Παραβιάστηκε ή όχι το deal;

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με άρθρο του Γιώργου Πλουτάρχου στο χθεσινό φύλλο της Σημερινής, η συμφωνία-πακέτο στην οποία κατέληξε η Κυβέρνηση με τον Διοικητή της ΚΤ, προκειμένου ο Πανίκος Δημητριάδης να υποβάλει την παραίτησή του, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα για την Κυβέρνηση.

 

Έμβασμα στο εξωτερικό

Σύμφωνα, πάντα, με το άρθρο της Σημερινής, η συμφωνία, η οποία επήλθε μέσα από διαβουλεύσεις που έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και η υλοποίηση της οποίας είχε ως αποτέλεσμα, τελικά, την παραίτηση του κ. Δημητριάδη, προβλέπει την καταβολή μισθών δυο χρόνων, την παραχώρηση αποζημίωσης γύρω στις 300.000 ευρώ σ’ έμβασμα σε τράπεζα του εξωτερικού, καθώς και δέσμευση ότι η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αγωγές εναντίον του. Σε ότι αφορά στο έμβασμα, αυτό έγινε σε τράπεζα του Λονδίνου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ποσόν αυτό αντλήθηκε από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και όχι από το Ταμείο της Κεντρικής Τράπεζας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το έμβασμα έγινε πριν από την παραίτηση, κι αυτό, όπως προαναφέρθηκε, αποτέλεσε όρο της συμφωνίας.

 

Κατά παρέκκλιση των περιορισμών

Επικαλούμενος τις καλά ενημερωμένες πηγές, ο αρχισυντάκτης της “Σ” αναφέρει ότι τα 300.000 ευρώ, εμβάστηκαν κατά παρέκκλιση των περιορισμών στη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ μετά το “κούρεμα” και ισχύουν μέχρι και σήμερα, ενώ επιπλέον αναφέρει ότι η αποζημίωση στον κ. Δημητριάδη παραχωρήθηκε χωρίς να υπάρχει τέτοια πρόνοια στο συμβόλαιο εργοδότησής του, απλώς και μόνο για να αποδεχθεί να παραιτηθεί από τη θέση του. Όπως και να 'χει, ενδεχομένως να μάθουμε ποια είναι η αλήθεια -περιμένουμε καταρχήν μια επίσημη τοποθέτηση του ίδιου του πρώη Διοικητή-, ενδεχομένως και όχι, όπως συμβαίνει σε τούτο τον τόπο στις πλείστες περιπτώσεις.

 

Πότε επιτρέπεται διακίνηση χρημάτων;

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι το διάταγμα για τους περιορισμούς στη διακίνηση χρημάτων στο εξωτερικό απαγορεύει κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Κύπρου, εκτός από:

-Πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό για συναλλαγές που εμπίπτουν στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη μέσα σε συγκεκριμένα όρια.

-Πληρωμή μισθών υπαλλήλων που εργάζονται στο εξωτερικό, η οποία μπορεί να γίνει με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.

-Έξοδα συντήρησης μέχρι €5.000 ανά τρίμηνο καθώς και δίδακτρα προσώπου που σπουδάζει στην αλλοδαπή.

-Μεταφορά στο εξωτερικό μέχρι €5.000 μηνιαίως ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα ή και ίδρυμα πληρωμών ανεξαρτήτως σκοπού.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ