και σύννεφα καπνού τύλιξαν την ευρύτερη περιοχή.





Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή αερίου, αναφέροντας επίσης ότι αγνοείται η τύχη αδιευκρίνιστου αριθμού ανθρώπων. «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να τους εντοπίσουμε» δήλωσε.



«Πρόκειται για μια φοβερή τραγωδία γιατί δεν υπήρχε καμία προειδοποιητική ένδειξη που θα μας επέτρεπε να σώσουμε ζωές. Ξέρουμε ότι χάσαμε δύο ανθρώπους. Και, αυτήν τη στιγμή, ξέρουμε ότι υπάρχουν 18 τραυματίες» είπε ο Μπιλ ντε Μπλάζιο μιλώντας στους δημοσιογράφους από τον τόπο της καταστροφής.



«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, το μοναδικό σήμα κινδύνου που υπήρξε δόθηκε 15 λεπτά νωρίτερα [πριν την έκρηξη] όταν αναφέρθηκε στην Con Edison [την εταιρεία παροχής αερίου] ότι παρατηρήθηκε διαρροή» ανέφερε.



Λόγω της έκρηξης και της πυρκαγιάς διακόπηκαν όλα τα δρομολόγια των τρένων από και προς το σιδηροδρομικό σταθμό Γκραντ Σέντραλ που απέχει ελάχιστα από το σημείο του δυστυχήματος.







Τα κτίρια πριν την κατάρρευση


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ